"SUALTI KAŞİFLERİ" GÖLLER YÖRESİNDE

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,"SUALTI KAŞİFLERİ" GÖLLER YÖRESİNDE
Haberin Tarihi: 5.8.2014 10:35:00 - Okunma Sayısı:3718 defa okundu.

Digitürk'ün belgesel kanalı İZ TV, Eylül ayı içerisinde yayınlanacak olan "SUALTI KAŞİFLERİ" Belgesel Programı için Göller yöresine geldi. Belgesel Programında, görüntü yönetmeni Oğuz ÖZDEMİR, yapım sorumlusu Banu ACAR, Sualtı kameramanı Engin Aygun, Sualtı fotoğrafçısı Ali Ethem Keskin ve İTÜ den Öğretim görevlisi Arkeolog-Dalgıç Çiğdem AYGUN ve SDÜ Eğirdir Su Ürünleri Fak. Yrd. Doç. Dr. Erol KESİCİ bilim danışmanı olarak yer aldılar.

“SUALTI KAŞİFLERİ” GÖLLER YÖRESİNDE

 

Digitürk’ün belgesel kanalı İZ TV,  Eylül ayı içerisinde  yayınlanacak olan “SUALTI KAŞİFLERİ”  Belgesel  Programı için Göller yöresine geldi. Belgesel Programında,  görüntü yönetmeni Oğuz ÖZDEMİR, yapım sorumlusu Banu ACAR, Sualtı  kameramanı Engin Aygun, Sualtı fotoğrafçısı Ali Ethem Keskin ve İTÜ den Öğretim görevlisi  Arkeolog-Dalgıç  Çiğdem AYGUN ve  SDÜ Eğirdir Su Ürünleri Fak. Yrd. Doç. Dr . Erol KESİCİ bilim danışmanı olarak yer aldılar.

  Erol Kesici belgeselle ilgili olarak yapmış olduğu açıklamalarda “Sualtı Kaşifleri Programı hem göllerin  dünü ve  bu gününü, ekolojik özeliklerini hem de  bilinmeyen sualtı güzelliklerini ekrana taşımayı amaçlamaktadır. Sualtı kaşifleri Programının ilk bölümünde EĞİRDİR, SALDA  ve YARIŞLI Gölleri işlenecektir.” dedi.
 

            Kesici, yüzbinlerce yıllık geçmişe sahip olan  Eğirdir Gölü’nün başta tarımsal kökenli atıklar olmak üzere evsel- sanayi atıkların etkisiyle aşırı oranda kirlilik yükü taşıdığını, suyu stratejik öneme sahip 1. sınıf  içme suyu kaynağı olmasına rağmen korunamadığını, gölün bazı  doğal balık ve  canlılarının yıllardır sürdürülen bilim dışı  balıklandırma çalışmaları nedeniyle nesillerinin tükendiğini,  göldeki su ürünleri konusunda çok önemli sorunların  yaşandığını belirtti. Kesici, Gölün sorunlarının ve çözüm yollarının bilinmesine rağmen bu tür çalışmalara başlanmayıp, gölden daha çok nasıl gelir elde edebiliriz de ısrarcı olunmasının üzücü olduğunu  söyledi.

            Doğal göllerin başına gelen öykünün hep aynı olduğunu belirten Kesici;  “çok önemli bir  kuş yaşam alanı olan  acı su özelliğindeki Burdur YARIŞLI gölü yok olmaktadır. Burdur Salda Gölü  Van Gölü’nden sonra  Türkiye’nin en derin ikinci gölü(184m.)  olup, DÜNYADA NESLİ TÜKENME TEKLİKESİNDE OLAN Dik Kuyruk kuşları başta olmak üzere  ve çok çeşitli canlılara yaşama alanıdır. Acı olan suyunun alkinitesi yüksek olması nedeniyle bir çok cilt hastalıklarını tedavi edici özelikleri olduğu  belirtilen SALDA GÖLÜ de diğer  doğal göllerimiz gibi çok ciddi sorunlarla karşı karşıya , aşırı su kullanımı, gölü besleyen dere ve çaylar üzerine plansız –popülist yaklaşımla kurulan gölet ve barajlar  gölde su seviyesinin azalmasına ve kirliliğe neden olurken. Burdur havzasındaki çok sayıdaki açılan maden ocaklarıyla göllerin başı dertte… “ diye konuştu.

  Kesici “Tüm bu doğal yaşam alanı güzelliklerin ve zenginliklerin yok olmaması için kamu kurumlarının, yerel yönetimlerin, üniversitelerin, sivil toplum örgütlerinin işbirliği yaparak, sulak alanlarımızı ağaçlarımızı, yeşillikleri adeta  çöle çeviren tahribatlara, taş  ocakları, kıyıların işgaline, kirliliğe dur demesi ve yöre ekonomisine büyük katkı sağlayacak ekoturizm projelerini hayata geçirmesi gerekir. Göllerimizin  doğal yapılarına geçmişte yapılan ve  geri dönüşümü oldukça zor olan yanlışlıklardan  ders alınarak acele olarak iyileştirilmesi yoluna gidilmesi, kirletilmemesi ve korumadan kullanılmaması gerekir.” diyerek “Başka yaşam ortamımızın olmadığı bu  doğa, bizim değil, bize emanet ve bizden başka canlılarında doğada yaşama hakları var.” ifadeleriyle sözlerine son verdi.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap