ARNAVUTLUK (ALBANİA)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,ARNAVUTLUK (ALBANİA)
Haberin Tarihi: 16.5.2013 09:52:00 - Okunma Sayısı:1609 defa okundu.

ARNAVUTLUK (ALBANİA)

 

            Osmanlı devletine başkaldıran İskender Bey(George katirioti) Arnavut idi. KRUYA'yı isyan kenti yapmış. Zırhlar içinde ve zırha büründürülmüş atının üzerinde demirden heykeli; üç ayrı yere dikilmiş. Balkan savaşı kahramanı Rıza Paşa'nın da, burada anıtı var.

            Orta okul ve Liseyi Denizli lisesinde (Koca Mektep) parasız yatılı okudum. Selim Debre isimli bir arkadaş vardı. Kimya öğretmeni Cemal Bey, ona "AT MARTİNİ DEBRELİ HASAN!" diyerek takılırdı. Debreli Hasan denen bir Arnavut eşkıyanın türküsüymüş. En çok Türkçe konuşulan Arnavutlukta, daha çok isyan çıkmış. Tarihimizde bize karşı çıkarılan isyanlara; nedense en çok koruduğumuz, makamlar verdiğimiz, bizden saydığımız, dilimizi bilen ve dini duygularımızın ortak olduğu kişiler ve onların arkasındakiler alet olmuşlar. Bugün de aynen öyle!

            Arnavutluk devletinin başkenti TİRANA.  Epeyce büyük bir kent. Burayı tanıtmak için son derece lüks kuşe kağıda basılmış; renkli resimlerle dolu TİRANA adlı kalın bir kitap da bastırmışlar. Parasız dağıtılıyor. Turizm gelirleri fazla!  Halkının çoğu, belki de hepsi Türkçeyi anlayıp konuşabiliyor.  ARNAVUTLUK , İSLAM KONFERANSINA ÜYE OLDUĞU HALDE; AVRUPA BİRLİĞİNE DE ÜYE OLABİLEN TEK DEVLETTİR. Avrupa birliği bizi de; başka hiçbir İslam ülkesini de, üye olarak kabul etmedi. Fakat Arnavutluk, A.B. üyesi olabilmiş. Halkın çoğu Türkçeyi biliyor. Onlar da bizim dinimizden... Tarikat olarak Balkanlarda Bektaşilik ağır basıyor.

            Aliya İzzetbegoviç meydanı var. O ismi korumaları takdire değer. Gezdiğimiz Balkan ülkelerinden en kalabalık nüfusa sahip olan ülke de; Arnavutluktur.

            Buralı zengin bir adam, eski günlerde tüm altınlarını ırmağa atmış. Bir kısmını, sular sürükleyip götürmüş. "Kalanlar helal paradır!" diyerek onlarla Bayraklı Camisini yaptırmış. Caminin bir duvarı sonradan çatlamış. "O duvar helal parayla yapıldı; yıkılmaz!" demiş. Cami öylece ibadete açık duruyor. İstiklal Marşı Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un kökenleri buralıymış. İpek kentinde doğmuş. Türk kökenliler de kalabalık. Okullarda eğitim gören çocukların, beş bini Türk! Arnavutluk resmi makamları Türklere baskı uyguluyormuş.

            Akçasu bölgesindeki Osmanlı evleri, olduğu gibi duruyor.  Elbasan, Tiran'dan sonra, Arnavutluk devletinin ikinci önemli kenti. Elbasan Tava adlı et yemeğimiz bu kentin adını taşıyor.  Bir de enteresan olan KRUYA kenti var. Kalesinin içindeki müzeyi de gezdik. Berat kenti ise, daha turistik; Arnavutluk'un Safranbolu'su sayılıyor! Bektaşi (Dolma) tekkesinin ziyaretçisi çok . Arnavutluk'un önemli ve kalabalık şehri; Tiran'dan sonra Durres'tir.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap