10 EKİM DÜNYA RUH SAĞLIĞI GÜNÜ

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,10 EKİM DÜNYA RUH SAĞLIĞI GÜNÜ
Haberin Tarihi: 10.10.2024 15:15:34 - Okunma Sayısı:361 defa okundu.

Alkol ve Madde Kullanımı Şiddet Davranışına Neden Oluyor

10 EKİM DÜNYA RUH SAĞLIĞI GÜNÜ

Alkol ve Madde Kullanımı Şiddet Davranışına Neden Oluyor

Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. İbrahim Eren 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü ile ilgili açıklamada bulundu.

Alkol ve madde kullanımı şiddet davranışına neden olduğuna dikkat çeken Prof.Dr. İbrahim Eren yaptığı açıklamada şunları dile getirdi; “Şiddet davranışına maruz kalmak bireylerin ruh sağlığını bozar. Bireylerin benlik yapılarında ciddi etkilenmelere yol açar. Kaygı, korku, sinirlilik, güvensizlik, depresyon belirtileri başta olmak üzere birçok ruhsal belirtiye neden olur. Özellikle çocukluk çağında yaşanan şiddet çocuğun ruhsal gelişimini etkiler ve zaman içerisinde tedavisi güç sorunlar oluşturur.

Son yıllarda dünyada ve ülkemizde ciddi bireysel ve toplumsal şiddet olaylarına şahit olmaktayız. Şiddet davranışları ciddi şekilde ele alınmalı, altında yatan tıbbi, psikolojik, toplumsal, hukuki nedenler ortaya konmalı, hızlı bir şekilde müdahale edilmelidir. Suç davranışlarının altında en sık görülen nedenlerden biri madde kullanımıdır. Madde kullanımı bireyleri davranışlarını yönlendirmesini önemli derecede etkilemektedir. Hem olayları ve kendilerini yorumlamalarını hem de yargılamalarını bozmaktadır. Kullanımı birçok davranış sorunlarına, ruhsal hastalık ve şikayetlere neden olmasının yanında şiddet davranışına, saldırganlığa da neden olmaktadır. Bu bozulma bazen akıl hastalığı düzeyinde olmaktadır.

Madde kullanımı da dünyada ve ülkemizde gittikçe artmaktadır. Madde kullanımı ciddi sağlık ve sosyal sorunların nedenidir. Kullanılan maddenin tipi ne olursa olsun bu madde direk olarak beyni etkilemekte ve zaman içerisinde beynin işleyişini ve yapısını bozmaktadır. Madde kullanan bireylerde zaman içerinde değişik ruhsal şikayetler olmaktadır. Uykusuzluktan, depresyona, alınganlıktan sinirliliğe birçok ruhsal belirtiye neden olmaktadır. Bu belirtiler bazen akıl hastalığı belirtilerine neden olmaktadır. Madde kullanımı ruhsal sorunların yanında fiziksel sağlığı da etkilemektedir. Madde hepatit, karaciğer yetmezliği, kalp hastalıkları ve felç gibi hastalıklara neden olmaktadır.

Sıklıkla gençlik yıllarında başlanan madde gençlerinin beyin yapılarını da etkileyerek beyin hasarına yol açmaktadır. Kişi madde kullanımını sırasında bağımlı olmadığını, istediği zaman bırakabileceğini söylese de zaman içerisinde madde kullanmadığı zaman krizlere neden olmaktadır. Kişi madde kullanımını kontrol edememekte madde kişinin beynini yönetmektedir.

Alkol ve madde kullanımının en sık nedeni arkadaş etkisidir. Ergenlik ve ilk gençlik yıllarında davranışlarda arkadaş etkisi çok yüksektir. Aileler çocukları ile yakın ilişkide olmalı, arkadaş ilişkileri ve sosyal ortamlarından haberdar olmalıdır. Ergenlik dönemi dürtüselliğin etkisinde, özerklik arayışının olduğu, riskli davranışların görülebildiği bir dönemdir. Bu dönemde ebeveyn denetimine ihtiyaç çoktur. İhmalkar, aşırı izin verici ve aşırı otoriter ebeveyn tutumları, zayıf aile içi bağlar, çatışma çözme ve sorumluluk verme becerilerinde düşüklük karşımıza çıkmaktadır. Bu dönemde dünyayı değerlendirme ve davranışlarını yönlendirme yeteneğinde yetersizlikler olması da madde kullanımına zemin hazırlamaktadır. Gençlere ideal eğitimi verilmeli, bir ideali olmayan, hedefi ve amacı olmayan bireylerde madde kullanımı daha sık olmaktadır.

Madde kullanımının önemli nedenlerinden biri de çocukluk çağı travmaları, savaş ve göçtür. Son yıllarda yaşanan savaş, çatışma ve göç olayları bu ortamlarda yaşayan gençleri daha riskli hale getirmektedir. Madde kullanımına müdahale yapılmadığı takdirde daha ciddi toplumsal sorunlarla karşı karşıya kalabiliriz. Bu konuda toplum olarak topyekün bir mücadele gereklidir.”

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap