Camilerimizi tanıyalım...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Camilerimizi tanıyalım...
Haberin Tarihi: 30.6.2014 10:23:00 - Okunma Sayısı:2766 defa okundu.

Hızırbey Camisi (Ulucami )

Camilerimizi tanıyalım...

 

Hızırbey Camisi (Ulucami )

            Eğirdir’de bulunan camilerin en büyüğüdür. Duvarları kagir ve üstü toprak damdır. Kesin tarihi bilinmemekle birlikte 1327 - 1328 yıllarında inşa edildiği sanılmaktadır.  Gerek Isparta tarafına, gerek Konya tarafına gidişte, caminin hemen yanından geçilmekte. 14. yüzyıl başında, Hamidoğlu Hızır Bey tarafından, geniş çaplı onarım ve tamir görerek yaptırıldığı için Hızır Bey Camii adını almıştır.

            Hızır Bey Camii’nin doğu cephesi sur duvarlarından oluşmakta. Cami ile karşısındaki Dündar Bey Medresesi arasındaki sur duvarlarından iç kaleye açılan bir kapı ve yol bulunmakta. İç kaleye açılan kapı kemerinin 4,5 - 5 metre üzerinde caminin minaresi yer almaktadır. Kemer üzerinde yapılan minarenin dünyada tek olduğu ifade ediliyor. Cami, 1820 yılında yeniden yaptırılmış ve 1883 yılında caminin çatısı kiremitle örtülmüştür. Halk arasında Ulu Camii olarak da bilinip, resmi kayıtlardan caminin yapılış tarihi hakkında bir bilgiye rastlanılamamış. Bununla birlikte Hızırbey (Ö. 1328) tarafından duvarlar kargir ve üstü toprak damlı olarak yaptırıldığı düşünülmekte. 3000 kişinin aynı anda ibadet yapabildiği caminin damında kışın biriken karları atmak için damın bir bölümü açık bırakılmış ve caminin içinde bir kar kuyusu yapılmıştır.
 

            Cami, 1814 Eğridir’de çıkan yangında yanmıştır. Eğirdir mütesellüm ve muhafızı Yılanlıoğlu Şen Ali Ağa tarafından halktan toplanan yardımlarla eski tarzına uygun bir şekilde yeniden inşa edilmiş. 1883 yılında da Hacı Murat Ağa öncülüğünde çatısı kiremitle örtülmüş. Caminin minaresi Dündar Bey Medresesi ile Hızırbey Camiinin ortak duvarını oluşturan kale suru üzerinde kale kapısı üzerinde inşa edilmiş ve bu şekliyle oldukça orijinal bir yapı.

            Cumhuriyet döneminde Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından bugünkü durumuna getirilmiştir. Büyüklüğü, tarihi önemi, minberinin yapısı bakımından büyük bir kültür varlığıdır. Ayrıca kemer üzerinde yapılan minaresiyle dünyada tek olduğu iddia edilmektedir.

            Hızır Bey Camii son olarak 29 Mayıs 2009 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü Ankara Sanat Eserleri ve Yapı İşleri Daire Başkanlığınca restore edilmiş, halen halkımızın hizmetindedir.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap