HAMİDELİ COĞRAFYASI VE MİRYOKEFALON İZLENİMLERİ (4)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,HAMİDELİ COĞRAFYASI VE MİRYOKEFALON İZLENİMLERİ (4)
Haberin Tarihi: 28.9.2017 09:58:00 - Okunma Sayısı:9786 defa okundu.

HAMİDELİ COĞRAFYASI VE MİRYOKEFALON İZLENİMLERİ… (4)

               Eğirdir’in Yeşilada’daki MAVİ GÖL’ün konferans salonu, “Miryokefalon Savaşı ve kazanılan Zafer” konulu Paneli izlemek için gelen konuklarla dolmuştu. Oturum Başkanlığını TTK (=Türk Tarih Kurumu)  Başkanı Prof. Dr. Refik TURAN, sunuculuğunu Ekonomist / Yazar Zeki TARHAN’ın yaptığı Panelde;  Bu savaşın siyasi ve askeri arka planı irdelenirken, diğer taraftan, Miryokefalon araştırmaları da masaya yatırılıyor, “SAVAŞIN YERİ” konusu  da, Hamideli Coğrafyasının kahramanı Ramazan TOPRAKLI tarafından, hem teorik hem saha çalışmalarının ışığında tartışmaya açılıyordu…

***

               Refik Hocamızın; bugüne dek gelinen süreci özetlemesi, kat edilen mesafenin önemini vurgulaması,  Miryokefalon savaşının, tarihimizdeki üç büyük savaş olan Malazgirt / Sakarya gibi savaşlarla birlikte anılmasının çok yerinde ve anlamlı olmasının özellikle altını çizmesi, bu savaşın  EĞİRDİR GÖLÜ çevresinde geçmesinin, HAMİDELİ COĞRAFYASI’nın ne denli bir tarihi ve kültürel mirasla taçlandırıldığını ifade etmesi de, konukları heyecanlandırmasına yetiyordu…

***

               Panelistlerden Prof. Dr. Mehmet Ali ÇAKMAK, Miryokefalon savaşının siyasi ve askeri arka planını irdelerken, bakın nelere parmak basıyordu:

                “…Dünya harp tarihine “MALAZGİRT SAVAŞI” olarak geçen ve Roma İmparatorluğunun ağır yenilgisini, Türklerin ise parlak zaferini kaydeden bu topyekûn savaş stratejisi, imparatorluk için sorunu çözmedi. Bilakis, Anadolu’nun önemli bir kısmının Türkler tarafından ele geçiriliyor olması, işinin daha da zorlaşmasına sebep oldu.

               Haçlı seferlerinin kısa vadedeki amacı; Türkleri Anadolu’dan çıkararak, Doğu Roma’yı bu beladan kurtarmak, uzun vadede ise, Hıristiyanlarca doğuda kutsiyet arz eden ve Müslümanların eline geçen yerleri, onların elinden almaktı.

               Haçlı seferleri, 1096 yılında başlayarak, iki asrı aşkın bir süre devam etti. Sultan Kılıçarslan; Avrupa’da faaliyetlerini bitirerek, yeniden yüzünü Anadolu’ya çeviren İmparator Manuel ile tekrar mücadeleye tutuşmak zorunda kaldı.

               1173 yılından itibaren başlayan bu süreç; tarafları 1176 yılında, tarihe geçecek büyük bir savaşın içine sürükledi… İmparator Manuel, Konya Selçuklu Sultanlığını ortadan kaldırarak, Türkleri Anadolu’dan söküp atmak üzere plan yapmıştı. Fakat Eylül 1176’da, Konya’ya varmak üzere girdiği MİRYOKEFALON GEÇİDİ’nde, Türk Sultanının kurduğu pusuya düşerek ağır bir bozguna uğradı. Böylece, düşmanın ikinci büyük teşebbüsleri de onların yenilgisiyle sonuçlandı ve Anadolu’nun Türk Yurdu olduğu tescillenerek tapusu alınmış oldu…”

***

               Panelist Sanat Tarihçisi Yrd. Doç. Dr. İlker Mete MİMİROĞLU; Sanat Tarihine ilginin maalesef az olduğuna, buna paralel olarak, Savaş Meydanları çalışması ve araştırılmasının da az oluşuna dikkat çekiyor ve şu saptamalarda bulunuyordu:

               •             Savaş Meydanı Yer tespitinde; Dedektör yardımıyla belirlenen yerler taranıyor.

               •             Bir yerin savaş meydanı olması için; İskelet, yay, ok uçları, at nalları gibi objelerin ve metal objelerin toplanması, koordinatların tespiti, haritalanması ve yüzey araştırılmalarının yapılması gerekir…

               •             Ülkemizde Dedektör kullanılması, bilimsel araştırmalarda yasak ama, İngiltere’ de serbest.

               •             İngiltere’ de bir Merkez kurulmuş, Savaş Meydanlarını tespit etmek için. Bizde de böyle bir Merkez kurulabilir.

               •             Yüzey araştırmaları sonucunda elde ettiğimiz (100)’ ü aşkın objeyi, Yalvaç Müzesine teslim ettik.

               •             Yüzey Araştırmasında; OT BİLE KESEMEZSİNİZ!!!

               •             Jeo manyetik çalışma ile, MİRYOKEFALON SAVAŞ ALANINDA; Ok Ucu, At Nalı, Kemer Tokası, Fibular Koşum Parçaları,Mühürler ele geçirildi.

               •             MÜHÜRLER ÇOK ÖNEMLİ!!! İMPARATOR MÜHÜRLERİ çok nadirdir. Bizans İmparatoru VI.Mikhal Bingos Mühürü (1056 – 1057 )

               •             SİKKELER; İmparator BİNGOS’un bastırdığı Sikkeler.”

 ***

               Son Panelist, Hamideli Kahramanı Ramazan TOPRAKLI idi. TOPRAKLI; Miryokefalon Savaşının Yerini, Eğirdir Gölü ile Hoyran Gölü’ nün en dar yeri olan KEMER BOĞAZI VE Yenice Sivrisi civarı olduğunu, hem teorik düzeyde ve hem de müteaddit defalar gerçekleştirilen Hamideli  seyahatları, ayrıca yapılan ve de yaptırılan alan çalışmalarıyla, gerçekleştirilen sempozyum ve çalıştaylarla bilimsel olarak kanıtlandığını dile getirdi…

GELECEK YAZI :

GELENDOST KUTLAMALARI…

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap