Milletvekili Recep Özel: "Eğirdir Gölü İçin Bir Eylem Planı Hazırlanmalı..."

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Milletvekili Recep Özel: "Eğirdir Gölü İçin Bir Eylem Planı Hazırlanmalı..."
Haberin Tarihi: 1.9.2018 18:34:40 - Okunma Sayısı:1888 defa okundu.

(Abdullah Kemal SİNAN'ın haberi)

Milletvekili Recep Özel: "Eğirdir Gölü İçin Bir Eylem Planı Hazırlanmalı..."

       31 Temmuz 2018 Salı günü, Yüksek Seçim Kurulu'ndaki makamında kendilerini ziyaretimizde gündeme getirdiğimiz konular içerisinde yer alan "Kerevitte Kota" sorunu hakkında bilgiler almak ve görüşmelerde bulunmak üzere bugün ilçemize gelen Ak Parti Isparta Milletvekili Recep Özel, saat 14.30'da Eğirdir Merkez Su Ürünleri Kooperatifi binasında Eğirdir'li balıkçılarla buluştu.

Kaymakam Abdullah Akdaş, Ak Parti Eğirdir İlçe Başkanı Veli Gök, İl Genel Meclisi Üyesi Mustafa Baş ve partililerle birlikte Eğirdir Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ayhan Küçükköse ile su ürünleri avcılarımızı dikkatle dinleyen Milletvekilimiz Recep Özel, öncelikle Eğirdir Gölü'nün korunması için, gölün bir sahibinin olması gerektiğini dile getirerek "Gölün korunması konusunda bir eylem planı yapılması gerekiyor. Gölün, 10-20 yıl sonraki geleceği tehlike arzediyor. Eğirdir Gölü, bir Akşehir Gölü gibi olabilir. Bu anlamda kimin ne bilgisi varsa toplanalım, bir eylem planı hazırlayalım..." dedi.

Eğirdir Gölü'nde kerevit av kotasının yıllık 300 ton olarak belirlendiğini, ancak bu kotanın, en azından bu yıl için az olduğunu bildiklerini ve kota harici avlanan kerevitlerin ucuz satılmasının avcıya zarar verdiği gibi, kayıt altına alınmaması nedeniyle ihracatının yapılamadığını dile getiren Milletvekilimiz Recep Özel, bunun da döviz kaybına neden olduğunu vurguladı.

Toplantıda söz alan su ürünleri avcılarımızın, stok tespitinin Aralık ayında yapılması gerektiğini, Kovada Kanalının yıl boyu açık olması nedeniyle Gölümüzde aşırı su kaybının yaşandığını ve suyun seviyesinin düşmesinin göldeki otlanmayı artırdığını, DSİ pompalarında balıkların telef olduğunu dile getirmeleri üzerine Milletvekilimiz Recep Özel, DSİ pompalarında ve Kovada Kanalından balık kaçaklarının önlenmesi için acil girişimde bulunacaklarını, Gölün korunması yönünde, sadece çevresel etkilerin düşünüldüğünü, bunun için Özel Hükümlerin mutlaka revize edilmesi gerektiğini belirtti.

Kaymakam Abdullah Akdaş ise kerevit av kotasının azlığının usulsüz ve kaçak avcılığı teşvik ettiğini, kota konusunun yeniden değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Gölün korunması konusunda bir yetki karmaşası olduğunu dile getiren Kaymakam Akdaş "Eğirdir Gölü'nün yetkilisi sanki Eğirdir'in mülki amiri gibi görülüyor. Kamusal anlamda bir kurumun, bir koordinasyon kurumunun kurulması gerekiyor. Mesela, Barla yakınlarında Göl kenarında bir havzamız var. Burada anaç balıklarla yüzbinlerce balık üretebiliriz ama Göl Özel Hükümleri buna bile izin vermiyor..." dedi.

Ak Parti Eğirdir İlçe Başkanı Veli Gök ise Eğirdir Gölü'nün kirlenmesinde en büyük etkenin zirai ilaç ve kimyasal gübre kullanımı olduğunu söyledi. Göldeki kirlilik nedeninin sıvı ve katı atıklar olduğunu vurgulayan Gök, tarımda daha az veya çevreye zararsız ilaç kullananların desteklenebileceğini, zirai ilaç kullanılmayan alternatif ürünlere geçişin göldeki kimyasal kirlenmeyi önleyeceğini belirtti.

Eğirdir'li su ürünleri avcılarımızın sorunlarını dikkatle dinleyen Ak Parti Isparta Milletvekili Recep Özel, toplantının sonunda şöyle konuştu:

"Eğirdir Gölü'ndeki tüm sorunları içeren bir rapor hazırlamamız lazım. Neler yapabiliriz, balık varlığını nasıl artırabiliriz, DSİ pompalarındaki balık teleflerini nasıl önleyebiliriz?... Kaymakamımız önderliğinde önce bir rapor hazırlayalım. Bir süreci başlatalım. Kısa, orta ve uzun vadeli tedbirleri değerlendirelim.

Eğirdir Gölü'nün su alınma kapasitesini araştıralım. Sizlerin görüş ve önerileri mutlaka değerlendirilmeli... Sizlerin en başta akıl alınanlar olmasını sağlayalım..."

Eğirdir'i ziyaretleriyle, su ürünleri avcılarımızın sorunlarını Eğirdir Merkez Su Ürünleri Kooperatifinde ilk ağızdan, çilekeş su ürünleri avcılarımızdan dinleyen ve en kısa zamanda çözüm arayışına gireceklerinden emin olduğumuz, ayrıca Eğirdir Triatlon Ödül Törenine katılarak onurlandıran değerli Milletvekilimiz Recep Özel'e teşekkür ediyoruz.

Abdullah Kemal SİNAN - AKIN

 

Bu Haberi Paylaş


  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi

Yorum Yap