EĞİRDİR'DE DOĞA EĞİTİMİ

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR'DE DOĞA EĞİTİMİ
Haberin Tarihi: 3.9.2013 11:08:00 - Okunma Sayısı:2256 defa okundu.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ), Orman ve Su işleri Bakanlığı VI. Bölge Müdürlüğü ve Yaban Hayatı Derneği işbirliğiyle iki hafta süren "Doğa Bilimleri ve Arazi - Kamp Teknikleri Yaz Okulu" Doğa Eğitimi Isparta ve Eğirdir Gölü çevresindeki doğal alanlarda verildi.

EĞİRDİR’DE DOĞA EĞİTİMİ

 

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK),  Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ), Orman ve Su işleri Bakanlığı VI. Bölge Müdürlüğü ve Yaban Hayatı Derneği işbirliğiyle iki hafta süren “Doğa Bilimleri ve Arazi – Kamp Teknikleri Yaz Okulu”  Doğa Eğitimi Isparta ve Eğirdir Gölü çevresindeki doğal alanlarda verildi.

            Türkiye’nin çeşitli Üniversitelerinin Lisans, Yüksek Lisans, Doktora öğrencilerine ve genç araştırmacılara, Doğa Bilimleri ve Arazi Kamp Çalışmalarında uygulamaya yönelik bilgi ve tecrübe kazandırmak için programlanan eğitimde SDÜ,  İstanbul Ticaret Üniversitesi,  Ankara Üniversitesi ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nden konularının uzmanı olan çok sayıda bilim insanı görev aldı.

   Projenin yürütüleceği Göller Bölgesinin ve ülkemizin sahip olduğu habitat zenginliğini, bitki ve hayvan çeşitliliğini, jeolojik yapısını ve kültürel değerlerini katılımcılara aktarmayı amaçlayan eğitimde, Doğal Göllerimiz ve Eğirdir Gölü’nün Ekolojik Durumu ile ilgili çalışmalar konulu konferans SDÜ Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Öğretim üyesi Erol KESİCİ tarafından verildi.

            Doğa Eğitimi; Katılımcılarıa doğa bilimleri konusunda disiplinler arası düşünme, sorun çözme yetisi geliştirmeye yönelik bir yaz okulu programı geliştirmek veya gelişmesine katkıda bulunmak, Doğal varlık ve işleyişi yerinde uygulamalı olarak sunabilmek ve böylece Doğa ve doğa sorunlarına karşı bilinç ve hassasiyet oluşturmak; Doğayla ilgili sorunları tanımlama, araştırma ve çözme ile ilgili beceriler kazandırmak; Doğa ve doğanın işleyişi ile ilgili ortak anlayış ve Doğaya karşı olumlu davranış kalıpları kazandırmak; Katılımcılarımız doğa ve çevresindeki sosyal dokuya daha bilimsel bir gözle bakabilmelerini sağlamak ve anlayabilme becerilerini geliştirmek, Milli Park, Sulak alanlar gibi doğal alanların doğal kaynakları, tarihi ve kültürel varlıklarının tanınması, Hedef kitlenin yöremiz tabii ve kültürel zenginliklerine yönelik ekolojik bir bakış açısı kazanması ve ekolojik bilgi dağarcığının zenginleşmesi, katılımcıların doğayı ve çevresindeki sosyal dokuyu bir dershane ve bir laboratuvar gibi algılayarak doğa – insan – toplum-kültür ilişkilerini ve bu ilişkilerde yaşanan problemleri anlamasına ve çözüm üretme becerileri geliştirmelerine katkıda bulunmak, çevrelerini tanımaya çalışma ve doğayı öğrenmeye ilgi ve istek duymaları yönünde bilgi donanımı ve etkileme gücü/ yetisi kazandırmak ve arazi çalışmalarında kampçılık ve doğada yaşayabilme konusunda gerekli teknik bilgi ve tecrübe kazandırmak amacıyla düzenleniyor.

            "Doğa Bilimleri ve Arazi – Kamp Teknikleri Yaz Okulu" isimli proje hakkında:

            Doğal ortamda doğa bilimlerinin vazgeçilmez parçalarından olan flora, fauna, jeoloji, ekoloji, iklim, doğa fotoğrafçılığı, kuş gözlemciliği, arazi ve kamp teknikleri (gecelemeli kamp eğitimi, ilkyardım, doğada yön bulma ve harita okuma, doğada yenilebilir bitkileri tanıma), vb. konu başlıkları ekseninde, bilimin eğlenceli tarzda öğretilmesi ve işlenmesini hedefleyen bir yaz okulu etkinliğidir. 8 günlük bir dönemi kapsayacak şekilde tasarladığımız bu proje, doğa bilimleri konusunda ihtisas yapmak, elde edecekleri bilgileri eğitimlerinin her aşamasında kullanarak profesyonel birer doğa bilimci olma yolunda çaba harcayan genç araştırmacılar ve lisansüstü öğrencileri için kaçırılmayacak fırsatlar sunmaktadır. Eğitimler, konusunun uzmanı bilim adamları tarafından teorik ve uygulamalı tarzda; statik değil, dinamik ve yenilikçi bir yapıda sunuluyor.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap