EDES PROJESİNİN KAPANIŞ TÖRENİ YAPILDI?

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EDES PROJESİNİN KAPANIŞ TÖRENİ YAPILDI?
Haberin Tarihi: 23.1.2017 17:07:00 - Okunma Sayısı:2158 defa okundu.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından finanse edilen Engelliler Destek Programı (EDES) programı kapsamında, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Eğirdir Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu tarafından yürütülen “Bizler de Geleceğiz” isimli projenin kapanış töreni yapıldı.

EDES PROJESİNİN KAPANIŞ TÖRENİ YAPILDI…

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından finanse edilen Engelliler Destek Programı (EDES) programı kapsamında, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Eğirdir Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu tarafından yürütülen “Bizler de Geleceğiz” isimli projenin kapanış töreni yapıldı.


Proje sorumluları Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Mehmet Ali Tabur, Okutman Büşra Süngü, Öğretim Görevlisi Sinan Tarkan Aslan ve Yüksekokul Müdür Yardımcısı Muhammet Bener ve Okutman Hulusi Alp bir yıl boyunca özgüveni yüksek çocuklar yetiştirmenin mutluluğunu hep birlikte yaşadılar.

26 Ocak 2016 tarihinde başlayan “Bizler de Geleceğiz” isimli projenin kapanış töreni bugün saat 10.00’da ESHMYO toplantı salonunda yapıldı.

Törene SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Saltan, Eğirdir SHMYO Müdürü Doç. Dr. Mehmet Ali Tabur, Eğirdir Turizm Otelcilik Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Şirvan Şen Demir,  Proje koordinatörleri, bölüm öğrencileri, engelli öğrenciler ile aileleri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın söylenilmesiyle başlayan programda; “Bizler de Geleceğiz” isimli projenin etkinlikleri ve eğitim faaliyetlerini tanıtan sinevizyon gösterisi izlenildi.

Program protokol konuşmaları ile devam etti.

İlk önce söz alan Eğirdir SHMYO Müdürü Doç. Dr. Mehmet Ali Tabur: “Engelliler Destek Programı, uygulandığı illerdeki yerel dinamikleri harekete geçirerek, toplumsal bütünleşmenin sağlanmasına büyük katkıda bulunmaktadır. Biz de “Bizler de geleceğiz” diyerek seslendiğimiz çocuklarımızla çıktığımız bu yolda, onlarla sıkı bağlar geliştirdik. Ailelerimizle, öğrencilerimiz ve biz akademik personelin aileleri sosyal bir bütünleşme örneği gösterdiler. Aileler bu proje hiç bitmese keşke diyorlarsa bu birlikteliğin bir meyvesi var demektir.

Bu projedeki ana amacımız bir farkındalık oluşturmaktı. Gerek kendi yüksekokul öğrencilerimize gerekse ilk ve orta dereceli okullarda bulunan öğrencilerimize bu farkındalığı kazandırmak için önemli çalışmalar yaptık. Öğretim görevlisi Sinan Tarkan Aslan’ın milli eğitim okullarında yaptığı farkındalık eğitimi bu amacın en önemli uygulamasıdır.

Hazırladığımız bir empati platformu ile okullarımızı ziyaret etti hocamız. Bu platforma “empati tüneli” dedik. Empati tünelinde öğrencilerin, engelli bir bir zemin üzerinden tekerlekli sandalye ile geçmeleri istendi. Yaptığımız yapay kaldırım rampasından çıkmaları istendi ve tekerlekli sandalye ile hayatına devam eden bir bireyin yaşadıklarını yaşamaları, hissettiklerini hissetmeleri kısa empati yapmaları sağlandı. Ayrıca aynı uygulama, gözleri göz bandıyla kapatılarak, dizleri batlanıp koltuk değnekleri ile yürümeleri istenerek de yaptırıldı öğrencilere…


Sinan hocamız, okullarda gerek sınıflarda gerekse konferans salonlarında öğrencilere hem işaret dili konusunda bilgi verdi hem de farkındalık eğitimleri verdi. Bu tür çalışmalar, ilk ve orta düzeydeki okullarda yaygınlaştırılırsa inanıyorum ki istenen farkındalığı oluşturmuş olacağız.

Engelli öğrenciler ve aileleri ile birlikte çeşitli eğitim etkinlikleri yaptıklarını ifade eden Doç. Dr. Tabur, “Ben ve diğer hocalarımız da ailelere verdiğimiz eğitimlerle onların hayatlarını kolaylaştırmak için birikimlerimizi paylaştık. ‘Aile eğitimi’, ‘engelli hakları’, pozitif psikoloji ve pozitif düşünce’ hepimizin ihtiyacı olan ‘ilk yardım eğitimi’, ‘hareket eğitimi’, ‘engellilik ve tutum eğitimi’ ve ‘kaynaştırma eğitimi’ gibi konularda eğitim verildi. Tabi bu eğitimler konferans ve ders niteliğinde olmanın ötesinde bir yıl boyunca çeşitli zamanlarda ailelerle bire bir görüşülerek de detaylandırıldı” dedi.

Projenin üçayaktan (teorik, uygulamalı ve pekiştirme)oluştuğunu belirten Doç Dr. Tabur, “…Bu zamana kadar bahsettiğim eğitimler bilgi ve farkındalık oluşturmaya dönük olup projenin üç ana faaliyet alanından sadece birini oluşturuyordu. Bu diğer faaliyet alanımız ise doğa ve yakın çevre gezileriydi. Bu geziler kapsamında, ilk olarak Kovada Gölü ve çevresine gidildi. Burada bulunan bitki örtüsünü yerinde gören öğrencilerimiz ve aileleri, bu çevrede yaşayan yaban hayvanlarının maketlerini de yakından görme fırsatı yakaladılar. Yapılan piknik, doğa yürüyüşü ve oynanan oyunlarla verimli bir gezi etkinliği yapılmış oldu.

Diğer bir yakın çevre gezisi ise Güneykent Gül bahçeleri oldu. Sabahın ilk saatlerinde hareket eden gezi ekibi, gül bahçelerinde açmış gülleri görme, koklama ve toplama imkanı buldu. Güneykent’te bulunan şimdi müze olarak kullanılmaya başlayan gül yağı fabrikasını gezdikten sonra, ev ortamında gül yağı ve gül suyunun nasıl yapıldığını görmek üzere Güneykent sakinlerinden bir eve ziyaret gerçekleştirildi. Bu ziyaretin ardından Güneykent’e özel el yapımı ürünlerin bulunduğu başka bir ev ziyaret edildi.

Yapılan bir diğer gezi ise Kızıldağ Milli Parkı’na oldu ve burada bir gecelik kamp yapıldı. İki gün bir gece devam eden bu kampta, çocuklarımıza çeşitli oyunlar oynatıldı, doğa ile baş başa olma fırsatı verildi, çadır kurmayı öğrenmeleri sağlandı ve kamp ateşi çevresinde oturup müzik dinlemenin keyfine varmaları sağlandı. Tabi bu tür gezileri, her zaman yapmak aileler için mümkün olmayabilir. Proje kapsamında yakın çevre gezileri ile aileler de çocukları ve diğer aileler ile birlikte değişik tecrübeler kazanmış oldular.


Son olarak Davraz Kayak Merkezi’ne gezi düzenlendi. Bazı aileler burayı ilk kez gördüklerini ifade ederek, hayranlıklarını dile getirdiler. Telesiyeje binerek yaşadıkları tecrübenin yanı sıra karda kayma keyfini de yaşayan ailelerimiz, Isparta’nın bu güzide mekanından da memnun ayrıldılar.

5 Mayıs 2016 tarihinde SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin İlker Çarıkçı ve Eğirdir Belediye Başkanı Ömer Şengöl’ün katılımlarıyla engelli öğrencilerin sportif faaliyetlerde ve eğitimlerde kullanacağı Spor Salonunun açılışını yaptıklarını ifade eden Tabur, “Hatırlanacağı üzere projenin ilk aylarında rektörümüz ve belediye başkanımızın katılımıyla okulumuzda bir spor salonu açmıştık. İşte projenin üçüncü faaliyet alanı da sportif faaliyetler ve sanatsal etkinliklerdi. Beden eğitimi okutmanlarımız Dr. Hulusi Alp ve Büşra Süngü tarafından gerçekleştirilen sportif faaliyetler ve hareket eğitimleri ile öğrencilerimiz motor becerilerini arttırmaları sağlanmış ve bunun dışında akran gruplarıyla eğlenip sosyalleşme süreçlerine yeni sosyal ve psikolojik tecrübeler eklemişlerdir” dedi.

Doç. Dr. Tabur, “Bir yıl boyunca yapılan çalışmaları kısaca özetlemeye çalıştım. Tabi bu tür projelerde devamlılık esas olmalıdır diye düşünüyorum. Bir yıl boyunca geliştirilen sosyal mesafe, proje bitiminde kaderine terk edilmemelidir. Biz de ekip olarak bir yandan yeni projeler yapma gayreti içerisinde olurken, bir yandan da projenin sürdürülebilirliği ilkesi bağlamında aileler ve çocuklarımızla iletişim halinde olacağız” şeklinde konuştu.

Eğirdir SHMYO Müdürü Doç. Dr. Mehmet Ali Tabur sözlerinin sonunda projenin koordinatörlüğünü yapan SDܒne, Eğirdir Belediyesi’ne, Isparta Valiliği Proje Birimine ve gazetemiz AKIN’a teşekkür etti.


Daha sonra bir konuşma yapan SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Saltan ise özetle şunları söyledi: “…Bir toplumun başarılı olması için mutlu olması yeterlidir diye düşünüyorum. Bizler çocuklarımızın üzerine çok fazla gidiyoruz. Bazı şeyleri yapmak için çok sıkıştırıyoruz. Bence her şeyin çözümü mutlulukta. Ben bu slogana bir şey eklemek istiyorum. “Gelecek değişir” demek istiyorum. Gelecek nasıl değişir? Mutlu olan her insan her şeyi yapar, mutlu olur ve bizim için, toplumumuz için, ülkemiz için bir gelecek oluşur. Bu açıdan bu proje önemli. İnsanları küçük dokunuşlarla mutlu edebiliyorsunuz. Eğirdir SHMYO’na böyle bir projeye imza attıkları için çok teşekkür ediyorum ve sizlerle gurur duyduk. Kendisini toplumda kötü hisseden engelli vatandaşlarımıza kendilerini nasıl iyi hissettirebiliriz açısından ışık gösterdikleri için proje ekibine çok teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından plaket törenine geçildi.

Eğirdir SHMYO Müdürü Doç. Dr. Mehmet Ali Tabur, desteklerinden dolayı SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Saltan’a plaket takdim etti.

SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Saltan projeye katılan Sümeyye Özongun ve ailesine, Alperen Tığlı, Arif Tığlı ve ailesine, Cennet Acar ve ailesine, Havvanur Yüceer ve ailesine, Alperen Uludağ ve ailesine, Nisa Sarıkaya ve ailesine katılım belgesi ve plaket takdim etti.

 Eğirdir Turizm Otelcilik Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Şirvan Şen Demir ise Engelli Bakım ve Rehabilitasyon Bölümü öğrencilerine katılım belgelerini takdim etti.


Program pasta kesimi ile sona erdi.

Eğirdir Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürlüğünün ‘Bizler de geleceğiz’ isimli projesi 82.579,55 TL hibe desteği almıştı.

EMEL TURAN KARTAL

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap