% 50 HİBE DESTEKLİ TIBBİ VE AROMATİK BİTKİ YETİŞTİRİCİLİĞİ KURSU AÇILACAK

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,% 50 HİBE DESTEKLİ TIBBİ VE AROMATİK BİTKİ YETİŞTİRİCİLİĞİ KURSU AÇILACAK
Haberin Tarihi: 27.11.2013 09:12:00 - Okunma Sayısı:2872 defa okundu.

Eğirdir Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü, Eğirdir Ziraat Odası Başkanlığı, Eğirdir Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü ve Kırsal Kalkınma Ajansı Isparta Temsilciliği işbirliği ile Sorguncak Köyünde Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Kursu açılacak.

% 50 HİBE DESTEKLİ TIBBİ VE AROMATİK BİTKİ YETİŞTİRİCİLİĞİ KURSU AÇILACAK

 

            Eğirdir Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü, Eğirdir Ziraat Odası Başkanlığı, Eğirdir Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü ve Kırsal Kalkınma Ajansı Isparta Temsilciliği işbirliği ile Sorguncak Köyünde Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Kursu açılacak.

            Kursla ilgili olarak köy muhtarlıkları ve Kasaba belediye başkanlıkları geçtiğimiz hafta içerisinde bilgilendirildi. Çeşitli yerleşim birimlerinden 60 kursiyerin eğitim alması planlanıyor. Kurs sonunda aromatik ve tıbbi bitki yetiştiriciliği sertifikası verilecek. Çiftçilerimiz bu sertifika ile Kırsal kalkınma ajansına proje hazırlayarak %50 hibe destekli ziraat aleti alımı yapabilecek. Eğirdir Halk eğitimi Merkezi Müdürlüğü son kursiyer başvuru tarihinin 28 Kasım 2013 mesai bitimi olduğunu belirtti.

            Özellikle bölgemizde Gül Yetiştiriciliği ile ilgilenen vatandaşlarımızın başvurması bekleniyor.

            İSTİHDAM ALANLARI

            Tıbbi ve Aromatik Bitkiler alanından mezun olan veya sertifika alan kursiyer,

            1. Tıbbi ve aromatik bitki yetiştirilen tarla ve seralarda,

            2. Tıbbi ve aromatik bitkilerle ilgili hasat, harman, kurutma, standardizasyon, muhafaza ve işlenmesi alanlarında çalışabilirler.

TIBBİ VE AROMATİK BİTKİ

YETİŞTİRİCİLİĞİ HAKKINDA

            Günümüzde, özellikle haberleşme ve iletişim alanındaki hızlı teknolojik gelişmeler, her alanda olduğundan daha fazla, Bitkisel ilaç piyasalarında ve özellikle bu piyasaların temel dinamikleri olan doğal bitkiler ve doğal ilaçlar sektörlerinde hissedilmektedir. Söz konusu bu değişim ve gelişim, ilgili sektörlerin ürün ve hizmet yelpazesini geliştirdiği gibi; yaşanan rekabet ortamının da etkisiyle ihtiyaç duyulan, nitelikli işgücü gereksinimini arttırmış, bu gereksinimin karşılanmasını adeta zorunlu kılmıştır.

            Kullanımı gittikçe yaygınlaşan tıbbi ve aromatik bitkiler, Türkiye için yeni bir sektör meydana getirmiştir.

            Yaklaşık 11 bin 700 biyolojik bitki çeşitliliğine sahip Türkiye´de, 500 civarında bitki tıbbi amaçlı kullanılıyor. Bitki florasının üçte biri aromatik bitkilerden oluşan Türkiye´de 84 tıbbi ve aromatik bitkiden elde edilen 107 çeşit ilaç ham maddesiyle 419 ruhsatlı ilaç üretiliyor.

            Biyolojik çeşitliliğin zenginliği, Türkiye´yi tıbbi ve aromatik bitkilerde dünyanın önemli üreticileri arasına soktu. Türkiye, kekikte dünyanın en büyük, gül yağında ise iki büyük üreticisinden biri haline geldi.

            Türkiye´nin en önemli yabani ürünü kekik yılda yaklaşık 9 bin 500 ton üretiliyor. Bunun yaklaşık bin tonu yurt içinde tüketilirken, kalanı ise ihraç ediliyor. Türkiye 2011 yılı ihracat verilerine göre kekikten 27 milyon dolar gelir elde etti. Odun dışı orman ürünlerinden 2011 yılında yaklaşık 249,6 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Türkiye, bunun 207,5 milyon dolarını, büyük bölümünü tıbbi ve aromatik bitkilerin oluşturduğu bitkisel kökenli ürünlerden kazandı.

            Türkiye bu verilerle 196 ülke arasında dünyanın en fazla odun dışı orman ürünü ihracatı yapan 21. ülkesi oldu. Odun dışı orman ürünleri sektöründen en fazla ihracatın yapıldığı ülke Çin olurken, bu ülkeyi ABD, Almanya, Vietnam ve İspanya izledi.

            Ayrıca bakanlık, bitkileri ekonomiye kazandırmak için envanter çalışması başlattı. Bu çalışmanın neticesinde hangi türden, nerede, ne kadar ürün olduğunun tespiti yapılarak, ilgili kişi ve sektörlerin faydasına sunulacak.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap