GÜLBUDAK SOĞUK HAVA DEPOSU ŞİRKETİ -8-

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,GÜLBUDAK SOĞUK HAVA DEPOSU ŞİRKETİ -8-
Haberin Tarihi: 11.10.2013 12:05:00 - Okunma Sayısı:1722 defa okundu.

GÜLBUDAK SOĞUK HAVA DEPOSU ŞİRKETİ -8-

 

ELMADAKİ ETİLEN GAZI VE

İLK PLASTİK KASA KULLANIMI

 

            Gülbudak işleticilerinin yenilik çalışmaları bir tek forklift aracı ve palet sistemi değildi. İstiflemedeki bu sistem, kasaların indirilmesi ve istiflenmesi konusunda büyük başarı ve kolaylık getirmişti. Hatta paletler arasındaki hava delikleri sayesinde elma havada alır olmuştu. Fakat bunlardan daha önemlisi ise elmanın bir canlı olması yönüyle çevreye gaz salgılaması olayı idi.

Bilimsel olarak her canlı biriken iç enerjisini dışarı boşaltmaya çalışır. Bunu ya gaz yoluyla ya da ter yoluyla yapar. Elma da canlı olduğu için bünyesinde bulunan etilen gazını dışarı çıkarır. Dikkat edilirse üretici elma fazlasını bahçenin dışına çıkarır. Çürüyen elma, etilen gazından dolayı, bitki köklerine zarar verebilir. Aslında çıkan gaz bir enerjidir. Bugün teknoloji, çöpten elde edilen bütan gazı ile enerji üretmeye çalışıyor;  bunun nedeni çöpe atılan yiyeceklerin içinde bulunan enerjiyi kontrol altına alarak ondan yararlanmaktır. Elmanın bünyesindeki etilen gazı da çıkmak zorundadır. Eğer bu gaz çıkmazsa elma canlılığını, dinçliğini yitirir ve elma yaşlanır. İçi gevşer; niteliğini yitirir. Bir de vitrine ve sofraya gelinceye değin soğutma tesislerinden uzak tezgahlar bozulmayı hızlandırır. Bu yüzden elma bünyesindeki etilen gazını kontrol etmek gerekir.

            Etilen gazının kontrolü önce soğutucu odalarda başlar. Yukarıda sık sık yineleyerek söylediğimiz elmanın hava alması bu nedenle çok önemlidir. Ancak üzerinde durulması gereken can alıcı noktalardan biri elmanın özgür olmasıdır. Elmada özgürlük ne demek? Elmada özgürlük demek elmanın elma kasası içinde rahat olması demektir. Kasaların ağzına kadar dolu olması elma için sağlıklı değildir. Elmanın tahta kasalarda tutulması doğru değildir. Çünkü tahta kasalarda gözenek olmadığı için hava alıp verme sınırlı olduğu gibi tahta kasalar elma cildini de bozmaktadır.

            Bu noktada biraz da milliyetçilik ve çevrecilik konusuna girersek tahta kasaların millî servet kaybına neden olduğunu göreceğiz. Bilindiği gibi elma sandıkları kızılçam ağacından yapılır. Halbuki kızılçam değerli ve sert bir ağaçtır. Sert olma özelliğinden dolayı neme ve çürümeye son derece dayanıklıdır. Nemli bölgelerdeki evlerin de kapı, pencere ve döşemeleri bu çamdan yapılır. Böylesi değerli bir ağacın elma kasalarında kullanılması büyük bir kayıptır. Çünkü bir veya iki kez kullanılan bu kasaların geri dönüşümleri söz konusu değil. Birkaç kullanımdan sonra bu kasalar sobalarda yakacak olarak heba olup gitmektedir. Ne yazık ki bu kasalar Türkiye’nin her tarafında yıllarca kullanılarak milyonlarca metre küp kerestenin ve binlerce çam ağacının yitimine neden olmuştur. Tam bir orman ve çevre katliamı!..

            devam edecek

1

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap