SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ 100'NCÜ YILDÖNÜMÜNDE SAYGIYLA ANILDI

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ 100'NCÜ YILDÖNÜMÜNDE SAYGIYLA ANILDI
Haberin Tarihi: 25.12.2014 16:37:00 - Okunma Sayısı:2410 defa okundu.

Sarıkamış Destanı'nın 100. yıldönümünde, şehit düşen 90 bin askerimiz Eğirdir Mustafa Çetinkaya İlk ve Ortaokulu'nun hazırlamış olduğu program dahilinde minnetle, hüzünle ve gururla anıldı.

SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ 100’NCÜ YILDÖNÜMÜNDE SAYGIYLA ANILDI

 

            22 Aralık 1914’te başlayıp 5 Ocak 1915’te biten ve iki hafta süren bir mağlubiyet dramı Sarıkamış. Tek bir kurşun atmadan ölen 90 bin asker, 90 bin Karanfil, 90 bin kardelen. Kimine göre bir destan, kimine göre bir facia, kimine göre ise bir dram olan Sarıkamış şehitleri, yazlık giysiler ve çarıklarla eksi 45 derece bir soğukta kahramanlık destanı yazmışlardır.

            Sarıkamış Destanı’nın 100. yıldönümünde, şehit düşen 90 bin askerimiz Eğirdir Mustafa Çetinkaya İlk ve Ortaokulu’nun hazırlamış olduğu program dahilinde minnetle, hüzünle ve gururla anıldı.

            Programa Kaymakam Yalçın Yılmaz, Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tümg. Metin Akkaya, Belediye Başkanı Ömer Şengöl, Sarıidris Belediye Başkanı Ramazan Pala, SDÜ Eğirdir MYO Müdür Yardımcısı Okutman Çetin Meydan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ömer Keş, İlçe Emniyet Müdürü Yasin Orakoğlu, Muharip Gaziler Derneği Eğirdir Temsilcisi Hüseyin Koçaslan, Daire Amirleri, bazı okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı.

            “100. yılda Sarıkamış” destanı dün saat 10.00’da Kervansaray Düğün ve Toplantı Salonunda düzenlenen Anma programı, Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın söylenilmesiyle başladı.

            Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı okul müdürü Mustafa Kemal Ata yaptı. Sözlerine “Sarıkamış Harekatı, şanlı tarihimizin hüzünlü yapraklarından biri olarak hafızalarımızda yer almış bir yiğitlik destanıdır...” ifadeleriyle başlayan Ata, şunları dile getirdi: “Sarıkamış Muharebelerinde kutsal vatan topraklarını müdafaa etmek uğruna canını seve seve feda ederek şehit düşen kahraman vatan evlatlarını, ebediyete intikallerininin 100’ncü yıldönümünde, bir kez daha rahmet ve minnetle anıyoruz.

            Sarıkamış Harekatı, şanlı tarihimizin hüzünlü yapraklarından biri olarak hafızalarımızda yer almış bir yiğitlik destanıdır. Şartların tüm olumsuzluğu karşısında gösterdiği üstün cesaret, sabır ve metanetle, muharebe ettiği düşmanının bile takdirini kazanan Türk askeri, Sarıkamış Harekatı’nda harp tarihinde eşine az rastlanır bir mücadele örneği sergilemiştir. Zorlu iklim ve arazi koşullarının düşmandan daha çok kayıp verdiği bu amansız mücadelede; Mehmetçik hiçbir mazeretin ardına saklanmaksızın, vatanına ve istiklaline kastedenlere karşı çelikten sinesini siper etmiştir. Büyük kayıplar verilse de vatan uğruna çıkılan bu yoldan asla geri dönmeyi düşünmemiş, direniş ve mücadele azminin üstünlüğünü bir kez daha kanıtlamıştır. Şehitlik mertebesine ulaşan vatan evlatları Türk Milletinin bağrına defnedilmiştir. Yüce şehitlerimizi yüreğine kabir eden milletimizin hafızasına kazınan Sarıkamış, anaların dilinde;

‘Sarıkamış saza benzer, gün ışır ayaza benzer,

Sarıkamış’ta yatanın, kanı donmuş buza benzer.

Yazık oldu Mehmedime, oğul öleydim yerine.

Allahuekber dağında, Zemherinin tam çağında,

Sarılıp donup kalmışlar, birbirinin kucağında’

diye destanlaşmıştır.

            Sarıkamış’ta yaşanılanlar, özellikle genç kuşakların ibret alarak önemli dersler çıkarması gereken büyük kahramanlık tablolarıdır. Sarıkamış’ta kar şehitlerimizin üstünü örtmüştür ancak yüreklerde taşınan vatan, millet ve bayrak sevgisi, eşsiz bir sağduyu ve yüksek disiplin anlayışıyla birleşerek kahraman Mehmetçiğin en zor şartlara bile göğüs germesini sağladığı gerçeğini asla örtememiştir. Şehitlerimiz Sarıkamış’ta bulunan 22 şehitliğe cephe boyunca topluca defnedilmişlerdir.
 

            Sarıkamış’ta yaşanan bu acıyı, fedakarlıkları, cesareti, ulvi davranışları en iyi şekilde idrak edip gençlerimize, gelecek nesillere aktarmalıyız. Sarıkamış’ın aslında bir yenilgi olmadığını, vatana kendini kurban etmenin destanı olduğunu anlatmalıyız.

            Aziz şehitler, bizler bugün torunlarınız olarak burada huzurlarınızdayız. Sizler Allahu Ekber Dağları’nda bir destan yazdınız. Sizler fedakarlığın, tahammülün, inancın ve sevdanın olduğu kadar, kahramanlığın ve kardeşliğin de destanını yazdınız. Sizin yazdığınız bu destana sahip çıkacak, kutsal emanetinizi asla ve asla yere düşürmeyeceğiz. Canınızla, kanınızla yazdığınız kahramanlık anıtı olan vatanımıza, sizin kadar sahip çıkacak, koruyacak ve onu büyütmeye devam edeceğiz. Sizin hatıranıza helal getirmeyecek, aziz ruhlarınızı, şehit bedenlerinizi incitmeyeceğiz. Sizin bize en büyük vasiyetiniz olan bu vatana uzanan harici ellere karşı sizin gibi göğsümüzü siper etmeye devam edeceğiz.

            Sarıkamış’ta soğuk ve acıyla yazılan destanın 100. Yılında tüm şehitlerimizi rahmetle anıyoruz” dedi.

            Okul Müdürü Mustafa Kemal Ata’nın konuşmalarının ardından okul öğrencilerinden Gamze Akçin “Sarıkamış Destanı” isimli şiirini okudu. Daha sonra “Sarıkamış Şehitleri” ile ilgili slayt izlenildi. İlayda Onur “Sarıkamış Şarkısı” isimli şiiri okudu. Bir şehit askerin annesine göndermiş olduğu mektubunu Melik Avcı, Hüsnü Eken ise “Uyandırma Beni Anne” isimli şiiri okudu.
 

            Program 6 ve 7’nci sınıf öğrencilerinin hazırlamış olduğu “Sarıkamış Oratoryosu”nun izlenilmesi ile sona erdi.

            “Sarıkamış Şehitleri”ni saygıyla ve rahmetle anıyoruz. Ruhları şad olsun.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap