Sağlık Personeli ‘Bağımlılıkla Mücadele’ Konusunda Bilgilendirildi

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Sağlık Personeli ‘Bağımlılıkla Mücadele’ Konusunda Bilgilendirildi
Haberin Tarihi: 25.10.2018 16:26:51 - Okunma Sayısı:1221 defa okundu.

‘Bağımlılıkla Mücadele’ konulu konferans düzenlendi

Eğirdir İlçe Sağlık Müdürlüğünce, Eğirdir ilçesi Uyuşturucu ile Mücadele Yerel Eylem Planı kapsamında Sağlık çalışanlarına yönelik ‘Bağımlılıkla Mücadele’ konulu bir konferans düzenlendi.

Yeşilay Isparta Şubesi Eğitim Birimi Başkanı Isparta Uygulamalı Bilimler Fakültesi Öğretim Görevlisi , Rektörlük Özel Kalem Müdürü, Sosyolog Ahmet Aydın’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansta sağlık çalışanları bireylerin madde kullanımına başlamalarını engellemek, uyuşturucu madde kullanımının zararlı etkileri konusunda bilgi sahibi oldular.

Sosyolog Ahmet Aydın, Sağlıklı Yaşam, Teknoloji Bağımlılığı ve Tütün Bağımlılığı konusunda sağlık çalışanlarını bilgilendirdi.

Bağımlılıkla mücadele etmenin En önemli yolunun hiç başlamamak olduğunu ifade eden Sosyolog Ahmet Aydın, ‘En iyi yaşam sağlıklı yaşam. Bağımlılıkla mücadele etmenin en önemli yolu hiç başlamamaktır” dedi.

Tütün bağımlılığına da konuşmalarında değinen Aydın, “Bütün bağımlılığın noktası sigara ile başlıyor. Tek tek içilen bir sigara bile %8-85 oranında bağımlılık yapıyor. Çocuklarda ilk sigaraya başlama olayı aile içinde başlıyor. Örneğin bir anne ya da baba al oğlum, al kızım şu parayı bana sigara al gel demesi bile çocuğun gelecek yıllarda sigaraya başlamasına vesile oluyor. Anne baba sigara içiyorsa, maalesef çocukları da özenerek ileriki yaşlarda sigaraya başlıyor” diye konuştu.

Günümüzdeki en tehlikeli bağımlılığın ‘Teknoloji Bağımlılığı’ olduğuna dikkat çeken Sosyolog Ahmet Aydın, özellikle cep telefonları ile tabletlerin devreye girmesiyle her çocuğun elinde bir akıllı telefon, tablet olmaya başladığını belirterek, “Bundan dolayı her çocuk kendi odasına çekildi, anne ve babadan kopuk, belki sosyal medyada binlerce arkadaşı var ama yapayalnız. Çocukları teknolojiye alıştıranlar maalesef biz anne ve babalar. Burada annelere biraz daha fazla yüklenmek gerekiyor. Anneler kendi günlerinde, arkadaş toplantılarında rahat konuşabilmek için çocuklarına cep telefonu ve tablet veriyorlar. Çocuğun tableti açmasının ve 1-2 hareket yapmasından dolayı aileler onun çok zeki olduğunu zannediyorlar. Oysaki o zekilik göstergesi değil. Anne ve babalar çocuklarına eğitim verme yerine onları tabletlerin eline bırakıyorlar” şeklinde konuştu.

Teknoloji konusunda en ileri olan ülkelerden birisi olan Japonya’da 12 yaşından küçük çocuklara cep telefonu, tablet gibi teknolojik cihaz satışının yapılmadığını dile getiren Ahmet Aydın, “12 yaşından önce çocukların ailelerle vakit geçirmesini öneriyorlar. Onlar teknolojinin zararlarını bildikleri için kontrollü şekilde çocuklarına teknolojiyi kullandırıyorlar” dedi.

Sosyolog Ahmet Aydın, konuşmasını “Maalesef ki kadınlar Sosyal Medya, Erkekler ise Oyun bağımlısı. Anne ve baba olarak çocuklarınıza kesinlikle telefon, tablet vermeyin. Çocuklarınıza telefon tablet yerine, onların ruhuna, kalbine dokunacak şeyler yapın” sözleriyle noktaladı.

Yeşilay Isparta Şubesi Eğitim Birimi Başkanı Isparta Uygulamalı Bilimler Fakültesi Öğretim Görevlisi , Rektörlük Özel Kalem Müdürü, Sosyolog Ahmet Aydın’ın konuşmalarının ardından Isparta Narkotik Suçlarla Şube Müdürlüğünden Polis Memuru Tuncay Çakır, “’Madde bağımlılığı nedir?’, ’Bağımlı olan kişilerin özellikleri nelerdir?’, ’Sokak satıcıları nasıl tanınır?’, “Narkotik maddelerin sokak isimleri, şüpheli mekânların nereler olduğu, bağımlılık yapan madde kullanımının sonuçları ve zararlı maddelerin kullanımını engellemek için alınması gereken tedbirler” konularında sağlık  personelini bilgilendirdi.

Bugün saat 13.00’de Eğirdir Kemik Eklem Hastalıkları Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi toplantı salonunda gerçekleşen toplantıda ilçemizdeki sağlık kurumlarında görev yapan tüm sağlık personelinin bilgi ve bilinç düzeylerinin yeterli seviyeye ulaşması sağlandı.  Sağlık personelleri toplantının oldukça verimli geçtiğini ifade ettiler.

Toplantıya; Kaymakam Abdullah Akdaş, Yeşilay Isparta Şubesi Eğitim Birimi Başkanı Isparta Uygulamalı Bilimler Fakültesi Öğretim Görevlisi , Rektörlük Özel Kalem Müdürü, Sosyolog Ahmet Aydın, Isparta Narkotik Suçlarla Şube Müdürlüğünden Polis Memuru Tuncay Çakır, Hastane Başhekimi Semih Gürler, Eğirdir İlçe Sağlık Müdürü Abdurrahman Enis Özdemir, Eğirdir Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü  Deniz Türköz Altuğ ve sağlık personeli katıldılar.

EMEL TURAN KARTAL (EĞİRDİR AKIN)

Bu Haberi Paylaş


  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi

Yorum Yap