İl Genel Meclisinde Eğirdir Gölü'nün Sorunları konuşuldu

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,İl Genel Meclisinde Eğirdir Gölü'nün Sorunları konuşuldu
Haberin Tarihi: 13.5.2017 12:02:00 - Okunma Sayısı:1381 defa okundu.

İl Genel Meclisinin Mayıs ayı 4.Birleşimi İl Genel Meclisi toplantı salonunda Ali Bolat Başkanlığında gerçekleşti.

İl Genel Meclisinde Eğirdir Gölü'nün Sorunları konuşuldu 
İl Genel Meclisinin Mayıs ayı 4.Birleşimi İl Genel Meclisi toplantı salonunda Ali Bolat Başkanlığında gerçekleşti. Toplantıda Eğirdir Gölü’nün kirlenmesinin önlenerek balık popülâsyonunun artırılması ile ilgili genel görüşme yapıldı. 5’inci Birleşime Raporun sunulmasına ve karara bağlanmasına oy birliği ile karar verildi.

Toplantıya; Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Şakir Çınar, Gelendost Belediye Başkanı Mehmet Sezgin, Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Çetinkaya, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Md. V. Önder Kaplan, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden Harun Doğrusever, Hüsamettin Bayram, İlknur Karagüven, Mili Parlaklar Şube Müdürlüğü’nden Biyolog Zeki Çetin, Eğirdir Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ayhan Küçükköse, Gelendost Emekçiler Su Ürünler Kooperatifi Başkanı Ömer Kolbaşı, Gençali Köyü Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Osman Ataş, Tırtar Köyü Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Muammer Kabasakal, Eğirdir Barla Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Fevzi Ceylan, Eğirdir Bağören Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ersin Başkaya da katıldı.

 

Eğirdir Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ayhan Küçükköse,
toplantıda konu ile ilgili görüşlerini şöyle dile getirdi:


“EĞİRDİR GÖLÜ İLE İLGİLİ DÜŞÜNCELERİMİZ;

            Bilindiği üzere Eğirdir Gölü, 479 km2 alana ve 4 milyar m3 su hacmine sahip, kuzey-güney uzunluğu 50 km, doğu-batı genişliği 3-15 km, kıyı uzunluğu ise 150 km olan, Türkiye'nin 4. büyük gölü ve Türkiye'nin içme suyu rezervidir.

            Eğirdir Gölü, Türk ve dünya turizminde önemli bir yere sahiptir.   Su sporları yapılabilmesi yanısıra, eşsiz manzaraları ile de Türkiye'nin gözbebeğidir.

            Eğirdir Gölü çevresinde, toplam 12 Su Ürünleri Kooperatifinde, 900'e yakın kayıtlı su ürünleri avcısı bulunmakta ve bu avcılarımız, Eğirdir Gölü'nden geçimlerini sağladıkları gibi, balık ve kerevit ihracatıyla da ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır.

            Son yıllarda Eğirdir Gölü'nde, özellikle balık popülasyonundaki azalma bizleri üzmekte ve kaygılandırmaktadır. Balık popülasyonundaki azalmanın sebepleri şu şekilde sıralanabilir:

            - Eğirdir Gölü'nden bahçelere su sağlayan, Devlet Su İşleri'ne ait sulama pompalarından, sulama dönemlerinde milyonlarca balık yavrusu bahçelere akmakta ve telef olmaktadır. Gölümüz etrafında bulunan 8 adet sulama pompası önlerinde hala bir önlem alınmaması nedeniyle, önümüzdeki sulama mevsiminde de bu katliamın süreceği aşikardır.

            - Eğirdir Gölü'nün dibinde, balçık miktarının arttığı gözlenmektedir. Tabandaki aşırı otlanma ile etrafındaki kanallardan gelen, sel ve çeşitli akıntılarla Göle ulaşan zirai ilaç kutuları ve atık materyaller de başlı başına bir sorundur.

            - Kaçak avlanmaya gelince;

            Eğirdir Gölü balık popülasyonunun azalmasının en başlıca etkenlerinden biri, kaçak balık avcılığıdır.

            Yukarıda bahsettiğimiz gibi, Eğirdir Gölü 479 km2 alana ve 150 km kıyı uzunluğuna sahip bir göldür. Gerçekçi olmak gerekirse, bugün Eğirdir Gölü, Jandarmamıza ait bir tekne ile kontrol altına alınmaya çalışılmaktadır. Jandarmamız, ne kadar fedakarca çalışsa da, kullanılan tekne, 2 metreden sığ sulara yanaşamamaktadır. Prosedür gereği Jandarmamız bütün gün Eğirdir Gölü'nde çalışamamakta, rüzgarlı havalarla da kontrollere çıkamamaktadır. Böylelikle, Eğirdir Gölü'nde kaçak avlanma yeterince denetlenememektedir.

            Geçtiğimiz yıllarda EKOBİR tarafından yapılan kontrol ve denetimler, bugün aranılır hale gelmiştir. Gece-gündüz demeden görev yapan, avlak sahalarında, üreme bölgelerinde adeta kamp kuran EKOBİR'in ekip ve donanım açısından güçlendirilerek, tekrar kontrol görevinin verilmesi ya da yeniden kurulacak, geniş ekipli, modern ve hızlı araçlara sahip bir denetim mekanizmasının, Eğirdir Gölü için elzem olduğu bilinmelidir.”

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap