ESNAF DÜŞMANLIĞI

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,ESNAF DÜŞMANLIĞI
Haberin Tarihi: 30.12.2013 10:24:00 - Okunma Sayısı:3402 defa okundu.

Seçmenlerimizle konuşurken siyasi partilerimizin esnaf düşmanlığı üzerinden epey oy topladıklarını gördüm ve üzüldüm.

 

 

ESNAF DÜŞMANLIĞI

 

Adem KAYAN

CHP Eğirdir Belediye Başkan Adayı

 

            Seçmenlerimizle konuşurken siyasi partilerimizin esnaf düşmanlığı üzerinden epey oy topladıklarını gördüm ve üzüldüm.  Tıpkı Balkan Savaşı sonrasında subaylarımızın yüzüne tüküren halkın durumu geldi gözlerimin önüne...

            Siyasi partilerimiz sözde halkı korumak adına şunu yapmışlardır...

            Gizliden gizliye bir kısım çıkar çevreleri esnaf odaları içinde örgütlenmiş ve belediye olanakları ile haksız kazanç elde etmişlerdir.  Bununla da yetinmemişler kendilerinin dışındaki esnafı batırmak için esnafın halk önündeki itibarını ayaklar altına almışlardır. 

            Nereden mi biliyorum?  Dedik ya teşhis yanlış ise tedavi boşunadır...

            Teşhiste ilk basit adım...

            Birçok bakımdan halkla esnaf arasında bağımsız konumda sayabileceğimiz şoförlerle, taksicilerle konuşun... Ne diyorlar?

            "- Abi batsın şu esnaf bin beter olsun... Buraya AVM'ler gelsin... Halk Isparta'ya alışverişe gitmesin.  Bunlar kazıkçı...  Bunların  yüzünden burada ne asker kaldı ne öğrenci...  Ekmeğimiz gitti bunların yüzünden..."

            Tıpkı Balkan savaşında siyasete karışan subaylarımızın yüzünden savaşı kaybettiğimiz gibi siyasi kazanç uğruna esnafın sorunlarına sırt dönen, birbiri ile rekabet adına esnafı bölen esnaf yöneticilerinin durumu gibi bir ortamda yaşıyoruz.

            Yani esnafın sorunlarını bırakıp siyasi çıkarlarla uğraştığınız zaman esnaf yöneticiliğiniz veya sözcülüğünüz sona ermiştir. 

            Eğer siz perşembe pazarında maliyecilerle, belediye zabıtası ile, esnaf odaları ile işbirliği içinde hareket etmezseniz...  Sokak aralarında esnaf düşmanlığını pompalar iseniz...  Eğirdir yabancı işgaline maruz kalır.

            Teşhiste üçüncü adım:

            Esnafın bazıları ile vatandaşlarımız perşembe pazarı ve Pınar pazarı gibi yerlerde faaliyet gösteren yabancı tüccarlar hakkında özetle şunu ifade ediyorlar:

            "- Belediye başkanı ile esnaf odası başkanı arası iyi değil.  Belediye başkanı Eğirdir esnafı ve esnaf odası başkanını cezalandırmak için yabancı tüccarları buraya çekiyor.  Halk arasında da ben sizi esnafa ezdirmiyorum tarzında propaganda yapıyorlar...  Eğirdir'e gelen yabancı tüccarların çoğu AKP bağlantılıdır...vb"

            Evet artık esnafın bölünmüşlüğü ve halkla esnafın karşıya karşıya nasıl getirildiği açığa çıkıyor.

            Teşhiste son adım:

            AKP ve DP taraflarına çekilerek ortaya sözde çözüm önerenlerin durumu çok vahimdir.  Çünkü onlar ortaklaşa esnafı günah keçisi haline getirip AVM'lerden fayda sağlamak istemektedirler.  Ancak bu faydayı bir türlü halk lehine gerçekleştirememişlerdir.

            Kurtuluş savaşı öncesi mandacılığı savunanlar gibi halkımız artık avm'lerden medet umar hale getirilmiştir.  AVM sahipleri de kendilerini naza çekip şöyle diyorlar:

            "- Efendim nüfusunuz 30 binin altında olduğu için...  Bize bedava arsa verirseniz...  Bazı belediye vergilerinden muaf tutarsanız geliriz..."

            Yani halkım ve esnafım vergi verecek...  AVM sahipleri kar edecek...  Sonra da şehrimiz sömürgecilere teslim olup Eğirdir emlakı zenginlerin tatil köyü haline getirilecek...  Durum budur...

            Tıpkı kendilerine yalvaran ABD mandacılarına ABD yetkililerinin verdiği cevaplar gibidir bu söylemler...  Kurtuluş savaşı öncesinde ABD kendilerine başvuran işbirlikçilere böyle koşullar öne sürünce Mustafa Kemal'in "ya istiklal ya ölüm" diyen kararlılığına sığınmak zorunda kalmışlardır mandacılar...

            Tedavi nedir?

            Bize göre AVM'leri kontrol edebilecek başka örnekler de mevcut.  Örneğin Dinar Belediyesi IYAŞ şubesinin açılışına izin verirken cironun yüzde üçüne el koymuştur.  Yani Eğirdir Belediyesi gibi MIGROS ve ŞOK gibi AVM zincirlerine bedavadan teslim olmamıştır.  Tabii bu bedava sözü hakkında da epey şüpheler var...

            Biz Dinar'dan da farklı bir çözümle geliyoruz.  Aynen ecza depoları gibi Eğirdir'de esnaf deposu işlevi görecek bölge bayiliklerini bünyesinde toplayan bir yapı kuracağız.  Bu depoya alınacak mallar esnafımıza belirli koşullarla vereceğiz ve Isparta'ya göre asgari yüzde 5-10 seviyesinde daha ucuz bir düzen kuracağız...  Halkımızla esnafımızı Eğirdir'i cennet yapacak şekilde barıştırıp buluşturacağız...

            Esnafımıza sesleniyorum...  Boşuna başka adres aramayın...  Kaybedecek hiçbir şeyimiz kalmadı...  Ya birleşeceğiz ya da halkımızla birlikte bu güzelim toprakları terk edeceğiz....  Göç durdurulması zor bir evreye girmiştir artık...  Bunu görelim ve çözümü de bilelim:

            Eğirdir halkı ve esnafı elele verip  hep birlikte fitneye son verelim....

            Aydınlık günlere ulaşmak istiyorsak... Cumhuriyet Halk Partisi’nde birleşelim.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap