Atatürk'ün Eğirdir'e Gelişinin 86'ncı Yıldönümü Coşkuyla Kutlandı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Atatürk'ün Eğirdir'e Gelişinin 86'ncı Yıldönümü Coşkuyla Kutlandı
Haberin Tarihi: 6.3.2016 16:35:00 - Okunma Sayısı:2245 defa okundu.

Türk Silahlı Kuvvetlerimizin göz bebeği Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı'nın kahraman Komandolarının tarihi Tren Köprüsündeki gösterisi izleyenler tarafından büyük beğeni aldı.

Atatürk’ün Eğirdir’e Gelişinin 86’ncı Yılı Coşkuyla Kutlandı

 
Devletimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Eğirdir’e teşriflerinin 86’ncı yılı coşkuyla kutlandı.
 

Türk Silahlı Kuvvetlerimizin göz bebeği Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı’nın kahraman Komandoları’nın tarihi Tren Köprüsündeki gösterisi izleyenler tarafından büyük beğeni aldı.

 

1930 yılında beyaz treniyle yurt gezisine çıkan Atatürk, Afyon Dinar’a geldiğinde rahatsızlanması sonucu, doktorların deniz veya göl havasının kendilerine iyi geleceği tavsiyesi üzerine Eğirdir’e gelmiştir. Beyaz treniyle Demir Köprü’ye gelen yüce Atatürk, trenin camından dışarı bakarak “Ne Muhteşem Manzara” diyerek Eğirdir’e hayran kaldığını belirtmiştir.

Mustafa Kemal Atatürk’ün Eğirdir’e gelişinin 86. Yıldönümü kutlama programı 6 Mart 2016 Pazar günü (bugün) saat 09.30’da Kaymakam Abdullah Akdaş’ın, Garnizon Komutanı Tümg. Metin Akkaya’nın ve Eğirdir Belediye Başkanı Ömer Şengöl’ün Atatürk Anıtı’na çelenklerini sunmaları ile başladı. Çelenklerin sunumunun ardından Devletimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimiz için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu akabinde İstiklal Marşımız söylenildi.

6 Mart Mustafa Kemal Atatürk’ün Eğirdir’e gelişinin 86’ncı yıldönümü kutlamaları çelenk sunma töreninin ardından Tarihi Tren Köprüsünde devam etti.

Eğirdir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin hazırlamış olduğu programın sunuculuğunu yapan Edebiyat Öğretmeni Ali İhsan Kabasakal, “Sözlerime ‘ne muhteşem manzara’ diyerek başlamak istiyorum. Elbette bu tabiat harikası Eğirdir’imizde siz değerli konuklarımızla böyle bir an paylaşıyor olmak bizleri mutlu etmektedir.

Demir Köprü kutlama programımıza hepiniz hoş geldiniz.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tam da burada; tarihe, zihinlerimize ve Eğirdir’imize not düşmüştür. İşte bu notu coşkuyla kutlamak ve hatırda tutarak taşı ile toprağı; yeşiliyle mavisi ile Eğirdir’imizi geleceğe taşımak için buradayız. Yoksa bu toplanma sadece bugünü kutlama değil cennet vatanımızın bir incisi olan Eğirdir’i tüm ekosistemi, kültürel mirası ve tarihi dokusu ile geleceğe taşıma kararlılığıdır” diyerek kısa bir açılış konuşması yaptı ve Belediye Başkanı Ömer Şengöl’ü konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet etti.

Eğirdir Belediye Başkanı Ömer Şengöl, günün anlam ve önemini belirttiği konuşmasında şunları ifade etti:

“Sayın Kaymakamım, Sayın Komutanım, Değerli Daire Amirlerim, Sevgili Öğrenciler ve Değerli Hemşehrilerim;

Sözlerime ülkemizi düşmandan kurtarma harekâtının öncüsü ve Türkiye’nin kurucusu mümtaz insan Atatürk’ü saygıyla anarak başlamak istiyorum. Onun hakkında ne kadar övücü söz söylesek yeridir.

Bugün burada toplanmamızın amacı, hepinizin bildiği gibi Atatürk’ün bir sebepten dolayı şirin ilçemiz Eğirdir’e gelişinin 86. yıldönümünü kutlamaktır.

3 Mart 1930 yılında İzmir’den Antalya’ya dar çaplı bir yurt gezisine çıkan Atatürk, Afyon Dinar’a geldiğinde rahatsızlanmıştır. Trende bulunan doktorlar hava değişiminin iyi olacağını söylemişler ve oksijeni bol Eğirdir’i dinlenme yeri olarak tavsiye etmişlerdir.

Gece saat 02.00’de Eğirdir istasyonuna gelen Atatürk, Allah’ın boş zamanında yaratıp güzelliklerle bezediği oksijeni bol ilçemizde sağlığına kavuşmuştur. Gururla söyleyebiliriz ki; Eğirdir, Atatürk’e doktor olmuş, ilaç olmuş ve onu iyileştirmiştir.

Bu değerlendirmenin haklı onurunu taşıyan güzel ilçemiz Eğirdir, Kurtuluş Savaşı’nda gösterdiği lojistik hizmetleri yanında Ulu Önder Atatürk’ün doktoru olmasıyla da tarihteki haklı yerini almıştır.

Eğirdir ile gurur duyuyoruz; Eğirdirli olmaktan gurur duyuyoruz.

Hepinizi saygıyla selamlıyorum.”

Belediye Başkanı Şengöl sözlerinin sonunda “inşallah gelecek yıl 6 Mart’ta hava şartlarımız iyi olursa burada daha güzel bir ortamda kutlamalar yapacağız” dedi.

Eğirdir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin hazırlamış olduğu programda okul öğretmenlerinden Sibel Ergün, Edebiyat öğretmeni Ali İhsan Kabasakal’ın yazmış olduğu “Bekliyoruz” isimli şiiri okudu.

Daha sonra Geçtiğimiz günlerde Isparta Valiliği, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ve Türkiye Halk Oyunları Federasyonu Başkanlığı’nın birlikte düzenlediği Kulüpler ve Okullar Arası Halk Oyunları Yarışmasında gençler kategorisinde 3’ncü olan Eğirdir Teknik ve Mesleki Anadolu Lisesi Halk Oyunları ekibi gösterilerini sundular.

Program, Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı’nın kahraman Komandoları’nın tarihi Tren Köprüsünden iniş gösterisinin ardından sona erdi.

EMEL TURAN KARTAL

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap