SDÜ’DEN İNOVATİF YANIK TEDAVİ MALZEMESİ

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,SDÜ’DEN İNOVATİF YANIK TEDAVİ MALZEMESİ
Haberin Tarihi: 31.7.2024 09:50:11 - Okunma Sayısı:629 defa okundu.

Süleyman Demirel Üniversitesi öğretim üyelerinin geliştirdiği “Yumurta Akı Esaslı Nanolifli Tedavi Malzemesi” isimli ürünün patent başvurusu onaylandı.

SDÜ’DEN İNOVATİF YANIK TEDAVİ MALZEMESİ

Süleyman Demirel Üniversitesi öğretim üyelerinin geliştirdiği “Yumurta Akı Esaslı Nanolifli Tedavi Malzemesi” isimli ürünün patent başvurusu onaylandı.

SDÜ Tekstil Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Funda Cengiz Çallıoğlu danışmanlığında doktora çalışmasının bir parçası olarak geliştirilen bu yenilikçi ürün, ikinci derece yanık yaralarının iyileştirilmesine yönelik çift katmanlı bir yara örtüsü sunuyor.

Buluş yanık tedavi süresini kısaltıyor

Çalışmanın detaylarına göre, altı yıllık bir araştırma ve geliştirme sürecinin sonucunda, yumurta akı etken maddesi içeren nanolifli yara örtüsü ortaya çıktığını belirten proje ekibi, yara örtüsünün farklı biyopolimerlerden ve yumurta akı proteininden oluşan çift katmanlı bir yapıya sahip olduğunu söyledi. Proje ekibi ürüne ilişkin şu şekilde bilgileri verdi: “İlk katman yara eksüdasını emerken, ikinci katman yumurta akı proteini içermekte ve yara iyileşme sürecinde aktif rol oynuyor. Geliştirilen nanolifli yara örtüsü, yaraya yapışmadığı için yarayı deforme etmezken ve kolay bandaj değişimine olanak sağlıyor. Ayrıca esnek ve yüksek mukavemeti sayesinde hastanın günlük aktivitelerine engel olmamaktadır. Nanolifli yapısı, yaranın hava almasına izin verirken bakteri ve mikrop geçişini de engellemektedir. Kullanılan polimerler ve yumurta akı proteini, malzemenin biyouyumlu, biyobozunur ve çevreye duyarlı olmasını sağlamakta ve çevresel sürdürülebilirlik açısından önem arz ediyor.”

Patent ekibi, hayvan deneyleri ve histopatolojik analizler sonucunda geliştirilen malzemenin, ikinci derece yanık yaralarının iyileşmesini hızlandırma potansiyeline sahip olduğunu; bu buluşun yanık tedavi süresini kısaltarak hastaların iyileşme sürecini hızlandırmasını beklediklerini ifade etti. Patent sürecindeki desteklerinden dolayı Üniversite Rektörlüğü ve Araştırma Yenilikçilik Direktörlüğü’ne teşekkürlerini ileten ekip, bu önemli çalışmanın gelecekte daha sağlıklı ve mutlu bir yaşam için önemli bir adım olduğunu vurguladı.

Projenin patent ekibinde, SDÜ Tekstil Mühendisliği Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Funda Cengiz Çallıoğlu ve Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Geysoğlu ile Tıp Fakültesi Histoloji-Embriyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kanat Gülle yer alıyor.

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap