Çocuk Sağlığı Alanındaki Gelişmeler SDÜ Ev Sahipliğinde Ele Alındı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Çocuk Sağlığı Alanındaki Gelişmeler SDÜ Ev Sahipliğinde Ele Alındı
Haberin Tarihi: 17.9.2024 11:08:26 - Okunma Sayısı:387 defa okundu.

Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı ev sahipliğinde düzenlenen “4. Uluslararası Sağlıklı Büyüyen Çocuk Kongresi”nde, Çocuk Sağlığının Geleceği ve Anadolu’da Çocuk Hekimi Olmak” teması ele alındı.

Çocuk Sağlığı Alanındaki Gelişmeler SDÜ Ev Sahipliğinde Ele Alındı

Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı ev sahipliğinde düzenlenen “4. Uluslararası Sağlıklı Büyüyen Çocuk Kongresi”nde, Çocuk Sağlığının Geleceği ve Anadolu’da Çocuk Hekimi Olmak” teması ele alındı.

Pediatri Uzmanlık Akademisi Derneği (PUADER) tarafından organize edilen kongrede konuşan Kongre Eş Başkanı ve SDÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Çetin, kongrenin iki ayrı öneme sahip olduğunu belirtti. Prof. Dr. Hasan Çetin şunları söyledi: “PUADER’in Anadolu kongrelerinin ilkinin Isparta’ da yapılmış olması çok önemli. Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Bölümünün kuruluşunun 30. yılında kongrenin yapılmış olması ikincil büyük öneme sahip. Etkinliğin düzenlenmesinde emek verenlere teşekkür ediyor verimli bir kongre olmasını diliyorum.”

“Çocuklar, Hayatımıza Anlam Katan Dünyanın En Masum Varlıklarıdır”

PUADER Başkanı Prof. Dr. Bumin N. Dündar ise derneğin çalışmaları hakkında katılımcılara bilgi verdi. Çocuk sağlığının tüm alanlarında çalışmaya ve üretmeye devam ettiklerini dile getiren Prof. Dr. Dündar şunları kaydetti: “Çocuk sağlığı gönüllüleri olarak tüm varlığımız ile inanıyoruz ki çocuklar hayatımıza anlam katan dünyanın en masum varlıklarıdır. Çocuk sağlığı alanında meslektaşlarımız birçok zorlukla karşılaşıyor. Bu sorunların tespiti ve çözüm yolları için kongremizin ilk temasını “Anadolu’da çocuk hekimi olmak” başlığı ile belirledik. Çocuklar ülkemizin geleceği. Sağlıklı nesiller için çocuk sağlığında en kaliteli hizmeti üretmek zorundayız.”

Azerbaycan Pediatri Derneği Başkanı Tarana Tagizade de kongrede bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Azerbaycan-Türkiye kardeşliğinin kendini her alanda gösterdiğini ifade etti. Konuşmasına Mustafa Kemal Atatürk’ün “En büyük savaş cahiliyeye karşı yapılan savaştır” sözü ve Haydar Aliyev’in “Uşaklar bizim geleceğimizdir” sözleriyle devam eden Tagizade, “Çocuklar bizim parlak geleceğimizi kuracak. Biz bu yolu Türk kardeşlerimizle yan yana gidiyoruz. Bu yol zafere varır. Yaşasın Türk milletleri yaşasın Türk kardeşleri.” diye konuştu.

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nilgün Şenol ise şunları söyledi: “Sağlık camiamızda toplumumuzun en kıymetlileri çocuklarımız ile ilgilenen hekimleri ağırlamaktan büyük onur duyuyoruz. Çocuklar toplumumuzun en savunmasız bireyleridir. Onların bedensel ve ruhsal olarak sağlıklı büyümeleri toplum refahı için çok önemli. Çocuklarımızın sağlıklı olmaları için uğraşıyoruz. Onların güvenliği, mutluluğu ve yaşam hakları da hepimizin ortak sorumluluğu. Bu konuda daha fazla çaba göstermemiz gerekiyor.”

SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alim Koşar, kongrenin önemini vurgulayarak, “Kongreler, ilgili alanla ilgili her şeyin konuşulduğu ve yeni bilgilerin öğrenildiği değerli organizasyonlardır. Bilgiye ulaşmak büyük bir öneme sahiptir. Etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ayrıca, Tıp Fakültemizin 30. yılını böyle bir kongre ile taçlandırmak da oldukça anlamlı ve değerli.” dedi.

Birçok bilim insanını ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getiren Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mehmet Saltan, “Süleyman Demirel Üniversitesi, geniş bir akademik yelpazeye sahip büyük bir üniversitedir. Umarım sizler de üniversitemizi yakından tanıma fırsatı bulursunuz. Kongrenin verimli geçmesini diliyorum” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Hasan Çetin moderatörlüğünde gerçekleştirilen açılış konferansında Raşit Vural Yağcı, “Bir Çocuk Hekiminin Isparta Hikâyesi” ve “Dünyamıza Hoş Geldin bebek” konulu konferansını verdi. Üç gün süren kongrede çocuk sağlığı alanındaki güncel gelişmeler üzerinde duruldu. “Prematüre Beslenmesi”, “Entreal Ürün: Kime? Ne Zaman?”, “Olgularla Kardiyoloji”, “Çocuk Acil ve Yoğun Bakım”, “Beslenme Diyetetik”, “Olgularla Alerjik Hastalıkları”, “Pediatride Güncellemeler”, “Bebeklik ve Çocukluk Döneminde Beslenme”, “Olgularla Nefroloji”, “Hemşirelik”, “Anadolu’da Hekim Olmak”, “Çocuk Sağlığı Hekimlerinin Sorunları ve Geleceği” gibi konular ele alındı. 

Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı ev sahipliğinde düzenlenen “4. Uluslararası Sağlıklı Büyüyen Çocuk Kongresi ve PUADER ZİRVESİ”  ile ilgili görüşlerini aktaran Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Hasan Çetin, Isparta’da ilk defa yaklaşık 750 kişinin katılım gösterdiği bir kongre gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “SDÜ Tıp Fakültesinin kuruluşunun 30. yılında 750 katılım ile Isparta’da en büyük tıp kongresini gerçekleştirdik. Bu kongre bir anlamda anabilim dalımızın kuruluşunun 30. yıl kutlaması da oldu. 

Amerika, Kanada, Azerbaycan gibi ülkelerden ve ülkemizin de neredeyse bütün illerinden katılım oldu. Kongremizde toplantılar, paneller, konferanslar, açık oturumlar gerçekleştirildi. Kongremizin ana mottosu; “Anadolu’da Çocuk Hekimi Olmak” idi. Bu nedenle özellikle hiç bir kongrede ele alınmayan hekimlerin ve çocuk hekimlerinin sorunlarının uzun uzun ele alındığı iki açık oturum yaptık. 

Kongremizin bir başka özelliği de multidisipliner olması idi. Hemşirelik, beslenme ve diyetisyenlik, fizyoterapi oturumları da kongremizde yer aldı.

Kongrenin ilk günü çok yoğun katılım ile 4 kurs yaptık, yüz yüze bir eğitim gerçekleştirdik. Kursa ilgi çok fazla idi ve bazı talepleri geri çevirmek zorunda kaldık. Sözel bildiri ve poster anlamında çok yoğun ilgi vardı.

Kongre bitiminde Isparta’nın yerel değerlerini tanıtmak adına, Güneykent Gülbirlik gül yağı fabrikaları ve müzesi, 9. Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel’in anıt mezarı, Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi, Isparta Andık Deresi gezi programı düzenledik. Andık Deresi Bezirgan Sufrasında Belediye Başkanımız Şükrü Başdeğirmen misafirlerimize Isparta yöresel yemek ikramında bulunarak Isparta misafirperverliğini pekiştirmiş oldu. 

Misafirlerimiz 4 gün boyunca burada konaklayarak Isparta’yı tanıma imkanı buldular. Bu da Isparta ili adına ciddi bir katma değer sağladı. Misafirlerimiz aralarda Eğirdir gölü, Gölcük tabiat parkı, Isparta sokakları ve çarşılarını da keşfetme, halkla kaynaşma ve kent ekonomisine katkıda bulunma adına Isparta’mızı yakından yaşamış oldu.

 

Kongremiz Pediatri Uzmanlık Akademisi Derneği (PUADER) Yönetim Kurulu Başkanı ve üniversitemizde 9 yıl boyunca hizmet veren Prof.Dr. Bumin Dündar, SDÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve PUADER Yönetim Kurulu Üyesi Prof.Dr. Mustafa Özgür Pirgon, öğretim üyelerimiz Prof.Dr. Mustafa Akçam, Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Cemal Maslak,  Dr. Öğretim Üyesi Muhammed Burak Selver, Araştırma Görevlisi Abdülkerim Elmas, Araştırma Görevlisi Kübra Boztepe SDÜ Pediatriden mezun olan tüm pediatri uzmanlarının ve halen görev yapmakta olan asistan doktorlarımızın destek ve evsahipliğinde gerçekleşen kongremizde emeği geçen herkese teşekkür ederim. 

Kongremize katılan ve destek veren herkes, kongrenin çok başarılı geçtiğini ve Isparta’yı ve de Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Kliniğini tanımaktan memnun kaldıklarını, hayallerindeki Isparta’dan çok güzel bir Isparta ile karşılaştıklarını ifade ettiler. 

Diğer Tıp kongrelerinin de Isparta’da rahatlıkla yapılabileceğini, yeni bilimsel aktivitelerle üniversitemizin ve kliniklerimizin bilinirliğini artırabileceğimizi görmüş olduk” diye konuştu.

Prof.Dr. Çetin, “Başarı ile sonuçlanan kongre sonrasında 2025 yılında özellikle gül sezonunda Prof. Dr. Mustafa Akçam başkanlığında Ulusal Çocuk Gastroenteroloji Kongresinin Isparta’da gerçekleşeceğinin müjdesini de şimdiden vermek isterim” dedi. 

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap