Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor Programı Tamamlandı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor Programı Tamamlandı
Haberin Tarihi: 6.1.2016 10:32:00 - Okunma Sayısı:3162 defa okundu.

İlimiz genelinde 181 kadın çiftçi katılımının sağlandığı "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor" Programı tamamlandı.

Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor Programı Tamamlandı

 

            İlimiz genelinde 181 kadın çiftçi katılımının sağlandığı "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor" Programı tamamlandı.                                                         

            Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı'nın koordinasyon ve desteği ile başlatılan "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor" Programı kapsamında Isparta Gıda Tarım ve Hayvancılık  İl Müdürlüğü ve  Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından ortaklaşa yürütülen program çerçevesinde gerçekleştirilen "Lavanta Yetiştiriciliği" eğitimleri büyük ilgi ve yüksek bir katılımla tamamlandı.  

            Eğitimlere lavanta konusunda yüksek bir potansiyele sahip olan Sütçüler ilçesinde başlandı. Sütçüler İlçesi Merkez ile Çobanisa ve Kesme köylerinde yapılan eğitimlere 51, Aksu İlçesi Koçular, Yakaafşar, Karağı ve Yılanlı köylerindeki eğitimlere de 29, Isparta Merkez Sav, Çukur, Bozanönü ve Direkli köylerinde 101 kadın çiftçi eğitimlere katıldı. Eğitimlere katılan kadın çiftçilere lavanta yetiştiriciliğinin avantajları, dikim, sulama, gübreleme, yabancı ot mücadelesi, hasat, kurutma, sıyırma gibi konularda Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Hasan ASLANCAN tarafından bilgiler verildi.

            Bu proje ile kaliteli ve verimli üretim için, tarımsal yeniliklerin kadın çiftçiler aracılığıyla yaygınlaştırılmasının ve farkındalık oluşturulmasının amaçlandığını bildiren Yetkililer, “Lavanta yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması ile İlimizdeki dar gelirli, kısıtlı imkânlara sahip kadın çiftçilerin, gelir seviyelerinde artış olacaktır. Üretilen ürünün tamamına yakını ihraç edilen, ekolojik açıdan son derece uygun olmasına rağmen tarımı fazla yapılmayan lavanta bitkisinin üretimini arttırarak ülke ekonomisine katkı sağlanması planlanmaktadır. Ayrıca çok önemli bir balözü bitkisi olmasından dolayı yöre balcılığının gelişmesine de katkı sağlanacaktır.

            Tamamlanan eğitimlerin ardından İl Müdürlüğümüz koordinasyonuyla sürdürülecek olan çalışmalar, demonstrasyonlar ve hazırlanan projelerle kozmetik sektöründe, alternatif tıpta, hediyelik eşya ve temizlik sektöründe yoğun olarak kullanılan lavanta bitkisi tanıtılmış ve yaygınlaştırılmış olacaktır” vurgusunu yaptılar.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap