EĞİRDİR'E ŞİMENDİFER

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR'E ŞİMENDİFER
Haberin Tarihi: 27.9.2017 11:30:00 - Okunma Sayısı:4346 defa okundu.

İlhan ŞİMŞEK yazdı...

EĞİRDİR’E ŞİMENDİFER

İlhan ŞİMŞEK

Şimendiferin ne demek olduğunu eskiler bilir de yeniler pek bilmez.

Şimendifer trenin eski adı. Bugün daha çok lokomotif adı ile tanınıyor.

Eğirdir’de tren seferleri 2001 yılında anlamsızca kaldırıldı ama 22 Eylül 2017 Cuma günü itibariyle lokomotifi Eğirdir’e geldi. Şu anda istasyonda manevra makasına yerleştirildi. Arkasında da tenderi(su ve kömür deposu) ile birlikte. Lokomotifin en büyük özelliği buharlı oluşu: buharlı lokomotif.

Tam seyirlik!..

Isparta istasyonunda da var. Maksat nostalji, geçmişi unutturmamanın yanı sıra yöreye ilgiyi çekmek. Isparta’daki tertemiz; her yıl bakımı yapılıyor. Bizimkisi pis... Saçı başı dağınık, yüzü kırışmış bir güzel! En kısa zamanda bakıma girecek. Boyansın, süslensin; makyajını bir yapsın siz o zaman görün insanı baştan çıkaracak güzeli!..

Çevresi yeni yol düzenlemesinin ardından yapılacak peyzaj çalışması ile albenisi artacak.

Amaç görsel zenginliğe sahip Eğirdir’e turizm açısından katkıda bulunarak geçmiş tarihi de yeni nesillere anlatmak, aktarmak.

Eğirdir tren yolunun macerası ise çok eskilere 1911-1912 yıllarına kadar dayanmaktadır. İngilizler tarafından yapılan İzmir Eğirdir tren hattı Ulusal Kurtuluş Savaşı sırasında çok büyük hizmetlerde bulunmuştur. Daha geniş bilgi, Eğitimci Yazar Recep Bozkurt’un “Ulusal Kurtuluş Savaşı’nda Eğirdir” adlı kitabında mevcuttur.

Fikir, Eğirdir Belediye Başkanı Ömer Şengöl’den. Çaba ise Isparta Milletvekili Said Yüce ve Afyon DDY Bölge Müdür’ünden.

Böylesi değeri yüksek Cumhuriyet dönemi taşımacılığını omuzlarında taşıyan antika bir eseri Eğirdir’e kazandıranlara çalışmalarından dolayı başarılar dileriz.

Ancak Eğirdirli 2001 yılında seferlerden kaldırılan Eğirdir- Isparta tren hattının yeniden hizmete sokulmasını istemektedir. Duyumlarımıza göre bu yönde bir çalışmanın yapıldığı söz konusu. Dileğimiz seferlerin bir an önce devreye sokulması.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap