5 yıldızı görmeden 'Alma'!

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,5 yıldızı görmeden 'Alma'!
Haberin Tarihi: 15.3.2016 16:40:00 - Okunma Sayısı:1489 defa okundu.

Antalya Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürü Esen Diler, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Antalyalı kadın basın mensupları için ilçemize gezi düzenledi. Geziye katılan Antalya Gazetesi'nden Arife Vural ve Şenay Gürbüz İzlenimlerini şöyle paylaştılar:

5 yıldızı görmeden 'Alma'!

 

            Antalya Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürü Esen Diler, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Antalyalı kadın basın mensupları için ilçemize gezi düzenledi. Geziye katılan Antalya Gazetesi’nden Arife Vural ve Şenay Gürbüz İzlenimlerini şöyle paylaştılar:

            “Antalyalı kadın gazeteciler olarak Eğirdir’e çıkartma yaptık. Isparta’nın en güzel ilçesi olan Eğirdir’de dağların arasında, gölün kıyısında doğayla baş başa bir gün geçirdik.  Elmanın memleketi olan Eğirdir’den sizleri için bir de sır getirdik

            Gördük ki Karadeniz’de hamsi ne ise Eğirdir’de elma o. Tatlısından tuzlusuna, pidesinden reçeline, çorbasından et yemeğine kadar elmasız  yemek yok. Her yerde Eğirdir elması diye satılan elmalara aldanmayın. Eğirdir elmasının alt kısmı 5 yıldızlı…

            Antalya Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürü Esen Diler, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Antalyalı kadın basın mensupları için Isparta’nın Eğirdir ilçesine gezi düzenledi. Gelen misafirleri Eğirdir Belediyesinin ağırladı. Halinden memnun olan kadın gazeteciler bol bol gezip fotoğraf çekti. Gezilerin ve yemeğin ardından gazetecilerle bir araya gelen Eğirdir Belediye Başkanı Ömer Şengöl, hem soruları cevapladı hem de gazetecilerle sohbet etti. Gazetecilere elma cezeryesi ve elma marmelatını tattıran Başkan Şengöl, bunların yanı sıra elmadan tatlı, turşu, sirke, çorba ve daha birçok şeyin üretilebildiğini aktardı. Gördük ki Karadeniz’de hamsi ne ise Eğirdir’de elma o. Tatlısından tuzlusuna, pidesinden reçeline kadar her şeyi yapılabiliyor. Gezi sonunda BYEGM Antalya İl Müdürü Esen Diler, Belediye Başkanı Ömer Şengöl’e Antalya’nın meşhur Yenigün reçellerinden hediye etti. Başkan Şengöl de tüm katılımcılara Eğirdir elması ve elma reçeli hediye etti. Gazetecileri ziyarete gelen Isparta Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Şevket Karahan ise Esen Diler’e çiçek takdim ederek ziyarete geldikleri için teşekkür etti.

            LEZZETLER KİTAP HALİNE GELECEK

            Ürettikleri lezzetleri hem kitap haline getireceklerini hem de satacaklarını belirten Başkan Şengöl, “Ürünlerimiz tamamen belediye destekli üretilecek. Kar amaçlı değil, hem Eğirdir’in tanıtımı için hem de kadınlara iş imkânı için yapacağız. Bu sistemde en az 10-15 kadın çalışacak. Fabrika olmadığı için çok büyük şeylere gerek yok. Bunları bizim yapmamıza gerek yok. Bu bir ihtisas meselesi. Bir firma 50 yıldır bunu yapıyor. Daha iyisini yapmak çok mümkün değil. Daha iyi ustası lazım. Ama kendi yapacağımız şeyler de var. Elma cipsi, meyve suyu, meyve kurutması… Eğirdir bir meyve cennetidir. Elmadan sonra vişne, kiraz, erik, kayısı ve şeftali de olur. Özellikle kuru erik, son zamanların ilacı haline geldi. Onda var hammaddemiz büyük ölçüde. Ürünler elle yapılıp paketlemesi makinede yapılacak şekilde satacağız. Ticari değil. Tanıtım ve marka olması için. Derdimiz Eğirdir’i tanıtmak” diye konuştu.

            İHRACAT NEREDEYSE YOK

            Resmi olarak fuarlara da katıldıklarını aktaran Başkan Ömer Şengöl, İzmir ve Ankara’da fuarlara katılıp ürünleri katılımcılara tattırdıklarını söyleyerek şöyle devam etti: “Hatta Ankara’daki bir fuarda elma çorbası ikram ettik. Ben doğma büyüme Eğirdirliyim. Tas kebabı şeklinde erikli, ayvalı et yapardı büyüklerimiz. Elmalı pide yapıyoruz. Turşusunu, sirkesi yapıyoruz. Ticaret Odasıyla yurt dışına da gittik ama o bir iki kez gitmeyle olacak iş değil. Hem Fransa’da hem Polonya’da fuara gittik. Buraların ikisi de elma üreticisi ülkeler. Gördük ki Eğirdir’deki elma tarımı onlardan daha iyi. Daha kaliteli aletler kullanıyoruz. İddia ediyoruz ki dünyanın en kaliteli elması Eğirdir’de. Üretim kalitesi iyi ama ihracat neredeyse yok. Daha önce Rusya’ya gidiyordu. Orası da kapandı. Avrupa zaten kendisi üretiyor. Mesela Fransa’da şekersiz saf komposto şeklinde yapmışlar. Her şeyini yapıyorlar. Onlar da yüksek rakamlarda elma üreticisi. Polonya’daki fiyat bizim yarı fiyatımız. Nasıl ihracat yapacağız? Polonya’da Avrupa Birliği yüzde 50, kendi devleti yüzde 20 prim veriyor. Böyle olunca adamlar 70 kuruştan ihracat yapıyor.”

            HER ŞEY AĞALARIN İKİ DUDAĞI ARASINDA

            Türkiye’de her şeyin ağaların iki dudağı arasında olduğunu vurgulayan Belediye Başkanı Şengöl, şunları kaydetti: “Elma bitiyorken tonuna falan lira teşvik var derler. Orada zaten elma kalmamıştır. Çöpe atılan elmamız yok. Bu domateslerin ya da diğer ürünlerin dökülmesi durumuna da karşıyım. Mesela geçen yıl 5 liraya patates sattılar ama 5 kuruş vergi ödemediler. Bu sene 50 kuruşa düşünce bağırıyorlar. Eğirdir için üretim fazlası yok. Bizim 1 kilo elmamız çöpe atılmıyor. En kötü şekliyle konsantresi yapılıyor. Yurt dışına ihraç ediliyor ama Çin büyük rakip. Son 5 yıldır da Polonya rakipliğe soyundu AB olayından sonra. Geçen yıl ve evvelki yıl Çin’e soğuk hava nedeniyle kendilerinde Avrupa’ya satacakları ürün olmadı. Polonya’da ise denize dökecek kadar elma ürettiler. Avrupa’nın konsantre ihtiyacını onlar veriyor. Elmanın bir şansı da bütün meyve sularıyla karışabilmesi. Pancar şekeri kullanılmadan şeker görevi görüyor. Bu durum elmanın bir avantajı. Özellikle sindirim ve boşaltım sistemiyle ilgili uzmanlar günde 2 tane elmanın yenmesini söylüyor.”

            ARACI BİLE KAZANAMIYOR

            Sıkıntının bahçede elmanın 1 lirayken İstanbul’da ve manavlarda 5-6 lira olduğunu aktaran Başkan Şengöl, aracının dahi kazanamadığını dile getirerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Elmanın üretiminden tüketiciye verene kadar en az 5 kişiden geçiyor. Her yerde Eğirdir elması diye elma satılıyor. Bir çok pazarcıya sorsanız Eğirdir elması der. Benim dördüncü dönemim başkanlıkta. 2009’daki seçime gelene kadar Rüya Parkı’nın bir kısmını yaptık. 2009 seçimlerini kaybettik. Son dönemde geldiğimizde gördük ki diktiğimiz ağaçlar bile kurumuş. Biz Eğirdir’de özel sektörün yapmasını, bu bilgilerin hepsini vereceğimizi, hatta mevcut yerimiz çok ucuz fiyatta vereceğimizi söylüyoruz ama kimse oralı olmuyor. Siz açın biz sigortalı çalışalım diyor. Kimse bir riskin altına girmiyor. Teşvik edeceğiz. Personelimize şirket kurdurmayı deneyeceğiz. Eğirdir’de rüzgâr 40 çeşide döner. Burada sinek, gece nemi olmaz. Buraya gelen uyumak için geliyor yazın. Emniyetli bir ilçedir. Spor olarak sörf yapılabilir. Yamaç paraşütü yapılmaz. Rüzgâr bir anda döndüğü için belirlediği noktanın tersi bir yere de inebilir. Tehlikeli o yüzden.”

            BASIN DOSTU BAŞKAN

            Eğirdir Belediye Başkanı Ömer Şengöl’ün ardından kısa bir konuşma yapan Antalya Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürü Esen Diler ise şunları kaydetti: “Biz geçen yıl nisan ayında Antalya Gazeteciler Cemiyetinin projesi ve bizim de proje ortağı olduğumuz AB Medya Köprüsü Projesi kapsamında Nürnbergli basın mensuplarıyla da Eğirdir’e gelmiştik. Başkanım hakikaten basın dostu bir başkan. Tek endişesi havanın nasıl olacağıydı. Arkadaşlarımın hepsi çok memnun. sosyal medya paylaşımlarından da görüyorum. Herkes çok mutlu. Çok teşekkür ediyoruz. Çok güzel bir gün oldu.”

            Kaynak: http://www.antalyagazetesi.com.tr/18003-guncel-5-yildizi-gormeden-alma.html

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap