Cumhuriyet Bayramı İlçemizde Coşkuyla Kutlandı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Cumhuriyet Bayramı İlçemizde Coşkuyla Kutlandı
Haberin Tarihi: 30.10.2014 09:31:00 - Okunma Sayısı:2319 defa okundu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet yönetimini ilan etmesi anısına her yıl kutladığımız Cumhuriyet Bayramı bu yıl da coşkuyla kutlandı.

Cumhuriyet Bayramı İlçemizde Coşkuyla Kutlandı

 

            Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet yönetimini ilan etmesi anısına her yıl kutladığımız Cumhuriyet Bayramı bu yıl da coşkuyla kutlandı.

            Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 91’nci yılı tüm yurtta olduğu ilçemizde de muhteşem bir törenle kutlandı.

            29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde dün saat 9:15’de Kaymakamlık toplantı salonunda Kaymakam Yalçın Yılmaz, Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tümg. Metin Akkaya, Eğirdir Belediye Başkanı Ömer Şengöl ve Cumhuriyet Savcısı Doğan Adem Kurt, protokol sırasına göre  tebrikleri kabul ettiler.

            + devamı 4’de

1’den devam

            Bayram töreni için saat 10:00’da Hükümet meydanına geçildi. Kaymakam Yalçın Yılmaz, Garnizon Komutanı Tümg. Metin Akkaya ve Eğirdir Belediye Başkanı Ömer Şengöl, askeri birliklerin, okulların, kuruluşların ve halkın bayramını kutladılar. Tören, devletimizin kurucusu büyük devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk ile ebediyete intikal eden aziz şehitlerimiz için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın söylenilmesi ile başladı.

            29 Ekim Cumhuriyet Bayramının 91’nci yılı Akşemsettin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin hazırlamış olduğu özel programla kutlandı.

            Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı ise Kaymakam Yalçın Yılmaz yaparak şunları dile getirdi:

            “Bugün Cumhuriyet Bayramının 91. Yıldönümünü daha büyük bir heyecan ve mutluluk içinde kutlayacağız. 91 yıl önceki inanç ve bağlılıkla, hep birlikte kutlu bir bayram coşkusunu paylaşıyoruz.

            Bugün; bize hükmeden, bizi tutsak etmeğe çalışan kuvvetlere bütün dünyanın gözü önünde meydan okuduğumuz günün yıldönümüdür.

            1914’te başlayan Birinci Dünya Savaşı’na dünyanın belli başlı devletleri katıldı. Ülkemiz, İngilizler, Yunanlılar, Fransızlar, İtalyanlar tarafından paylaşıldı. Ulusuna inanan, güvenen Mustafa Kemal Paşa, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a geldi. Erzurum’da, Sivas’ta kongreler düzenledi. Mustafa Kemal Paşa, “Tek bir egemenlik var, o da Milli egemenliktir. Ülkeyi yine ulusun kendi gücü kurtaracaktır…” diyordu. Yurdun dört bir tarafından gelen ulus temsilcileri-milletvekilleri 23 Nisan 1920 günü Ankara’da Büyük Millet Meclisinde toplandı. Meclis, Mustafa Kemal Paşa’yı başkan seçti. Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğinde Büyük Millet Meclisi Ulusal Kurtuluş Savaşı’nı başlattı. Bir yandan efeler, dadaşlar, seymenler bulundukları yörede düşmana karşı koydular. Öte yandan düzenli ordular İnönü’de, Sakarya’da, Dumlupınar’da, savaştılar. Yurdumuz düşmanlardan kurtarıldı. Lozan Barış Antlaşması ile yeni bir devlet doğdu. Atatürk, 28 Ekim 1923 akşamı yakın arkadaşlarını Çankaya’ya çağırdı. Onlara “Yarın Cumhuriyet’i ilan edeceğiz.” dedi. 29 Ekim 1923 günü, Atatürk, milletvekilleri ile görüştükten sonra taslağı hazırlanan cumhuriyet önergesi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne verildi. Meclis önergeyi kabul etti. Böylece ülkemizde cumhuriyet yönetimi kuruldu. Atatürk kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı oldu. Cumhuriyetin ilanı yurtta sevinç ve coşku ile karşılandı.

            Cumhuriyet, yurttaşların seçme ve seçilme hakkının olduğu bir yönetimdir. Ulus temsilcilerinin kabul ettiği yasalarla ülkenin yönetilmesidir. Cumhuriyet yönetiminde söz ulusundur. Cumhuriyeti korumak, kollamak, yaşatmak her yurttaşın ödevidir.

            Bizi tutsak etmek isteyen güçler başarılı olamaz, çünkü Anadolu; elleri nasırlaşmış, yüreği tunçlaşmış, vatan vatan diye erkeğinin yanında kundaktaki çocuğu ile cepheden cepheye koşan anaların yurdudur. Çünkü Anadolu; özgürlük için kanlarını düşünmeden dökenlerin, canlarını hiçe sayanların, düşmanın topuna güllesine göğsünü siper edenlerin yurdudur.

            Takvimlerin 29 Ekim’i gösterdiği gün ilan edildi cumhuriyet. Türkiye Cumhuriyeti, eşsiz kahraman Atatürk’ün Türk ulusu ile gerçekleştirdiği en seçkin eseridir.

            1923 yılında ilan ettiği Cumhuriyet, milletimize verilmiş en büyük miras ve vazgeçilmez bir değerdir.

            Büyük milletimizin Cumhuriyet Bayramını kutlar, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, O’nun kahraman silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi minnet ve rahmet duygularımla anar, saygılarımı sunarım.

            Bayramınız kutlu olsun!”

            Kaymakam Yalçın Yılmaz’ın konuşmalarının ardından, İrfan Kaynak Ortaokulu öğrencilerinden Rabia Kara “Cumhuriyet Destanı” isimli şiiri, Atatürk Ortaokulu öğrencilerinden Büşra Çevik “Cumhuriyet” isimli şiiri okudu.

            29 Ekim Cumhuriyet Bayramının 91. Yıldönümünü münasebetiyle Eğirdir Belediyespor Tekvando Kulübü muhteşem bir gösteri yaparak izleyenlerden büyük bir beğeni ve alkış aldı.

            Daha sonra kompozisyon dalında birinci olan Eğirdir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi İzzet Güleryüz, günün anlam ve önemini belirten “Cumhuriyet” isimli kompozisyonunu okudu.

            Prof. Dr. Turan Yazgan Anadolu Lisesi öğrencisi Yasemin Eken “10. Yıl Nutku”nu, Akşemsettin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Ahmet Kürşat Demirhan “Atatürk ve Cumhuriyet” isimli şiiri, Nafiz Yürekli Turizm Otelcilik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Ayşen Lama “Vatan Destanı” isimli şiiri, Eğirdir Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Bahar Kara “Mustafa Kemal’in Kağnısı” isimli şiiri okudu.

            29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde Eğirdir Belediyesi tarafından Isparta Mehteran Takımı Eğirdir’e davet edildi. Mehteran takımı birbirinden güzel marşları seslendirerek, bayrama ayrı bir renk kattı.

                        91’nci Cumhuriyet Coşkusu tören geçişi ile sona erdi.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap