TRİATLONUN ARDINDAN...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,TRİATLONUN ARDINDAN...
Haberin Tarihi: 16.9.2014 10:11:00 - Okunma Sayısı:1631 defa okundu.

Spor Toto' nun sponsor olduğu Türkiye Triatlon Şampiyonası final yarışı 14 Eylül Pazar günü Eğirdir'de koşuldu.

TRİATLONUN ARDINDAN...

 

            Spor Toto' nun sponsor olduğu Türkiye Triatlon Şampiyonası final yarışı 14 Eylül Pazar günü Eğirdir’de koşuldu. Kategorilere göre Olimpik, sprint, kısa sprint mesafe koşulan 12. Eğirdir Triatlonu yarışları sonrasında toplamda en yüksek puana ulaşan yıldız, genç, elit, aday elit, yaş grupları ve paratriatletler Türkiye Triatlon Şampiyonası kupalarına kavuştular.

            Elit erkekler kategorisinde 2014 yılında en yüksek toplam puana ulaşan Balıkesir Çelmak Spor Kulübü sporcusu Onur Calp Türkiye Triatlon Şampiyonu olurken, Türkiye Şampiyonası elit erkeler kategorisinde ikincilik kupası yine Çelmak’ tan Okan Ulaş’ın, üçüncülük kupası ise Antalya Triatlon Spor’dan Eren Akdağ’ın oldu.

            Elit kadınlar kategorisinde şampiyonu da Çelmak Spor Kulübü’ den çıktı. Milli triatlet Ece Bakıcı, Türkiye Şampiyonası’ nda en yüksek puanı toplayarak Elit Kadınlar Türkiye Triatlon Şampiyonu oldu. Elit kadınlar kategorisinde ikincilik kupası Balıkesir Belediye Spor’ dan Ceren Orhanlı’ nın olurken üçüncülük kupası diğer sporcuların yarış eksiği ya da final yarışına katılmamış olmaları sebebiyle verilemedi.

            12. Eğirdir Triatlonu, geçtiğimiz hafta içinde açılan “Triatlon Fotoğraf Sergisi” ile başladı. Pprofesyonel fotoğraf sanatçısı Barış Barlas’ın 11-14 Eylül tarihleri arasında Eğirdir’de halka açık olarak triatlon fotoğraf çalışmalarını sergiledi.

            13 Eylül Cumartesi günü de Eğirdir Aquatlon yarışı gerçekleştirildi. Türkiye Aquatlon Şampiyonası yarışları ayaklarından biri olan Eğirdir Aquatlon yarışı, 2002-2005 doğumlu küçük atletlerin mücadelesine tanık oldu.Toplamda 60 küçük sporcunun katıldığı yarışlarda, yüzme ve koşu etapları geçildi. Triatlon branşının altyapısını geliştirmek için gerçekleştirilen Türkiye Aquatlon Şampiyonası yarışı, sezon başından bu yana olduğu gibi Eğirdir’ de de küçük atletler ve aileleri tarafından ilgi gördü. Türkiye Aquatlon Şampiyonası’ nın tamamlanması için geriye kalan iki yarıştan biri Konya Aquatlonu diğeri ise Denizli Aquatlonu final yarışı olacak.

            12. Eğirdir Triatlonu, Türkiye Şampiyonası final yarışı olmasının yanı sıra elit ve genç atletler için ITU puanı kazanma imkanı da sağladı. Türkiye Triatlon Federasyonu’nun, geçtiğimiz ay Avrupa Triatlon Birliği ETU ile yaptığı görüşmeler neticesinde elit atletlerimizin ITU puanı alması konusunu onaylandığı için yarışa katılan elit ve genç atletlerden yüzdelik dilime giren sporcularımız,  (Erkeklerde % 5 lik, kadınlarda % 8 lik dilime giren atletlere) 100 puandan eksilerek ITU Puanı kazandılar.

            Eğirdir Belediyesi ve Türkiye Triatlon Federasyonu’nun işbirliği ile gerçekleştirilen triatlon yarışlarına 228 sporcu kayıt yaptırmasın karşın 198 triatlet start aldı. Kayıt yaptırıp da start almayan 30 atletin yanı sıra üç sporcu çeşitli nedenlerle yarışı terk ederken, üç atlet de kural hatası yüzünden diskalifiye edildi.

            Türkiye’ deki en zorlu parkurlardan biri olarak adalandırılabilecek olan Eğirdir Triatlonu yaklaşık 1000m irtifada ve tatlı suda koşulan zorlu bir parkura sahip. Deniz seviyesinde ve tuzlu suda antrenman yapan birçok yarışmacı irtifada ve tatlı suda yarışmanın güçlükleri ile mücadele vermek zorunda kaldı. Yarıştan bir gün önce gökyüzünü kaplayan lacivert bulutlar öğleden sonra ilçeye yağmur bıraktı. Gece boyunca da zaman zaman yağan yağmur gün doğmadan kesildi ve birçok sporcuyu endişelendiren ıslak asfalt zemin gün doğumun ardında kurudu.

            Yarış sabahında güneşli ve 28 santigrat derecelik ılık bir havaya uyanan atletler, traitlon için oldukça güzel ve uygun bir havada yarışma imkanı buldu. Sabah 09:00’ da kısa sprint mesafe yarışı ile start alan yıldız sporcular kısa sprint mesafe yarıştılar. Hayli çekişmeli geçen yıldızlar kategorisinde başarılı sporcu Damla Alkım Ölmez, 38:46’ lık finiş zamanı ile birincilik kürsüsüne çıkmaya hak kazandı. Ölmez’ in ardından gelen Elif Polat, 39:46’lık zamanı ile ikinci, Sıla Özdemir ise tam 41 dakikalık zamanı ile üçüncü oldu.

            Yıldız sporcuların 40 dakika ardından günün en kalabalık startı olan yaş grupları çıkışı verildi. Olimpik mesafe koşulan yaş grupları yarışmaları iddialı birçok sporcunun şampiyona için çekişmesine sahne olurken, her yaş grubundaki renkli katılımcılar zorlu parkuru tamamlamak için çaba gösterdi.

            Yaş gruplarının bir saat sonrasında gençler kategorisi start aldı. Sprint mesafe yarışan gençler kategorisinde toplam 34 atlet start aldı. Mili sporcu Kutluhan Konuk’ un bisiklet etabını bitirdikten sonra değişim alanına girişinde elindeki bisiklete bağlı duran bisiklet ayakkabılarının zemine takılması sebebiyle düşmesine yol açtı. Dirseğinden yaralanan Konuk her şeye rağmen yarışı tamamladı. Yarış sonrasında ilk yardım ekipleri tarafından müdahale edilen sporcunun kolu alçıya alındı. Genç erkeklerde Erol Can Yaraş, 1:04:24 ile altın madalyaya uzanırken, 1:04:34 lük zamanı ile Gültigin Er, gümüş, 1:04:50 ile Caner Algün bronz madalya aldı. Genç kızlarda ise 1:13:52 ile en iyi zamanı yapan İlayda Kara birinci, 1:17:24 ile Sinem Özdil İkinci, 1:18:36 ile İrem Ceren Akan üçüncü oldu.

            Öğlen start alan elit atletlerin şampiyona yarışı oldukça çetin geçti. Elit erkeklerde yüzme ve bisiklet etabını domine eden Ali Mutlu, koşu parkurunda her ne kadar Ali Atlan’ nın baskısına maruz kalsa da bitiş çizgisine ilk giren triatlet Ali Mutlu oldu. Mutlu 2:05:45’ lik zaman ile altın madalyaya uzandı. Bitiş çizgisini ikinci sırada geçen atlet ise Ali Atlan oldu. Atlan, 2:07.54 ile yarışı ikinci sırada tamamlarken, Onur Calp de, 2:15:46 ile yarışı üçüncü olarak tamamladı. Elit kadınlar kategorisinde ise İpek Öztosun, yarışı başından sonuna kadar yarışı domine etti. Öztosun’ nun peşinden ayrılmayan Ece Bakıcı, ikinci, Ceren Orhanlı ise üçüncü oldu. Yarışa dizindeki açık yaranın ödem yapması sebebiyle katılamayan Berrak Irmak, Türkiye Şampiyonası ve final yarışındaki iddiasını da kaybetmiş oldu.

            Eğirdir Kaymakamlığı, Eğirdir Belediyesi ve çalışanlarının Türkiye Triatlon Federasyonu ile özverili çalışmaları neticesinde sorunsuz bir organizasyon gerçekleştirildi. Oldukça iyi izole edilmiş bisiklet parkurunda herhangi bir yaya ve araç karşılaşması yaşanmadı. Koşu parkuru ise trafik polislerinin kontrollü araç geçişine müsaade ettikleri ada yolunda da herhangi bir olumsuzluğun yaşandığı görülmedi. Yarışlar akşamüstü yapılan önce 12. Eğirdir Triatlonu ödül töreni ardından da Türkiye Triatlon Şampiyonası kupa törenin yapılması ile sona erdi.

 

 Hazırlayan: Alpay AKHUN

Kaynak: http://www.triatlon.org.tr/index.php?page=news&NID=333

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap