Eğirdir SARİM'den Eğitim Atağı: Kerevit Yetiştiricilik Teknikleri

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Eğirdir SARİM'den Eğitim Atağı: Kerevit Yetiştiricilik Teknikleri
Haberin Tarihi: 24.4.2014 09:56:00 - Okunma Sayısı:2254 defa okundu.

Eğirdir Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü kurulduğu günden bu yana araştırma ve üretme çalışmaları ile oluşan bilgi birikimini sektör paydaşlarına aktarmaya devam ediyor.

Eğirdir SARİM’den Eğitim Atağı: Kerevit Yetiştiricilik Teknikleri

 

            Eğirdir Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü kurulduğu günden bu yana araştırma ve üretme çalışmaları ile oluşan bilgi birikimini sektör paydaşlarına aktarmaya devam ediyor.

            21-22 Nisan 2014 tarihlerinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı 9 farklı kuruluştan toplam 13 personele Eğirdir SARİM’de “Kerevit Yetiştiriciliği Teknikleri” adlı teknik bir eğitim verildi.

       

            Ülkemizin doğal türü olan ve gerek ekonomik gerekse ekolojik açıdan önemli bir yere sahip olan Türk kereviti (Astacus leptodactylus) iç sularımız için son derece önemli bir ihraç ürünümüzdür. Bu yönüyle kerevit, balıkçılarımız için önemli bir gelir, ülkemiz için önemli bir döviz kaynağı olmuştur. Kerevit populasyonları 1985 yılında ortaya çıkan kerevit vebası, aşırı avcılık, kirlilik gibi nedenlerden dolayı kerevit üretimimiz ortalama 8.000 tonlardan 300 tona kadar gerilemiştir.

            Eğirdir SARİM’in, 2000’li yılların başında kerevitin kontrollü şartlarda yetiştiriciliğinin yapılarak kültüre alınmasına yönelik çalışmaları meyvesini vermeye devam ediyor. Anaçların uygun koşullarda üremesi, yumurta vermesi ve yumurtalardan sağlıklı bireylerin çıkışına yönelik çalışmaların başarı ile tamamlandığını bildiren yetkililer “Tüm bu çalışmalar neticesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve BAKA desteği ile kapalı devre sistemi prensibine dayalı yaklaşık 1,5 milyon TL bütçeli modern kerevit AR-GE biriminin inşası aşamasına gelinmiştir. 29 Nisan 2014 tarihinde ise üniversite, kamu kurumları, sivil toplum örgütleri ve su ürünleri paydaşlarının katılımı ile Eğirdir Gölü kerevit çalıştayı organize edilecektir.

            Kurumumuzun sorumlu olduğu illerde kuruluş amacımız arasında yer alan eğitim ve yayım hizmetleri planlanmış takvim dahilinde işlemeye devam etmektedir.” şeklinde açıklamada bulundular.

            21-22 Nisan 2014 tarihlerinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı 9 farklı kuruluştan toplam 13 personele “Kerevit Yetiştiriciliği Teknikleri” adlı teknik bir eğitim verildi. Eğitim İdari Koordinatör Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Kadir ÇAPKIN’ın Eğirdir Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü (SARİM)’nü tanıtan sunumu ile başlayan eğitim Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Remziye ÖZKÖK’ün sunumu ile devam etti.

            Eğitimde;

            - Kerevitlerin Biyolojisi

- Dünyada ve Ülkemizde Kerevit Üretimi

- Kerevit Yetiştiriciliği Teknikleri

- Kerevitlerin Entansif Yetiştiriciliği konularında bilgiler verildi.

            Eğitimin son gününde Eğirdir Gölü’nden kerevit pinterlerinin toplanması ve avcılığına yönelik saha çalışması icra edildi. Katılımcılara  katılım belgelerinin takdim edildiği eğitim programı Akpınar Köyü seyir terası gezisi ile son buldu.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap