HALK KAVRAMI HALKÇI BELEDİYECİLİK VE CHP

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,HALK KAVRAMI HALKÇI BELEDİYECİLİK VE CHP
Haberin Tarihi: 9.12.2013 09:25:00 - Okunma Sayısı:1728 defa okundu.

Atatürk'ün kurduğu partiye "halk" sıfatını tercih etmesi aslında o günün şartlarına göre bir devrimdir.

 

 

HALK KAVRAMI HALKÇI BELEDİYECİLİK VE CHP

 

Adem Kayan

CHP Eğirdir Belediye Başkan Adayı

 

            Atatürk'ün kurduğu partiye "halk" sıfatını tercih etmesi aslında o günün şartlarına göre bir devrimdir. Çünkü o günün koşullarında siyasette "devlet" merkezli söylemler egemen iken "halk" kavramı Türkiye Cumhuriyetinin siyasal yönünü demokrasi ile gerçek anlamda örtüştürmüştür.

            Neden mi?

            Bugün maalesef "halk" kavramı millet kavramı ile birebir örtüştürülerek yaşayan nesillere servis edildiğinden bunun kıymetini anlamak biraz güçtür.  Atatürk İlkeleri öğretilirken halk kavramı milletin bugünkü yaşayan bölümü olarak tanımlanarak halka etnik ve kültürel bir boyut verilmiş ve "halk" kavramı gerçek anlamından uzaklaştırılmıştır.

            Siyasal ve sosyal bilimlerde halk kavramı "yönetilen kitle" olarak tanımlanır.  Yani devlet kavramının içinde yeralan egemenlerin dışındaki insanlar toptan halktır.  Halkın bütün dünyadaki anlamı geçmişte de bugün de aynıdır.

            Atatürk; devlet merkezli siyasetin ancak savaş gibi olağanüstü hallerde geçerli olabileceğini, siyasetin gerçekte "halkın devlete karşı mücadelesi" olduğunu CHP ismiyle marka haline getirmiştir.  Çünkü barış koşullarında yürütülecek devlet merkezli siyasetin faşizm olduğunu bütün akademisyenler çok iyi bilirler.

            Halk kavramı sadece işçi sınıfını kapsayan sanayi toplumu mücadelesinden daha kapsamlı bir kalkışmayı ifade etmektedir.  Eğer işçi sınıfını öncü kabul etseydik bugün halkın sadece yüzde 21'ini kapsayan bir siyaseti ve zorunlu olarak darbe - devrim söylemlerini ön plana alanların oyuncağı olurduk.  Halbuki hizmetler, sanayi ve tarım kesimi çalışanları bugün toplumun yüzde 79'unu temsil etmektedir.  Yani halkı arkasına alabilenler için demokratik yöntemlerle iktidara gelebilmek her zaman en güçlü olasılıktır..

            Halk; namuslu - namussuz, hırlı - hırsız, tek cinsiyetli - çift cinsiyetli, cahil - okumuş, işçi memur; kadın - erkek, dinli - dinsiz, asker - polis, esnaf - çiftçi ...  vb insanların yekunudur.

            Halkçı belediyeler de işte yukarıda tanımı verilmeye çalışılan halka hizmet vermeyi öncelik olarak görür.  Yani yerel oligarşi ve zenginlerin bulunduğu mekanları süsleyen belediyecilik yerine üretici halkın yaşadığı mekanlara öncelik veren belediyecilik halkçıdır. 

            Biraz daha açalım...

            Devlet kurumlarının ayrı ödenekleri vardır.  TSK veya Kaymakamlık ünitelerinin devletten aldıkları paylar vardır.  Aslında bu paylar halkın vergilerinden oluşturulmuştur.  Belediyeler devletin imkanlarını kullanan kesimlere ekstra hizmetler verdiği zaman bu halka zulüm anlamına gelir.

            Ne yazık ki bugüne kadar çoğunlukla faşist belediyecilikle ezilen kitlelere bu şekilde yaklaşan belediyecilik anlayışı pek yaygın olmamıştır.  Biz bu zinciri kırmak için yola çıkıyoruz.

            KISACASI BİZ EĞİRDİR'DE YÖNETENLERİN DEĞİL İDARE EDİLENLERİN YANINDA OLACAĞIZ VE ONLARA HİZMET VERMEYİ ATATÜRK'ÜN MİRASI OLARAK BÜTÜN DÜNYAYA ÖĞRETECEĞİZ.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap