ISPARTA’NIN BAŞPEHLİVANI YEŞİL YEŞİL

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,ISPARTA’NIN BAŞPEHLİVANI YEŞİL YEŞİL
Haberin Tarihi: 6.8.2018 17:53:16 - Okunma Sayısı:1685 defa okundu.

Isparta Belediyesi 4. Geleneksel Yağlı Pehlivan Güreşi Müsabakalarında, finalde rakibi Recep Kara’yı yenen Mehmet Yeşilyeşil, Isparta’da ikinci kez altın kemerin sahibi oldu.

ISPARTA’NIN BAŞPEHLİVANI YEŞİL YEŞİL

 

Isparta Belediyesi 4. Geleneksel Yağlı Pehlivan Güreşi Müsabakalarında, finalde rakibi Recep Kara’yı yenen Mehmet Yeşil Yeşil, Isparta’da ikinci kez altın kemerin sahibi oldu.

 

Isparta Belediyesi tarafından bu yıl 4.’sü gerçekleştirilen Geleneksel Yağlı Pehlivan Güreşleri Müsabakaları hafta sonunda Davraz Mahallesinde bulunan güreş meydanında gerçekleştirilirken, müsabakalara 14 kategoride toplam 703 güreşçi katıldı. Bu yıl ki müsabakaların onur konukları ise başpehlivanlıklar elde etmiş, altın kemer sahibi olmuş, Dünya, Olimpiyat ve Avrupa Şampiyonluğu kazanmış, güreşe büyük katkılar sunmuş emektar güreşçiler oldu.

 

Isparta Belediyesi 4. Geleneksel Yağlı Pehlivan Güreşleri Müsabakalarına Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi ve Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan, AK Parti Isparta milletvekilleri Recep Özel ve Mehmet Uğur Gökgöz, Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, çeşitli illerden gelen çok sayıda belediye başkanı, spor, siyaset ve bürokrasi camiasından öne çıkan isimler ile güreş dünyasına ismini altın harflerle yazdıran efsane isimler ve binlerce vatandaş katıldı.


Sabahın erken saatlerinde başlayarak hava kararıncaya kadar süren müsabakalar kapsamında, her kategoride ilk 3’te dereceye giren 4’er sporcuya madalya ve kupa verilirken, baş - başaltı ve büyük orta boy kategorilerinde birinciliği göğüsleyen pehlivanlara da ayrıca altın kemer hediye edildi.

 

**EFSANELER ER MEYDANINDA

 

Ata sporu yağlı güreşlerin efsane isimlerinden, altın kemer sahibi olmuş, başpehlivanlıklar kazanmış Ahmet Taşçı, Reşit Karabacak, Mehmet Güçlü, Hüseyin Çokal, Recep Kılıç, Sabri Acar, İbrahim Gümüş’ün yanı sıra Dünya, Olimpiyat, Avrupa ve Cihan Şampiyonu Mahmut Demir ile Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Ahmet Ayık, 4.Geleneksel Yağlı Pehlivan Güreşlerinde Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın’ın onur konukları oldular.  Er Meydanına çıkan emektar güreşçiler ve Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, güreş severleri selamladı. Başkan Günaydın ayrıca güreşe büyük katkılar sunan efsane güreşçilere üzerlerinde fotoğraflarının bulunduğu halı portresi ve gül seti takdim etti.

 

**TÜRK BAYRAĞI AYAKTA SELAMLANDI

 

Öğlen saatlerinde er meydanına çıkan başpehlivanlar kıran kırana, centilmenlik içerisinde altın kemere ulaşmak için mücadele verdi. Kura çekimi ve müsabakalar öncesinde başpehlivanlar açılan dev Türk Bayrağı ile birlikte stadı dolaştı. Seyircilerin ayakta selamladığı Türk Bayrağının ardından çekilen kuralar sonrasında müsabakalara geçildi.

 

**YEŞİL YEŞİL İKİNCİ ALTIN KEMERİNİ ALDI

Başpehlivanlık müsabakalarının ilk turunda, geçen yılın Isparta Başpehlivanı Mehmet Yeşil Yeşil ile 657.Tarihi Kırkpınar Yağlı Pehlivan Güreşlerinde Başpehlivanlık unvanını kazanan Orhan Okulu mücadele etti. Mücadele esnasında çarpışan pehlivanlardan Okulu’nun kaşında meydana gelen açılma nedeniyle sağlık ekiplerinin gerekli müdahale süresi tamamlandığından, Yeşil Yeşil galip oldu.

 

Başpehlivanlık müsabakalarında yarı finalde Mehmet Yeşil Yeşil İsmail Balaban’ı yenerken, Recep Kara da Hamza Köseoğlu’nu mağlup ederek finale yükseldi.

 

Finalde Yeşil Yeşil, rakibi Kara’yı yenerek, Isparta Belediyesi 4. Geleneksel Yağlı Pehlivan Güreşlerinde geçen yıl elde ettiği başpehlivanlık unvanını devam ettirerek ikinci kez altın kemere uzanan isim oldu.

 

**DİKMEN 332 BİN TL İLE GÜREŞ AĞASI OLDU


Isparta Belediyesinin düzenlediği 4. Geleneksel Yağlı Güreş Müsabakalarında geçen yıl güreş ağası seçilen Belediye Meclisi Üyesi Musa Kaya, yapılan açık artırma sonucu ağalığı bu yıl 332 bin TL ile işadamı İzzettin Dikmen’e devretti. Ağalık ihalesine Kaya ve Dikmen’in yanı sıra işadamları Vedat Yılmaz ve Alim Can’da katılan isimler arasında oldu. Belediye Başkanı Günaydın’ın 10 bin liradan başlattığı ağalık ihalesini 332 bin lira ile işadamı İzzettin Dikmen aldı.

 

**GÜNAYDIN: TÜRK GÜREŞİ ŞAHLANACAK

 

Isparta’da güreşe olan ilginin, düzenlenen müsabakalar sayesinde her geçen gün arttığını ve pehlivanların Isparta güreşlerine ilgisinin de aynı yönde olduğunu dile getiren Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, yaptığı açıklamada, “Bir ilgi artışı var ve bu beni çok mutlu ediyor. Herkes kıran kırana, tüm gücünü kullanarak altın kemerleri hak ederek almışlardır. Bütün güreşçilerimize ve bu güreşleri takip eden tüm güreş severlere teşekkür ediyorum. Bu güreş müsabakalarımızı daha da ileriye götürmek istiyoruz.” dedi.

 

Önümüzdeki yıl düzenlenecek olan 5. Geleneksel Yağlı Pehlivan Güreşleri Müsabakalarının, Gökkubbe Fuar ve Kongre Merkezi altında inşa çalışması süren Mustafa Kemal Atatürk Güreş Alanı ve Spor Kompleksinde yapılacağını belirten Belediye Başkanı Günaydın, “Bu güreşlerimizi, layıkıyla, adını henüz şimdi koyduğum Mustafa Kemal Atatürk Arenasında gerçekleştireceğiz. Orada da olimpiyat yapmak istiyorum. Bu ilginin önümüzdeki yıl daha da artmasını ümit ediyorum. Güreş şanımızı ve Türk gücünü buralarda dünyaya göstermek istiyoruz. Ben bu işe önem veriyorum, önemli olması gerektiğini biliyorum. Belki yer yer bizim güreş dünyamızda ilginin zayıfladığı dönemler olmuştur. Ama bizim yaptığımız son dönemdeki bu organizasyonlar, çevre illerdeki diğer belediyelere de örnek teşkil ediyor, ilgiyi artırıyor. Bugün katılan binlerce kişi Türk güreşine destek olmuştur. Yani özet olarak, Türk güreşi şahlanacak. Şahlanırken de dünyaya duyurulacak” diye konuştu.


Türk güreşine yakışır çalışmalar yaparken, ödüllerin de aynı oranda teşvik edici nitelik taşıması gerektiğine dikkat çeken Başkan Günaydın, “Başpehlivana verdiğimiz altın kemeri diğer 2 kategoriye de veriyoruz. Onlar da zamanla önem verildiklerini ve önemli olduklarını hissetsinler diye bunu yapıyoruz. Ayrıca, Isparta güreşlerinde her yıl altın kemer verildiği gibi 3. kez başpehlivanlık alınırsa, 4. kemeri de veriyoruz. Güreş, bizim özümüz, kimliğimiz. Bu güreşleri 2 bin yıldan bu yana yalnızca Türkler yapıyor. Seyircilerimiz de buna değer verdiği için ben kendilerine hem teşekkür ediyorum hem de sonsuz şükranlarımı sunuyorum” görüşlerinde bulundu.

 

YEŞİL YEŞİL: ÇOK GÜZEL GÜNLER BİZİ BEKLİYOR

 

Bu yıl elde ettiği başpehlivanlık unvanı ile ikinci kez altın kemer kazanan Mehmet Yeşil Yeşil çok mutlu olduğunu ifade ederek duygularını şöyle ifade etti:

 

“Güzel seyircimize, Isparta’mıza ve beni destekleyen herkese bu altın kemeri armağan etmek istemiştim. Mutlu sona ulaştığım için gururluyum. Bugünkü birincilik Isparta’nın, performansımı yüzde 30-40 daha arttırdılar. Bu güzel organizasyonda başta Belediye Başkanımız Yusuf Ziya Günaydın ve ekibine teşekkür ediyorum. Çok büyük gayretler sarf ettiler. Uzun süredir hummalı bir çalışma yürüttüler. Bu stat, bu tribünler kolay olmuyor, seneye de yağlı güreşe yakışır muhteşem bir statta güreşeceğiz. Güreş tarihine yakışır bir stat olacak. Oraya seyircilerimizi bekliyoruz. Çok güzel günler bizi bekliyor.  

 

Ben geçen yıl yaşadığım duygulu anlardan sonra bu sene de gösterilen apayrı sevgiden dolayı yine duygulandım. Bu karşılıksız bir sevgi. Herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. O yüzden ‘Bugün Ispartalılar için güreşeceğim’ diye gönlümden geçirdim. Çünkü, burada öğretmenlikte 8. yılıma gidiyorum, Aksu Karaöz’lüyüm ama tayin istemedim. Ben, burada huzurluyum ve mutluyum, bana gösterilen sevgiye layık olmaya çalışıyorum. Bugün Isparta bambaşkaydı. Ben hem Antalyalı hem de Isparta Senirkent Büyükkabaca Ortaokulu ile anılıyorum. Onun için ben üzerime düşeni de yapmaya hazırım. İnşallah, görev yaptığım Senirkent’ten de güzel pehlivanlar çıkarabilirsek, ne mutlu bize. Kurslarımızı açtık, antrenmanlarımızı sürdürüyoruz.”

 

Davraz Mahallesindeki güreş alanında sabah 09.00’da başlayan ve akşam 20.00’a kadar devam eden ve 14 kategoride 703 güreşçinin er meydanına çıktığı müsabakalarda dereceye girenlere kupa ve madalyaları ile baş-başaltı ile büyük orta birincilerine altın kemerleri protokol üyeleri tarafından takdim edildi.

 

Yapılan müsabakalar sonrasında kategorilerinde dereceye giren isimler şöyle:

 

BAŞ:

1-Mehmet Yeşil Yeşil

2-Recep Kara

3-İsmail Balaban

3-Hamza Köseoğlu

 

BAŞALTI

1-Mevlüt Köken

2-Süleyman Başar

3-M. Doğan Özkaya

3-Oğuz Kara

 

BÜYÜK ORTA

1-Emirhan Ergin

2-Gürkan Balcı

3-Halilcan Dağcan

3-Hasancan Güzeller

 

KÜÇÜK ORTA BÜYÜK BOY

1-Sinan Bozkurt

2-Mustafa Çoban

3-Murat Sert

3-Alpaslan Güçlü

 

KÜÇÜK ORTA KÜÇÜK BOY

1-Tufan Güzel

2-Engincan Akşit

3-Samet Uysal

3-Osman Furkan Kara

 

DESTE BÜYÜK BOY

1-Osman Kan

2-Enes Doğan

3-Celal Bayar Çilenker

3-Ramazan Aydın

 

DESTE ORTA BOY

1-Erman Özdemir

2-İsmail Demir

3-Atahan Eser

3-Hasan Güzeller

 

DESTE KÜÇÜK BOY

1-Kubilay Karakulak

2-Berkay Bülüç

3-Mustafa Yanal

3-Ömer Yasin Gökkaya

 

AYAK

1-Rıza Durmuş

2-İlker Durmuş

3-M.Ali Çıldan

3-R.Berk Karacan

 

TOZKOPARAN

1-Görkem Yasin Şefik

2-Muammer Akman

3-Yurdahan Şimşek

3-Fethullah Oğul

 

TEŞVİK-2

1-Muhammet Biçen

2-M. Enes Özcan

3-M. Şeref Akay

3-Mehmet Özkan

 

TEŞVİK-1

1-Ramazan Efe Boztaş

2-Ahmet Laçin

3-İsmet Can Kızıltaş

3-Serkan Karakaş

 

MİNİK -2

1-Arda Çetin

2-Osman Nuri Çıldan

3-Ramazan Ertaş

3-Mustafa Ali Yalçın

 

MİNİK-1

1-Adnan Yeşil Horzum

2-Halil Ceylan

3-Fahri İnce

3-Berke Selçuk

Bu Haberi Paylaş


  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi

Yorum Yap