Cumhuriyetimizin 90'ncı Yılını Kutladık...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Cumhuriyetimizin 90'ncı Yılını Kutladık...
Haberin Tarihi: 29.10.2013 17:13:00 - Okunma Sayısı:2976 defa okundu.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 90'ncı yılı tüm yurtta olduğu ilçemizde de muhteşem bir törenle kutlandı.

Cumhuriyetimizin 90’ncı Yılını Kutladık…

 

            Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet yönetimini ilan etmesi anısına her yıl kutladığımız Cumhuriyet Bayramı bu yıl da coşkuyla kutlandı.

            Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 90’ncı yılı tüm yurtta olduğu ilçemizde de muhteşem bir törenle kutlandı.

            29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde bugün saat 9:00’da Kaymakamlık toplantı salonunda Kaymakam Yalçın Yılmaz, Garnizon Komutanı Tümg. Ethem Büyükışık, Eğirdir Belediye Başkanı O. Nuri Özmeral ve Cumhuriyet Başsavcısı Başak Şaktanlı Eryılmaz, protokol sırasına göre  tebrikleri kabul ettiler.

            Bayram töreni için saat 10:00’da Kale önü meydanına geçildi. Kaymakam Yalçın Yılmaz, Garnizon Komutanı Tümg. Ethem Büyükışık ve Eğirdir Belediye Başkanı O. Nuri Özmeral, askeri birliklerin, okulların, kuruluşların ve halkın bayramını kutladılar. Tören, devletimizin kurucusu büyük devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk ile ebediyete intikal eden aziz şehitlerimiz için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın söylenilmesi ile başladı.

            Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Kaymakam Yalçın Yılmaz yaparak şunları dile getirdi: “Bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 90’ncı  yılını coşkuyla kutluyoruz. Bu gururlu günümüz hepimize kutlu olsun.

            Cumhuriyetimizin kuruluşundan bu yana vatan toprağımızda hür ve bağımsız yaşıyoruz. Bunu bize sağlayan Cumhuriyet idadesidir. Tarihten beri özgür ve bağımsız yaşamış, kendi kendini yöneten aziz milletimiz Cumhuriyet idadesini kolayca benimsemiştir.

            Türkiye Cumhuriyeti’nin aziz kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, “Cumhuriyet Türk Milletinin karakterine en uygun rejimdir” demiştir.

            Sevgili gençler;

            - Türkiye Cumhuriyeti kolay kurulmadı. O günleri hatırlayalım.

            - Vatan kıldığımız topraklar işgal ediliyordu.

            - Türk milleti tarih sahnesinden silinmek isteniyordu.

            - Tarihin en zor ve acımasız günleri yaşanıyordu.

            Tarihte hiçbir zaman esaret altında yaşamamış Aziz milletimiz Mustafa Kemal’in önderliğinde canıyla, kanıyla mücadele etti. Yaşlısıyla genciyle vatan savunması yaptı.

            Doğusuyla batısıyla bir ve beraber oldu. Vatanımızı düşman işgalinden kurtararak bağımsızlığımızı yeniden kazandık.

            Sıra milletin kendi kendini yönetmesine gelmişti. Mustafa Kemal milletimizden aldığı güç ve imanla Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmuştur.

            Atatürk “EN BÜYÜK ESERİM CUMHURİYETTİR” diyerek övünmüştür.

            “Cumhuriyeti biz kurduk onu yaşatacak olan sizlersiniz” diyerek onu Türk Gençliğine emanet etmiştir.

            Sevgili gençler:

            Bin yıldır bu topraklarda dirlik ve düzen kurmuş, bir ve beraber yaşamış milletiz. Onun için ülkemiz milletiyle, toprağıyla bölünmez bir bütündür. Cumhuriyet  rejimi bunun en temel teminatıdır.

            Cumhuriyet yurdumuz için en büyük kazançtır. Cumhuriyet bir erdemdir aynı zamanda çağdaşlığın göstergesi ve demokrasinin dayanağıdır. Cumhuriyet halk, birliktelik ve kardeşlik demektir… Daima ileri gitmek adil bir şekilde paylaşmak demektir. Yaşamın kendisine el uzatmaktır kardeşliğin nefesiyle ve demokrasiyle olgunlaşmaktır. Hak ve adaletin tesisidir. Acılara ve çekilen ızdıraba birlikte katlanmak ve mutluluklara birlikte gülmektir. Bağımsızlık savaşının meyvesidir Cumhuriyet. Demokrasiyle yoğrulmuş halkımın tercihidir. Cumhuriyet erdemdir. Özgürlüğün güvencesidir. Bu yüzden Cumhuriyet bize emanettir ve onu yine biz yaşatacağız.

            Sevgili Eğirdirliler;

            Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet’in Onuncu Yıl Kutlamalarının yapıldığı 29 Ekim 1933 tarihinde verdiği 10. Yıl Nutku’nda, bu günü en büyük bayram olarak nitelendirmiştir. Bugün ise Cumhuriyetin kuruluşunun doksanıncı yılını kutlarken, biz de en büyük bayramımızı yaşıyoruz. Çünkü yıllardan beri ilk defa törenimizi bu alanda coşkuyla kutluyoruz. Aslında bu sadece büyük bir bayram değil, aynı zamanda coşkuyla kutlanan bir düğündür. Bu düğünü ve bu coşkuyu atamızın maddi manevi şahitliğinde kutluyoruz…

            Bu anıtı başından sonuna kadar takip ederek kurulmasını sağlayan Belediye Başkanımız sayın O. Nuri Özmeral ve ekibine, ayrıca meydan düzenlemesi ile ilgili olarak her aşamasında gereken yakın ilgi, hassasiyet ve katkıyı sağlayan Garnizon Komutanımız Sayın Tümg. Ethem Büyükışık beyefendiye en içten dileklerimi sunarım.

            Sevgili Eğirdirliler;

            Ülkemiz, üzerinde bulunduğu coğrafya itibarı ile politik, stratejik ve ekonomik bir cazibeye sahiptir. Bu nedenledir ki; binlerce yıldır bu topraklarda aynı bayrak altında yaşayan insanlar üzerinde hep plan üstüne plan yapılmış, oyun içinde oyun oynanmıştır. Yaşadığımız şu günlerde yeni oyunların oynamaya çalışıldığını sizler de bilmektesiniz. Ancak tek yürek olmuş milletimiz sayesinde bu oyunlar boşa çıkarılmıştır. Bu oyunları bundan sonra da bozmak için EĞİRDİRLİLER tek yürek olmalı bu meydana koşmalı, bu meydanı coşkuyla doldurmalı… O kadar büyük olmalı ki bu meydan bir daha cesaret dahi edemesinler…

            Hepinizi en içten duygularımla selamlıyorum.”

            Kaymakam Yalçın Yılmaz’ın konuşmalarının ardından şiirler, kompozisyonların okunması, Eğirdir Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları ekibinin gösterisi, ödül töreni ile devam eden 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları geçit töreni ile sona erdi.

            Geçit törenine bayraklar, Atatürk posterleri, öğrenciler, resmi ve askeri  araçların yanı sıra Eğirdir Belediyesinin yeni araçları da ayrı bir renk kattı.

            Ayrıca Bağacık Köyü Muhtarlığı’nın temsili Nasrettin Hoca tiplemesi (Eşeğe ters binmesi) bayrama gelenlerin dikkatini çekti.

 

            29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızın 90’ncı yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu büyük devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmetle anarken, büyük bayramımız hepimize bir kez daha kutlu olsun.

            “NE MUTLU TÜRK’ÜM DİYENE…”

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap