Interfresh Eurasia kapılarını açtı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Interfresh Eurasia kapılarını açtı
Haberin Tarihi: 18.10.2019 14:53:12 - Okunma Sayısı:3905 defa okundu.

Türkiye’nin yaş sebze meyve alanında en büyük uluslararası fuarı olan Interfresh Eurasia Yaş Sebze ve Meyve Ambalaj Depolama ve Lojistik Fuarı’nın ikincisi, Antalya Expo Center’da açıldı.

Interfresh Eurasia kapılarını açtı

 

Türkiye’nin yaş sebze meyve alanında en büyük uluslararası fuarı olan Interfresh Eurasia Yaş Sebze ve Meyve Ambalaj Depolama ve Lojistik Fuarı’nın ikincisi, Antalya Expo Center’da açıldı.

16-19 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan Interfresh Eurasia Fuarı'nın açılışına, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Isparta Valisi Ömer Seymenoğlu, İl Emniyet Müdürü Mehmet Murat Ulucan, Antexpo Fuarcılık A.Ş Yönetim Kurulu üyesi Uğur Fora, Ankara Sebze ve Meyve Komisyoncuları Dernek Başkanı Ceyhan Gündüz, Akdeniz Yaş Sebze Meyve İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı ve Yaş Sebze Meyve Sektör Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği Başkanı Hayrettin Uçak'ın yanı sıra, Makedonya, Letonya, Bosna Hersek, Malta ve Kırgızistan büyükelçileri ve eşleri katıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın da desteklediği fuarda Avrupa'nın önemli zincir süpermarket yöneticileri de yer alacak. Fuara, 26 ülkeden 600'ün üzerinde alım heyeti ve ziyaretçi ile çok sayıda ülkeden büyükelçi de katılacak.
 
‘Lojistikte ciddi sorunu var’
Vali Münir Karaloğlu, Suriye sınırında yürütülen Barış Pınarı Harekatı’nda görev alan askerlere başarı dileyerek, şehitlere Allah’tan rahmet diledi. Karaloğlu, özellikle depolamada, paketlemede ve lojistikte yaş sebze meyve sektörünün ciddi sorunları olduğunu vurgulayarak, “Türkiye önemli bir ihracatçı ülke ama bu potansiyelimizi çok daha yukarılara çekme şansımız var. Özellikle depolamada, paketlemede ve lojistikte yaş sebze meyve sektörünün ciddi sorunları var. Türkiye’de geçen sene kamuoyunu en çok meşgul eden konu yaş sebze meyve fiyatlarıydı. Kış boyunca salatalık, domates, kabak ve patlıcan fiyatlarını konuştuk. Esas konuşmamız gereken noktası Türkiye’nin şu anda lojistikte yüzde 30’luk kaybı var. Bunu kimse konuşmadı. Fiyatları aşağıya çekecek esas meselenin lojistikteki nakliyedeki yüzde 30’luk kaybımızdı. Bu kaybı yüzde 10-15’lere çekseydik zaten yaş sebze meyve fiyatlarımız bu oranda aşağıya gelecekti. Bunu kimse konuşmadı. Herkes kabzımalı, aracıyı konuştu. Yapmamız gereken durumlar da yeni çözümler üretmemiz gerekiyor” dedi.
 
‘Geçen sene hayal satıyorduk’
Karaloğlu, “Fuarın geçen sene birincisini yaptık, bu sene ikincisini gerçekleştiriyoruz. Geçen sene hayal satıyorduk. Bir hayalimiz vardı, zorlansak da hayali satmanın peşindeydik. Artık her sene üzerine bir şeyler koyarak bu fuarı büyütmek ve benzerlerinden birisini yapmak zorundayız. Bu şehrin de, tarım sektörünün de potansiyeli var. Yapamadığımız, beceremediğimiz tek şey, bir araya gelip güçlerimizi birleştirerek, sinerji oluşturarak yol yürüme noktasında hala eksiklerimiz var. Bunu da öğrenerek eksikliklerimizi gidererek bu fuarı büyütmeye devam edeceğiz” dedi.  Antalya’nın son dönemlerde tropik meyveler de ürettiğini ifade eden Karaloğlu, kentin her yıl 6,5 milyon ton yaş sebze meyve ürettiğini hatırlatarak, “Muz üretiminde Türkiye’nin 800 bin ton ihtiyacı var. Bunun 500 bin tonunu Mersin-Antalya sahil bandında üretiyoruz. Kalan 300 bin tonu ise ithal ediyoruz. Şu anda özellikle Manavgat bölgesinde muz seraları bugünkü trendde devam ederse önümüzdeki 5-6 yıl içerisinde Türkiye muz ihtiyacının tamamını karşıladığı gibi muz ihraç eden bir ülke konumuna gelebilir. Şu anda sadece Manavgat’ta 5 bin 500 dönüm muz seramız var. Bu 2 sene önce 2 bin dönümdü. 2 sene de neredeyse yüzde 120 büyüdü. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde sadece Manavgat’taki sera miktarımız 20-25 bin dönümü bulacak. Bu da Türkiye’nin muz ihtiyacının büyük çoğunluğunu Antalyalı üreticilerimizin sağlayacağını gösteriyor” dedi. Antexpo Fuarcılık A.Ş Yönetim Kurulu üyesi Uğur Fora, fuarın önemine dikkat çekerek, “100’ü aşkın markanın sergilendiği fuarımızda bu sene 26 ülkeden 600’ü aşkın alım heyeti yer alacak. Türkiye ve Antalya’yı bölge ülkeleri içerisinde yaş sebze meyve sektöründe buluşma noktası yapma hedefiyle yola çıktık ve emin adımlarla ilerliyoruz. Fuarımızı inanıyoruz ki dünyanın sayılı fuarları arasına sokacağız” dedi. Konuşmaların ardından Antalya Valisi Münir Karaloğlu ve sektör temsilcileri açılış kurdelesini kesti.

Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Isparta Valisi Ömer Seymenoğlu ve beraberindeki heyet ilçemizin önemli soğuk depolarından biri olan GÜLBUDAK LTD. Ş.T.İ.'nin açmış olduğu standı gezdiler.

Bu Haberi Paylaş


  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi

Yorum Yap