ORGANİK TARIM GÖNÜLLÜLERİ GÖREVE HAZIR

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,ORGANİK TARIM GÖNÜLLÜLERİ GÖREVE HAZIR
Haberin Tarihi: 4.3.2014 10:02:00 - Okunma Sayısı:3685 defa okundu.

Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, ortaokul öğrencilerine yönelik organik tarım eğitimi veriyor.

ORGANİK TARIM GÖNÜLLÜLERİ GÖREVE HAZIR

 

            Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, ortaokul öğrencilerine yönelik organik tarım eğitimi veriyor. Eğitim sonunda öğrencilere çeşitli hediyelerle birlikte “Organik Tarım Gönüllüsü” kartı da verilerek toplumun bu konuda bilinçlenmesi için bildiklerini herkese anlatmaları isteniyor.

            Hiçbir kimyasal madde kullanmadan, sadece kültürel önlemler ve zararlılarla biyolojik mücadele yapılarak üretim yapma şekli olan organik tarımın çevre ve insan sağlığı açısından taşıdığı önemin vurgulandığı eğitimlerde, organik tarımın ne olduğu, faydaları ve organik ürünlerin nasıl anlaşılabileceği gibi konularda öğrencilere bilgi veriliyor. Organik üretim yapanların sertifikasyon şirketleri tarafından verilen sertifikaları almak zorunda oldukları, sertifika kuruluşları tarafından denetlenip onay almadan üretilen ürünlerin organik ürün sayılamayacağının kaydedildiği eğitimlerde, organik ürün üzerinde olması gereken logolar öğrencilere tanıtılıyor, Türkiye ve Ankara’daki organik ürün üretimi hakkında da bilgiler veriliyor.

            Öğrencilerin anlayabileceği içerikte hazırlanan sunum eşliğinde gerçekleştirilen, öğrencilerin ilgi ve dikkatle takip ettikleri ve yönelttikleri sorularla katkı sağladıkları toplantılarda öğrencilere ayrıca, sembolik “Organik Tarım Gönüllüsü Kartı” verilerek organik tarımı çevrelerine, ailelerine ve alışverişte karşılaştıkları insanlara anlatmaları hedefleniyor.

            Aldıkları bilgiler ışığında organik tarımın ne olduğunu kavradıklarını belirten öğrenciler, daha önce de organik ürün tükettiklerini, organik ürün olup olmadığına da satıcının ifadeleriyle karar verdiklerini söylediler. Bu eğitimden sonra ise organik ürün alırken logolara dikkat edip, sertifika soracaklarını ifade eden öğrenciler öğrendikleri bilgileri başkalarıyla da paylaşacaklarını kaydettiler.

            Dünyada nüfusun hızla artmasına paralel olarak insanların en temel hayat kaynağı gıdaya olan ihtiyacın da giderek arttığını vurgulayan Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhsin Temel, gıda üretiminde verim ve kaliteyi artırmanın yanında doğanın dengesini bozmadan, sürdürülebilir üretim yapmanın da büyük önem taşıdığını söyledi.

            Organik tarım uygulamalarının dünyada ve ülkemizde giderek yaygınlaştığına dikkati çeken İl Müdürü Temel, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının kontrol ve denetimi altında üretilen organik tarım ürünlerine tüketicilerin talebinin giderek artış gösterdiğine işaret ederek, “Buna paralel olarak birçok ürün organik ürün diye piyasada satılıyor. Özellikle dış görünümü kötü olan ürünlere tüketiciler organik ürün diye rağbet gösteriyorlar. Bir ürünün organik olabilmesi için şartları yerine getirdiğini gösteren sertifikasının satıcıda bulunmasının yanı sıra ürün üzerinde organik ürün ve sertifikasyon şirketinin logosu bulunması gerekir. Biz de tüm bunları çocuklarımıza anlatarak, hem gelecekte daha iyi bir organik tarım bilincinin oluşmasını hedefliyoruz, hem de çocuklarımızdan ‘Organik tarım Gönüllüsü’ olarak eğitimde öğrendiklerini ailelerine, akrabalarına ve alışverişte karşılaştıkları diğer insanlara anlatarak tüm Ankara’ya ulaşmaya çalışıyoruz” dedi.

 

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Gıda ve tarımda Ocak ayında 1,58 milyar dolar ihracat yapıldı”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, gıda ve tarımda Ocak ayında 1,58 milyar dolar ihracat, 940 milyon dolar ithalat yapıldığını, tarım ve gıdada Ocak ayında 640,6 milyon dolar dış ticaret fazlası verildiğini bildirdi.

            Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, tarım ve gıdada Ocak ayında ihracatın, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12,3 artarak 1 milyar 407 milyon 946 bin dolardan 1 milyar 580 milyon 467 bin dolara yükseldiğini, ithalatın ise yüzde 0,8 azalarak 947 milyon 475 bin dolardan 939 milyon 893 bin dolara indiğini belirtti.

            Bayraktar, Ocak ayında genel ihracatın yüzde 8,6 artarak 11 milyar 481 milyon 992 bin dolardan 12 milyar 472 milyon 504 bin dolara çıktığını, genel ithalatın ise yüzde 2,6 artışla 18 milyar 802 milyon 329 bin dolardan 19 milyar 291 milyon 726 bin dolara yükseldiğini bildirdi.

            -Fasıllar itibarıyla ihracat, ithalat rakamları-

            Fasıllar arasında 2014 yılı Ocak ayında oransal olarak en fazla ihracat artışının yüzde 317,5 ile hububatta görüldüğünü, bu ürünü yüzde 139,1 ile canlı hayvan, yüzde 73,8 ile tütün ve tütün yerine geçen işlenmiş maddelerin izlediğini belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

            “Hububat ihracatı 4 milyon 388 bin dolardan 18 milyon 320 bin dolara, canlı hayvan ihracatı 508 bin dolardan 1 milyon 215 bin dolara, tütün ve tütün yerine geçen işlenmiş madde ihracatı 62 milyon 919 bin dolardan 109 milyon 360 bin dolara çıktı.

            Ocak ayında 78 milyon 692 bin dolarlık süt ürünleri, yumurtalar, tabii bal, diğer yenilebilir hayvansal menşeli ürünler, 98 milyon 174 bin dolarlık yenilen sebzeler ve bazı kök ve yumrular, 102 milyon 776 bin dolarlık değirmencilik ürünleri, malt, nişasta, inülin, buğday glüteni, 151 milyon 246 bin dolarlık hububat, un, nişasta veya süt müstahzarları, pastacılık ürünleri, 176 milyon 91 bin dolarlık sebzeler, meyveler, sert kabuklu meyveler ve bitkilerin diğer kısımlarından elde edilen ürünler ihracatı yapıldı.

            -Meyve ihracatında düşüş-

            En büyük ihracat kalemi yenilen meyveler ve yenilen sert kabuklu meyveler ihracatının yüzde 14,6 düşüşle 389 milyon 82 bin dolardan 332 milyon 171 bin dolara indi. Etler ve yenilen sakatat ihracatı yüzde 9,1 azalmayla 56 milyon 517 bin dolardan 51 milyon 387 bin dolara, hayvansal ve bitkisel katı ve sıvı yağlar, yemeklik katı yağlar ihracatı yüzde 5,9 düşüşle 104 milyon 175 bin dolardan 98 milyon 62 bin dolara indi.

İthalatta en fazla artış yüzde 138,9 ile meşrubat, alkollü içkiler ve sirkede, yüzde 121,9 ile şeker ve şeker mamullerinde görüldü. En fazla ithalat 201 milyon 840 bin dolarla hayvansal ve bitkisel katı ve sıvı yağlar, yemeklik katı yağlarda, 151 milyon 950 bin dolarla hububatta yaşandı.”

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap