Yedi Renkli Göle Yedi Renkli Hayat Projesi sonuçlandı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Yedi Renkli Göle Yedi Renkli Hayat Projesi sonuçlandı
Haberin Tarihi: 7.11.2013 09:48:00 - Okunma Sayısı:1618 defa okundu.

Siemens Küçük Ev Aletleri'nin 500 Bin Avro hibe desteği ile hayata geçirilen Yedi Renkli Göle Yedi Renkli Hayat Projesi sonuçlandı. Nihai rapor 2 hafta içerisinde yayımlanacak.

Yedi Renkli Göle Yedi Renkli Hayat Projesi sonuçlandı

 

-  Eğirdir Gölü’ne karışan 195 Ton zararlı atık yok edildi. 4 İlçe ve 81 Yerleşim Birimi’nde zirai ilaç kullanımı yüzde 20 oranında azaltıldı. Ekolojik Örnek Elma Bahçeleri kuruldu. Elma verimi yüzde 15 artırıldı. Kerevit’in oranı yükseltildi. Kadınlardan ‘Gönül Elçileri’ seçildi. 12 Kooperatif ve 300 balıkçıya eğitim verildi.

            Siemens Küçük Ev Aletleri’nin 500 Bin Avro hibe desteği ile hayata geçirilen Yedi Renkli Göle Yedi Renkli Hayat Projesi sonuçlandı. Nihai rapor 2 hafta içerisinde yayımlanacak.

            2008’den bu yana devam eden Yedi Renkli Göle Yedi Renkli Hayat Projesi’nin ikinci aşaması kapsamında Eğirdir Gölü’nün üzerindeki kirlilik baskısının başlıca sebebinin aşırı zirai ilaç kullanımı olduğu belirlendi ve bu konuda önlemler almak üzere çalışmaya başlandı. Bu doğrultuda, Isparta Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Isparta Derneği ile işbirliği içerisinde pilot köy olarak seçilen Esinyurt Köyü’ne Bilgisayarlı Erken Uyarı ve Hava Tahmin Sistemi kuruldu. Elma iç kurduyla mücadele için biyo-teknik mücadele yöntemleri yaygınlaştırıldı ve 2012 yılında 5 çiftçinin katılımıyla 55 dekarlık alanda pilot iyi tarım uygulaması hayata geçirildi. 2013 yılı itibarıyla 55 çiftçi iyi tarım uygulamalarına geçmek üzere başvurdu ve pilot uygulama alanı 725 dekara yükseldi.

            Projenin çıktılarını paylaşmak ve iyi tarım uygulamalarına geçen 55 çiftçiye sertifikalarını vermek üzere Isparta’da bir toplantı düzenlendi. Isparta Vali Yardımcısı Okan Leblebicier, Isparta Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen, WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak ve Siemens Ev Aletleri Pazarlama Müdürü Ayşe Özkaya’nın katılımıyla gerçekleşen toplantıda iyi tarım uygulamaları gereklerini yerine getiren 55 çiftçi, sertifikalarını teslim aldılar.    

AŞIRI ZİRAİ İLA

 KULLANIMI

            Projenin sonuçlarını paylaşmak, iyi tarım uygulamalarına geçiş yapan çiftçilere sertifikalarını vermek üzere Isparta 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü'nde toplantı düzenlendi. Toplantıda konuşan WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak, Eğirdir Gölü üzerindeki kirlilik baskısının başlıca nedeninin aşırı zirai ilaç kullanımı olduğunu belirlediklerini söyledi.

            Tolga Baştak, yeraltı sularına zarar veren zirai ilaç kullanımının önüne geçmek için biyoteknik mücadele yöntemlerinin yaygınlaştırıldığını anlattı. 2012'de 5 çiftçinin katılımıyla 55 dekarlık alanda iyi tarım uygulamasının hayata geçirildiğini belirten Baştak, 2013 itibarıyla 55 çiftçinin başvurduğunu, pilot uygulama alanının 725 dekara yükseldiğini aktardı.

GELENDOST DA

KAPSAMA ALINACAK

            WWF Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak, Esinyurt’ta başlayan İyi Tarım Uygulamaları’nın Gelendost’u da içine alacak şekilde genişletileceğini söyledi. Baştak, bu yolla 16 Bin Ton ilaçlı suyun Eğirdir Gölü’ne karışmasının engelleneceğini ifade etti.

            Zirai ilaç kullanımının en çok elma üretimi yapılan Gelendost İlçesi'nde yaygın olduğuna işaret eden Baştak, "İyi tarım uygulamalarıyla elde ettikleri verim ve kalite artışıyla çiftçilerimiz kazanırken, ilaç kullanımının azalmasıyla da Eğirdir Gölü kazandı" dedi.

'DÜNYAYA KARŞI

SORUMLULUĞUMUZU

YERİNE GETİRECEĞİZ'

            Siemens Ev Aletleri Pazarlama Müdürü Ayşe Özkaya da Eğirdir Gölü ve havzasını korumak amacıyla 2008'den bu yana WWF-Türkiye ile birlikte çalıştıklarını belirterek, “Siemens olarak bir yandan ‘ne kadar ihtiyaç, o kadar tüketim’ mantığıyla ortaya koyduğumuz ecoPlus yaklaşımı ile üst düzeyde su ve enerji tasarrufu sunan ileri teknolojiler ve tasarımlar geliştirirken, diğer yandan çevrenin, doğal kaynakların korunmasına destek olmayı amaçlıyoruz. Türkiye’nin en büyük ikinci tatlı su kaynağı olan Eğirdir Gölü ve havzasını korumak amacıyla 2008 yılından bu yana WWF- Türkiye ile birlikte çalışıyoruz. Bugün, bölgede yürüttüğümüz faaliyetlerin sonuçlarını somut kazanımlarla almaktan çok mutluyuz. Eğirdir Gölü ve havzasına sağladığımız en büyük değer, sürdürülebilir bir gelişim ivmesi yaratmak oldu. Projeye katılan çiftçilerimizin katkısı bizler için çok değerli. Emek veren tüm çiftçilerimiz ve yöre halkımız ile birlikte bu güzel sonuçları almaktan mutluluk duyuyoruz. Doğal kaynaklarımızı tehdit eden hızlı kirlenme devam ettiği sürece, dünyaya karşı sorumluluğumuzu yerine getirmeye sürdüreceğiz.” diye konuştu.

            BÜYÜK KAZANIM

            Vali Yardımcısı Okan Leblebicier ise Küresel İklim Değişikliği tehdidi altındaki Isparta’nın bu proje sayesinde büyük bir kazanım elde ettiğini söyledi. Eğirdir Gölü’nün balıkçılık, kerevit, içme suyu kaynağı, doğa turizmi ve su sporları açısından zengin bir havza olduğuna atıf yapan Vali Yardımcısı Leblebicier, sürdürülebilir yönetimin bir görev olduğuna işaret etti.

6.300 DEKAR’DA

İYİ TARIM

1.100 DEKAR’DA

BİYOTEKNİK

            Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen, daha iyi bir çevre için çalıştıklarını kaydetti. Gayrisafi Millî Hasıla’nın yüzde 1’nin çevre yönetimine aktarıldığını anlatan Şölen, şöyle dedi:

            “Bu da 9 Milyar TL’ye denk geliyor. Biz bu kaynağı çiftçilerimize teşvik olarak veriyoruz

- Organik Tarım için Dekar başına 70 TL

- İyi Tarım Uygulamaları için Dekar başına 25 TL

- Biyoteknik Tarım için dekar başına 17 TL kaynak aktarıyoruz

Isparta’da tablo şudur:

6.300 Dekar’da İyi Tarım Uygulamaları yapılıyor

1.100 Dekar’da Biyoteknik Mücadele yapılıyor

            Daha çok destek için çalışıyoruz.”

İŞTE İLK SONUÇLAR

RAPOR

2 HAFTA SONRA

            WWF Türkiye’nin yönettiği, Siemens Küçük Ev Aletleri’nin 500 Bin Avro hibe destek sağladığı projenin ilk sonuçlarına yakın plan:

            Proje kapsamında 55 çiftçi, 725 Dekar’da İyi Tarım Uygulamaları’na geçiş yaptı. Çiftçilere dün saat 14.00’de 112 Acil Çağrı Merkezi’nde Sertifika verildi. Eğirdir Gölü’ne karışan 195 Ton zararlı atık yok edildi. 4 İlçe ve 81 Yerleşim Birimi’nde zirai ilaç kullanımı yüzde 20 oranında azaltıldı. Ekolojik Örnek Elma Bahçeleri kuruldu. Elma verimi yüzde 15 artırıldı. Kerevit’in oranı yükseltildi. Kadınlardan ‘Gönül Elçileri’ seçildi. 12 Kooperatif ve 300 balıkçıya eğitim verildi.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap