GÜLBUDAK SOĞUK HAVA DEPOSU ŞİRKETİ -9-

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,GÜLBUDAK SOĞUK HAVA DEPOSU ŞİRKETİ -9-
Haberin Tarihi: 22.10.2013 11:25:00 - Okunma Sayısı:2058 defa okundu.

GÜLBUDAK SOĞUK HAVA DEPOSU ŞİRKETİ

-9-

ELMADAKİ ETİLEN GAZI VE

İLK PLASTİK KASA KULLANIMI

            Yıllar öncesine inip elmaların tahta kasalara nasıl konduklarını bir anımsayalım. Tahta kasanın içi kağıtla çevrelenir ve elmalar tahta kasalara doldurulduktan sonra üzeri kırpık kağıtlarla örtülür, onun üzerine yine tahta çakılarak kasa iyice kapatılırdı. Böylece elma hava almaz bir hale getirilir ve tam bir hapishane hayatı yaşardı. Dolayısıyla bilimden uzak bir kasalama elmanın niteliğinden kaybetmesi demekti.

            Hasan İnce Bey, bu tür sandıklama, kasalama olayına güzel bir terim bulmuş: bohçalama

            Bilgide sınır yoktur.

            Bilgi kaynağım Hasan İnce.

            “İşlerimizi yoluna az çok koymuştuk. İçimizde taşıdığımız azim ve tuttuğumuz işte başarılı olma duygusunun yanında üreticinin bize güven duymasından yola çıkarak yeni arayışlara girmiştik. Teknolojik yenilikler amacımıza varabilmek açısından bizim için son derece önemliydi. Yanlış anlaşılmasın, burada, amacımıza varabilmek, anlamı sürekli gelişmek anlamındadır. Teknolojik gelişme her alanda kendini gösteriyordu. Biz de teknolojiye ayak uydurmak istiyorduk.

            Özellikle Avrupa’daki gelişmeleri merak ediyorduk. Bu yüzden soğuk depo konusunda uzman birini ülkemize, depomuza çağırdık. Depomuzu gezen yabancı bir uzman, kasaların bohçalama yoluyla korunmasını görünce güldü,  “Siz ilkel metotlarla çalışıyorsunuz!.. Elmalar da insan gibidir. Onların da hava almaya gereksinimleri var. Ayrıca elmalar bedenlerinde bulunan etilen gazını dışarı atar. Siz elmaları öyle bir sarıp sarmalamışsınız ki bırakın elmayı kasa bile hava almıyor. Bu durumdan hemen uzaklaşın ve gözenekleri bol olan plastik kasa kullanmaya geçin. Ayrıca kasaların ağızlarını da kapatmayın.” Uzman bize iyi bir ders vermiş, önemli bir uyarıda bulunmuştu. İnceledik ve Alman uzmanın söylediklerinin doğru olduğunu gördük.

            Plastik kaslar İzmir’de üretiliyordu. İzmir Etap Plastik ile anlaşma yaptık. K90 dediğimiz kasalardan aldık bunların şu tarih itibariyle fiyatları dokuz ile on lira arasında değişmekte. Yüksek bir rakam gibi görülüyor ama aslında ucuz. Tahta kasalarla bir karşılaştırma yapıldığında fark görülecektir. Tahta kasaların fiyatları şu anda üç veya üç buçuk liradır. Fakat tahta kasaların bir iki kullanımdan sonra odun olarak sobalarda kullanıldığını biliyoruz. Geri dönüşümü olmayan bu kasaraların yerine kullanılan plastik kasalar ise en az on, on beş kez kullanılır. Ayrıca hijyenik açısından da plastik kaslar önem taşımaktadır. Çünkü tahta kasalar yıkanmazken plastik kasaları her seferinde yıkamak mümkün. Hafifliği de cabası…

Bir sonraki yıl için kendimize ait elmaları plastik kasalara kağıtlamadan ve ağzını kapatmadan odalara yerleştirdik.”

            İşletmecilik burada bitmiş olmuyor. Gülbudak yöneticileri plastik kasalamaya geçerken üreticiyi de aydınlatmadan geçemiyor. Gülbudak’ı tercih eden üreticilerin bilinçlendirilmesi gerektiğini düşünen yöneticiler, deponun görünür yerlerine plastik kasalardan koyuyorlar. Üreticileri de ayrıca bilgilendiriyorlar. Böylece Gülbudak soğuk hava deposu plastik kasa kullanımını Eğirdir’de ilk kullanan ve yaygınlaşmasında firma olarak önemli bir adım atmış oluyor.

            Eğirdir Gülbudak soğuk hava deposu bu yüzden “Eğirdir Çınarları”ındandır.

devam edecek

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap