DİN VE KAPİTALİZM

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,DİN VE KAPİTALİZM
Haberin Tarihi: 11.12.2013 09:01:00 - Okunma Sayısı:2025 defa okundu.

Yaklaşan yılbaşı nedeniyle insanlarımızı kamplaştırma çalışmalarına bilerek veya bilmeyerek alet olabiliriz.

DİN VE KAPİTALİZM

 

Adem KAYAN

CHP Belediye Başkan Adayı

 

            Yaklaşan yılbaşı nedeniyle insanlarımızı kamplaştırma çalışmalarına bilerek veya bilmeyerek alet olabiliriz. Yani yılbaşı bir Hıristiyan günüdür diyerek birileri insanların içindeki tatil ve eğlence isteğini bulandırabilir... Takvimlerin kutsal olmadığını biliyoruz ve yılbaşının da kutsanamayacağını çok iyi öğrendik artık. Aşağıdaki satırlar insanlarımızı kamplaşmaktan uzaklaştırmak amaçlı bir yaklaşım açısından önemlidir.

            Öncelikle bir soru soralım.

            Peygamberimiz (SAV) kendisinin doğum gününü hiç kutlamış mıdır?  Ya da mevlit şiiri öncesinde kutlu doğum günü veya haftası diye birşey var mıydı?

            Hayır...

            Doğum günü kutlamaları veya bir güne özel bir anlam vererek kutlama işi aslında tüketimi körüklemek için kapitalizmin icat ettiği bir yöntemdir.

            İyi mi kötü mü?

            İnsanlar bir vesile ile bir araya gelmek istiyorlarsa bu gibi bahaneler iyi birşey olabilir.  Ancak kapitalizmin kazançları daima üreticiyi zora soktuğu da göz ardı edilmemelidir.

            Örneğin tarımsal üretimde üreticiden daha fazlasını ambalajcı, reklamcı, aracı, sigortacılar ve bankalar almaktadır.

            İslam Dünyasında da kapitalistler benzeri uygulamalar gündeme getirirler... Helal sertifikası bunlardan birisidir.  Yani yakında bireysel olarak sizin malınızın helal mi yoksa haram mı olduğuna siz veya tövbe haşa ALLAH (CC) değil bir şirket karar verecek... Neyse kapitalizmin dini olmuyor ama dini bir şekilde kullanıyorlar.

            Takvim de o hale gelmiştir ki... Miladi Takvimle Hicri Takvime kutsal anlamlar yüklenerek insanlar rekabete sokulup söğüşlenmeye çalışılmaktadır.

            Budist, Konfüçyist gibi dinlerin de kapitalistleri farklı davranmıyor aslında... Biz sadece Hıristiyan dünyası ile kapışmayı marifet sayıyoruz...

            Bence birileri bizi soyacak... Ancak başkalarının nasıl soyulacağına pek de önem vermemek lazım diye düşünüyorum.

            Kapitalizm aslında günlere anlam vererek bundan faydalanmanın sınırlarını saatlere hatta dakikalara yüklenerek zorlamaktadır.

            Geçtiğimiz yıl 12.12.2012 nin önemsenmesi hatta kutsanması gibi...  Filmler bile çevrildi biliyorsunuz...

            İyi mi kötü mü?

            O size göre değişir... Kendinizi kaptırırsanız tüketimin sizi nerelere götüreceğini bilemeyiz... Tıpkı kredi kartları gibi...

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap