EĞİRDİR’DE “SÜLEYMAN DEMİREL HATIRA MÜZESİ” AÇILDI…
Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nda, Türkiye’nin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in hayatını ve siyasi kariyerini genç nesillere tanıtmak amacıyla özel bir müze açıldı.
Üniversitenin isim babası ve 9. Cumhurbaşkanı merhum Süleyman Demirel’in aziz hatırasını yaşatmak amacıyla oluşturulan müzede, Demirel’in yaşamından kesitler sunan çok sayıda belgesel nitelikli fotoğraf yer alıyor. Ziyaretçiler, sergilenen fotoğraflar aracılığıyla hem Demirel’in siyasi hayatına hem de üniversitenin gelişim sürecine tanıklık etme imkânı buldu.
Açılış programına; Eğirdir Kaymakamı Ömer Çimşit, Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitimi Merkezi Komutanı Tuğgeneral Ahmet Aşık, Eğirdir Belediye Başkanı Mustafa Özer, Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Saltan, SDÜ Eski Rektörü Prof. Dr. Lütfü Çakmakçı, emekli öğretim üyesi Muharrem Zafer Çağlar, Eğirdir Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. İlyas Devren Çelik, davetliler, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
“Süleyman Demirel Hatıra Müzesi” programı kurdele kesimi ile başladı. Daha sonra protokol konuşmaları yapıldı.
Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. İlyas Devran Çelik: “Gençleri Demirel ile Tanıştırmak İstedik”
Müzenin açılış töreninde konuşan Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. İlyas Devran Çelik, projenin temel amacının gençleri, Demirel ve onun kuşağının temsil ettiği değerlerle tanıştırmak olduğunu belirtti.
“Bizim kuşaklarımız Sayın Demirel’i yakından tanıyor. Ancak yeni nesil gençler onun gibi duayenleri yeterince bilmiyor. Bu müzeyle, öğrencilerimize onun yaşamından ilham verici kesitler sunmak istiyoruz,” diyen Çelik, müzenin, İslamköy’den çıkan bir gencin Cumhurbaşkanlığı’na uzanan yolculuğunu gelecek nesillere aktarma misyonu taşıdığını vurguladı.
Müzenin, öğrencilerin Demirel’in yaşamı ve siyasi kariyerine dair bilgi edinebilecekleri bir alan olmasını hedeflediklerini belirten Çelik, “Anadolu’nun ortasında filizlenen bu okulda, öğrencilerimiz müzeyi gezerek onun hayatına dair adımları görecek. İslamköy'den çıkarak ülke yönetimine kadar uzanan bir hayat hikâyesi, belki bir gence ilham olacak ve sağlık sektöründe liderlik hedeflemesini sağlayacak,” dedi.
Konuşmasının sonunda projeye katkı sunan akademisyenlere, çalışma arkadaşlarına ve üniversite yönetimine teşekkür eden Çelik, açılışa katılan davetlilere de şükranlarını sundu.
Çakmakçı: "Demirel, Proje ve Mükemmeliyetin Savunucusuydu"
SDÜ Eski Rektörü Prof. Dr. Lütfü Çakmakçı, Süleyman Demirel ile ilişkilerinin 1992’de “Isparta’nın dünü, bugünü, yarını” sempozyumu ile başladığını belirtti. Demirel’in, “Projesiz bir ülke gelişemez” sözünü hatırlatan Çakmakçı, onun mükemmeliyetçi anlayışını ve liyakate verdiği önemi vurguladı. Bugün iki üniversitenin de bu anlayışı sürdürdüğünü söyledi.
Emekli öğretim üyesi Muharrem Zafer Çağlar ise Demirel’in sadece siyasetçi değil, sağlık, çevre, ekonomi ve insanlık gibi alanlarda da örnek alınacak bir lider olduğunu belirterek, “Kıvrak zekâsıyla hepimize öncü olmuştur” dedi.
Başkan Özer: "Demirel Sadece Bir Siyasetçi Değil, Bilge Bir Liderdi"
Eğirdir Belediye Başkanı Mustafa Özer, çocukluk döneminde Süleyman Demirel’in hatıralarıyla büyüdüklerini belirterek, onun Isparta ve Türkiye’ye birçok alanda önemli katkılar sunduğunu vurguladı. Demirel’in sadece bir siyasetçi değil, aynı zamanda bir "su mühendisi" olarak küresel kuraklık gibi sorunlarda da yol gösterici olabileceğini ifade eden Özer, “Siyasetle mizacı ve hoşgörüyü birleştiren bilge bir liderdi” dedi. Özer, konuşmasının sonunda merhum Süleyman Demirel’i minnetle anarak, “Ruhu şad, mekanı cennet olsun” sözleriyle tamamladı.
Eğirdir Belediye Başkanı Mustafa Özer de çocukken Süleyman Demirel’in hatıraları ve anılarıyla büyüyen bir nesil olduğunu ifade etti. Özer, “Süleyman Demirel ülkemize, Isparta’mıza, ilçelerimize, köylerine gelişmesine, büyümesine, ekonomi, sağlık, turizme kadar çok büyük destekleri olmuş bilge liderlerimizden biridir. Rahmetli Süleyman Demirel bir siyasetçi değildi. Su konusunda da önemli bir kişiydi. Su Mühendisiydi. Küresel kuraklığın, küresel ısınmanın yüksek olduğu bu dönemde eminim ki tecrübelerinden faydalanabilirdik. Siyasetle mizacı, siyasetle hoşgörüyü birleştiren bilge liderlerimizden biriydi. Özer, konuşmasının sonunda merhum Süleyman Demirel’i minnetle anarak, “Ruhu şad, mekanı cennet olsun” diyerek tamamladı.
Tuğgeneral Ahmet Aşık’tan Süleyman Demirel Anısı
Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitimi Merkezi Komutanı Tuğgeneral Ahmet Aşık, öğrenci olduğu dönemde Merhum Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile aynı masada yemek yeme onuruna eriştiğini belirtti. Ayrıca, Demirel’in vefatı sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı’nda tabur komutanı olarak defin sürecinde görev aldığını ifade eden Aşık, “Burada olmaktan ve Mehmetçiklerim adına gurur duyuyorum” dedi.
Kaymakam Çimşit: “Müze çocuklara, gençlere İlham Kaynağı olacak”
Eğirdir Kaymakamı Ömer Çimşit ise konuşmalarında şu ifadelere yer verdi:
“Süleyman Demirel Hatıra Müzesi” bizlere 9’ncu Cumhurbaşkanımız merhum Süleyman Demirel’in bu ülke için yaptıklarını hatırlama imkanı verdi. Türk siyasi hayatımızda çok önemli izler bırakmış, çok önemli bir yeri olan merhum Süleyman Demirel’in bu ülkenin yapmış olduğu her karış toprağına çok önemli hizmetler, çok önemli yatırımları var.
Bugün de Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulumuzda onun hatıralarını sonsuza dek yaşatma adına açılan bu müzenin hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bizlere, çocuklara, gençlerimize bir ilham kaynağı olmaya devam etmesini temenni etti.
Rektör Saltan: “Süleyman Demirel’in adı unutulmayacaktır”
Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Saltan, Eğirdir Sağlık Hizmetleri MYO’da açılan Süleyman Demirel Hatıra Müzesi’nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, Demirel’in üniversiteye olan ilgisini ve hatıralarını paylaştı.
Saltan, “Rahmetli Süleyman Demirel üniversitemizin her akademik açılış programımıza gelirdi ve bir konuşma yapardı. Bizler de onun heyecanını yaşardık. Ne kadar değerli bir zamanlarmış. Ben de Süleyman Demirel ile tanışma fırsatı buldum. Yemekhanede geldi yanıma oturdu ve elini omzuma attı. Çok mutluyum bu olaydan. Bazı insanların değeri yaşarken bilinmiyor. Demirel’in değeri yaşıyorken de biliniyordu. Süleyman Demirel çok zor dönemlerde siyaset yaptı ve başarıyla yaptı. Kimseyi kırmadan, üzmeden yaptı. Bundan sonra da onun kıymeti artarak devam edecek. Çünkü onun gibi liderlerde dünyada ihtiyaç var. Biz de rektörlük adına rahmetli Hasan Gürbüz hocamızın başlattığı bu yolda Süleyman Demirel’in ismini daha güzel yerlere getirme adına çabalıyoruz, mücadele ediyoruz. Hem üniversitemiz adına hem şehrimiz adına hem de ülkemizin bayrağını daha yukarı taşıyalım diye uğraşıyoruz. Biz onu hatırlatmak için çaba gösteriyoruz ama zaten Süleyman Demirel’in adı unutulmayacaktır” dedi.
Konuşmaların ardından Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. İlyas Devran Çelik, müze gezisinde katılımcılara Süleyman Demirel’in hayatından kesitler sunan fotoğrafları tanıtarak bilgi verdi. Fotoğraflar eşliğinde yapılan anlatımlarla Demirel’in siyasi kariyeri ve kişisel yaşamına dair önemli anılar yeniden canlandı.
EMEL TURAN KARTAL