BAKA'dan Manavgat Karabük Köyü'nde kentsel tasarım projesi

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,BAKA'dan Manavgat Karabük Köyü'nde kentsel tasarım projesi
Haberin Tarihi: 11.6.2014 09:54:00 - Okunma Sayısı:1819 defa okundu.

Antalya'nın Manavgat İlçesi Karabük Köyü'nde, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın (BAKA) mali desteğiyle "Marka Turizm Beldesi" olabilmek için "Sürdürülebilir Turizm amaçlı Karabük Köyü Kentsel Tasarım Projesi" uygulanıyor.

BAKA’dan Manavgat Karabük Köyü’nde kentsel tasarım projesi

 

            Antalya’nın Manavgat İlçesi Karabük Köyü’nde, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) mali desteğiyle ‘Marka Turizm Beldesi’ olabilmek için ‘Sürdürülebilir Turizm amaçlı Karabük Köyü Kentsel Tasarım Projesi’ uygulanıyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 6. Bölge Müdürlüğü’nün projesinde Türkiye’de ilk defa kırsal bir alanda kentsel tasarım projesi ile imar planı yapılacak.

            BAKA’nın yüzde 80 hibe desteği verdiği alternatif turizm faaliyetleri ile turizm ürünlerinin çeşitlendirilmesi ve sezonun 12 aya yayılması ile çevreye duyarlı turizm faaliyetlerinin teşvik edilmesi amacıyla sürdürülen projede, yöre halkının katılımıyla bilgilendirme toplantısı yapıldı.

            Manavgat Karabük Köyü Gökçesu Tesisleri’nde gerçekleştirilen toplantıda BAKA Antalya Yatırım Destek Ofisi (YDO) Koordinatörü Alaattin Özyürek, Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdür Vekili Tuğrul Şahin, Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Melike Gül, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) öğretim üyeleri Prof. Dr. Atila Gül, Doç. Dr. Erkan Polat, Yüklenici Planevi Şehircilik Planlama firması çalışanları ile kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, sivil toplum örgütleri yetkilileri ile projenin uygulanacağı Karabük Köyü ve komşu Beşkonak köyü sakinleri biraraya geldi.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

YAKLAŞIMI

            Orman ve Su İşleri Bakanlığı 6. Bölge Müdürlüğü’nün BAKA’dan destek alan projesi, Antalya Manavgat İlçesi Köprülü Kanyon Milli Parkı sınırları içerisinde yer alan Karabük  Köyü’nde yürütülecek. Proje ile Köprülü Kanyon Milli Parkı’nın alternatif turizm potansiyelinin sürdürülebilirlik yaklaşımı doğrultusunda değerlendirilmesi yoluyla ulusal ve uluslararası ölçekte bölgesel markalaşmanın sağlanmasına katkıda bulunmak amacıyla Karabük Köyü’nün yerleşimine ilişkin imar planları (nazım ve uygulama imar planı ve sit alanı içerisinde kalan kısımlarında koruma amaçlı nazım ve uygulama imar planı) ve kentsel tasarım projesi çalışmaları yürütülecek.

            BAKA’nın alternatif turizmin geliştirilmesine yönelik projeleri desteklemeye devam ettiğini belirten Antalya YDO Koordinatörü Alaattin Özyürek, Köprülü Kanyon Milli Parkı sınırları içindeki Karabük Köyü’nün alternatif turizm için çok önemli bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çekti. Özyürek, yılda yaklaşık 500 bin kişinin rafting yaptığı Karabük Köyü’nün ‘rafting’in yanı sıra diğer alternatif turizm dalları için potansiyelin çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

TURİZMDE

ÇEŞİTLENDİRME

            BAKA’nın hibe desteğinde bulunduğu proje ile Karabük Köyü’nde bir mekânsal tasarım yapılacağını ve proje ile köydeki turizm faaliyetlerinin günübirlikten konaklamalı turizm faaliyetine dönüştürülmesinin hedeflendiğini belirten Özyürek, sadece rafting temelli olan turizm aktivitesinin çeşitlendirilmesinin amaçlandığını söyledi. BAKA Antalya YDO Koordinatörü Özyürek, projeyi hayata geçiren Doğa Koruma Milli Parklar 6. Bölge Şube Müdürü Adnan Yılmaztürk ile personeline, projeyi yürüten akademisyenler ve yüklenici firma ile toplantıya katılım sağlayarak destek olan yöre halkına teşekkür etti.

            Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdür Vekili Tuğrul Şahin, projenin uygulanması ile “Yasalara uygun ve sürdürülebilir bir şekilde insanlarımızın kaynak değerlerinden faydalanmasının hedeflendiği, 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu’nun 4. maddesine göre, Milli Park alanındaki gelişmeye konu olacak yerler için uygulama imar planları ve alt projeleri yapma ve yaptırma yetkisi Bakanlık sorumluluğunda olduğunu vurguladı. ŞAHİN, proje ile Karabük Köyü’nün, doğal ve kültürel kaynak değerleri ile gelecek kuşaklara taşınması ve ‘Marka Turizm Beldesi’ olmasının amaçlandığını anlattı.

            NELER YAPILACAK

            Projenin bilim danışmanı Süleyman Demirel Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Atila GÜL de, proje ile ilgili imar planı, koruma amaçlı imar planı ve kentsel tasarım konularında bilgiler verdi. GÜL, projenin Köprülü Kanyon Milli Parkı içindeki tüm yerleşim alanlarının tek tek ele alınarak, her bir yerleşim alanının kendine özgü mekânsal tasarımı yapılarak, Milli Park’ın uluslararası ölçekte bir değer ve bir marka haline getirmek için yapılacak çalışmaların ilk adımını oluşturacağını söyledi. Aynı zamanda sit alanı içinde de yer alan Karabük Köyü’nde projenin yürütülmesinde köy halkı ve köydeki işletme sahiplerinin fikir ve önerilerinden de yararlanmak istediklerini belirten GÜL, bu konuda her türlü iletişime açık olacaklarını kaydetti.

            Bilgilendirme toplantısında proje yüklenicisi firma Planevi Şehircilik Planlama Proje yürütücüsü Seydihan Çamur ve Peyzaj Mimarı Dr. Sultan Gündüz tarafından proje hakkında ayrıntılı bilgi verilerek, katılımcıların soruları cevaplandı. Projeden beklenen sonuçlar ise şöyle:

‘Bütüncül alan sörveyi ve envanteri, mevcut durum tespiti, stratejik hedef ve amaçlar (SWOT Analizi), analiz ve değerlendirme, 1/5000 ölçekli nazım imar planı (80 hektar), doğal sit koruma amaçlı nazım imar planı (20 hektar), 1/1000 ölçekli uygulama imar planı (80 Hektar), 1/500 ölçekli kentsel mimari ve peyzaj tasarım projesi (60 hektar), yöresel karakterde örnek bir otantik yapı projesi, turizm, rekreasyon & koruma değerlerine yönelik stratejik ilke raporu, alana özgü görsel ve yazılı tanıtım ve bilgilendirme materyalleri (web, brosür, afiş dvd vb.)

            Toplantının son bölümünde proje hakkında, yöre halkının önerileri ile beklenti ve talepleri alınarak, projenin daha etkin uygulanabilmesi konularında bilgi alışverişinde bulunuldu.      

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap