SARIİDRİS KÜLTÜR MANTARCILIĞINDA MARKA OLDU

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,SARIİDRİS KÜLTÜR MANTARCILIĞINDA MARKA OLDU
Haberin Tarihi: 16.11.2017 17:10:00 - Okunma Sayısı:3511 defa okundu.

Sarıidris kasabasında 10 yıl önce başlatılan kültür mantarcılığı halkın geçim kaynağı oldu. Günlük 8 ton mantar üretimi yapılan kasabanın yıllık kazancı 12 milyon lirayı buluyor.

SARIİDRİS KÜLTÜR MANTARCILIĞINDA MARKA OLDU

                Sarıidris kasabasında 10 yıl önce başlatılan kültür mantarcılığı halkın geçim kaynağı oldu. Günlük 8 ton mantar üretimi yapılan kasabanın yıllık kazancı 12 milyon lirayı buluyor.

                2007 yılında 17 üreticiyle başlayan kültür mantarcılığı üretimi, 2 bin 500 nüfuslu Sarıidris'in temel geçim kaynağı oldu. Üretici sayısının 200'e çıktığı kasabada günlük 8 ton mantar üretiliyor. İstanbul ve Antalya başta olmak üzere Ankara, Denizli, Afyonkarahisar, Burdur ve diğer çevre illere satılan mantardan günlük 32 bin lira kazanç sağlanıyor. Ürünün tamamı iç piyasaya sunuluyor.

                Mantarcılık alanında hızla gelişen Sarıidris'teki üreticiler, diğer illerden gelen üreticilere de eğitim veriyor. Bölgede mantarcılığın gelişimine öncü olan  Belediye Başkanı  Ramazan Pala, Sarıidris'in Kültür Mantarcılığında marka olduğunu belirterek Doğu ve Güneydoğu illerindeki ticaret ve sanayi odası temsilcilerinin heyetler halinde bilgi almak için kasabayı  ziyaret ettiğini belirtti. Son olarak 55 kişilik heyetin Sarıidris'te yetiştirilen kültür mantarı üretimini yerinde görerek incelemelerde bulunduklarını ve üretim hakkında bilgiler aldıklarını belirten Başkan Pala, "Karadeniz illerinin yanı sıra Manisa ve Konya'dan eğitim için gelenler var" dedi.

                Başkan Pala, mantar üretiminden aylık 1 milyon olmak üzere yıllık ortalama 12 milyon lira gelir sağlandığını, bunun yanısıra hayvancılık yapıldığını, elma üretiminin de yaygın olduğunu söyledi. Son yıllarda Kasabada alternatif tarım ürünlerinin de yetiştirildiğini belirten Pala, bu kapsamda goji berry ve çilek yetiştiriciliği yapıldığını da söyledi. 

                Bir ailenin mantarcılıktan yıllık kazancının yaklaşık 50 bin lira olduğunu belirten Başkan Pala, mantarcılığın birçok sektörü de beslediğini, yeni iş alanları yarattığını da belirtti. Tesislerin bakım ve yapım işleriyle bağlantılı olarak elektrik, demir doğrama, inşaat, klima ve nakliyeciliğin geliştiğini belirten Başkan Pala, "Burada binlerce insan ekmek yiyor. Destek verildiğinde sektör daha da büyüyecektir" ifadelerini kullandı.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap