Koyun-Keçi Yetiştiricileri Sertifikalarını Aldılar...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Koyun-Keçi Yetiştiricileri Sertifikalarını Aldılar...
Haberin Tarihi: 17.12.2014 17:05:00 - Okunma Sayısı:2100 defa okundu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı, İŞ-KUR ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin birlikte yürüttüğü "Sürü Yönetimi Elemanı Benim" Projesi çiftçi kursları Eğirdir'de de düzenlendi.

            Koyun-Keçi Yetiştiricileri Sertifikalarını Aldılar…

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı, İŞ-KUR ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin birlikte yürüttüğü “Sürü Yönetimi Elemanı Benim” Projesi çiftçi kursları Eğirdir’de de düzenlendi.

            Toplam 64  kursiyerin katıldığı eğitimlerde; Küçükbaş hayvan sürüsü yönetimi ile ilgili bakım, kayıt ıslah, zapturapt, beslenme ve güvenlik konularında kapsamlı eğitimler verildi.

            Eğirdir Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen seminere kursiyerlere 3 hafta toplam 120 saat eğitim verildi. Kursiyerlere ayrıca günlük harcırah olarak İş-Kur tarafından 20 TL. ödendi.

            Aktif İşgücü Piyasası Programları İş Birliği Protokolü çerçevesinde “Sürü Yönetimi Elemanı Benim” Projesi kapsamında dün saat 10.00’da Halk Eğitim Merkezi toplantı salonunda sertifika töreni düzenlendi.

            Törene; Kaymakam Yalçın Yılmaz, Belediye Başkanı Ömer Şengöl, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Uğur Turgut, Eğirdir Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kılınç, Ak Parti Eğirdir İlçe Teşkilat Başkanı Veli Gök, Isparta Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Yaşar Köroğlu ve sürü yetiştiricileri katıldı.

            “Sürü Yönetimi Elemanı Benim” Projesi sertifika töreni, saygı duruşu ve İstiklal marşımızın söylenilmesi ile başladı. Törende bir konuşma yapan Isparta Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Yaşar Köroğlu “ Ülkemiz tarım ve hayvancılık ülkesi. Bugün sürü yönetimi sertifika töreni için toplanmış bulunuyoruz. 2007 yılından bu yana bakanlığımız koyun-keçi yetiştiricilerine önemli destekler vermektedir. 2014 yılında 300 ve üzeri anaç sürüsü olanlar gerekli kayıt, 5 aylık sigorta pirimi  yatıranlara  yıllık 5 bin TL. devletimiz destek veriyor. Bu sertifikanın hepinize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

            Daha sonra bir konuşma yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Uğur Turgut ise “Protokole göre Türkiye’nin belirli bölgelerinde eğitim programı yapılıyor. Mera yönetimi, küçük baş hayvanlarda beslenme, ıslah… gibi eğitimler verildi. Küçükbaş hayvancılıkta çok ciddi derecede azalma söz konusu. Bu proje ve almış olduğunuz eğitimler sayesinde hem küçük baş hayvan sayımız hem de yetiştiriciliktin almış olduğumuz verimler artacak. Meralarımızı düzgün kullanmak bunların başında geliyor, meralarımızı düzgün kullanmalısınız. 64 kişi kursa katıldı. Yakın zamanda 60 kişi daha bu kursumuza katılacak ve sertifikalarını alacak. Bakanlığımız 5 bin TL. destek veriyor. Kursa başladığınız günden, bugüne kadar geçen zaman içerisinde bilgi ve donanım bakımından bariz farkların olduğunu düşünüyorum. Çiftçilerimize, çobanlarımıza yeni adıyla sürü yönetimi elemanlarına ve bizlere hayırlı olmasını diliyorum. Bu kursların devam etmesini diliyorum. Bu sertifikalarınızı evlerinizin duvarlarına astıktan sonra unutmayın. Kendinizi mutlaka önemseyin. Çünkü ülkemizin ne konuda olursa olsun üretmeye ve üretime ihtiyacı var. Kalkınma tarımda üretmeye bağlı, kalkınma tarımsal üretimle alakalı, üretemezsek kalkınmamız yavaş olacaktır. Tüketici olarak, bizim sizlere çok ihtiyacımız. Sertifikalarınızın hayırlı uğurlu olmasını, öğrenmiş olduğunuz yeni ve teknik bilgilerinizi uygulamalarınızı, ve bundan sonraki iş hayatınızda başarılarınızın devamını diliyorum” dedi.
 

            Törende son olarak bir konuşma yapan ve hayvan yetiştiricilerinin mera ve orman konusunda sıkıntılarının olduğunu dile getiren Eğirdir Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kılınç: “Devletimiz 5 bin TL. destek veriyor. Bunlar sevindirici şeyler. Ama çiftçilerimizden bana gelen şikayetler doğrultusunda mera  ve orman sıkıntısı söz konusu. Bu sıkıntılar giderilince küçükbaş hayvanların artışı olabilir. Eskiden yoğurt, peynir pazarına gittiğimizde sıraya giriyorduk. Günümüze bakıldığında ise bu sayılar oldukça azaldı. Bu projenin hepimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye ifade etti.

            Protokol konuşmalarının ardından sertifika törenine geçildi.

            “Sürü Yönetimi Elemanı Benim” Projesi kapsamında 64 kişi kursa katıldı. Sembolik olarak 5 kişiye sertifikaları protokol tarafından verildi.

            Sürü yönetimi kurs birincisi Barla Köyü’nden Adem Gülgönül sertifikasını Kaymakam Yalçın Yılmaz’ın elinden aldı. Kurs ikincisi Sarıidris Köyü’nden Ali Yılmaz Belediye Başkanı Ömer Şengöl’den, kurs üçüncüsü Akpınar Köyü’nden Ahmet Çetin, Ak Parti Eğirdir İlçe Teşkilat Başkanı Veli Gök’den, kurs dördüncüsü Beydere Köyü’nden Ali Yılmaz Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Uğur Turgut’tan ve kurs beşincisi Barla Köyü’nden İsmail Tüzün ise Isparta Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Yaşar Köroğlu’nun elinden aldı.

            Diğer kursiyerlerin sertifikaları ise tören sonrası takdim edildi.

            Program toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

EMEL TURAN KARTAL

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap