Vakıf Haftası Kutlanıyor…

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika, Vakıf Haftası Kutlanıyor…
Haberin Tarihi: 13.5.2020 11:38:24 - Okunma Sayısı:2766 defa okundu.

Vakıf Haftasının bu yılki teması “Vakıf Medeniyetinde Şefkat ve Merhamet.”

 Vakıf Haftası Kutlanıyor…

Vakıf Haftasının bu yılki teması “Vakıf Medeniyetinde Şefkat ve Merhamet.”

Vakıf Haftası bu yıl, Covid – 19 salgını nedeniyle sosyal medya kanalları ve kitle iletişim araçları kanalıyla kutlanacak. Haftanın bu seneki teması “Vakıf Medeniyetinde Şefkat ve Merhamet”tir.

Vakıflar Antalya Bölge Müdürü Hüseyin COŞAR, Vakıf Haftasının  bu yıl ki temasının “Vakıf Medeniyetinde Şefkat ve Merhamet” olduğunu açıkladı.

Vakıflar Antalya Bölge Müdürü Hüseyin COŞAR tarafından yapılan açıklamada;

“Türkler Anadolu’yu fethetmeden önce Anadolu’ya geldiklerini ve bir medeniyetin tohumlarını attıklarını arşiv kayıtlarından görebilmekteyiz. Bu anlamda vakfiyesi arşivimizde olan ilk vakıf, Erzurum Pasinler’de 1048 tarihinde Halil Divani’nin kurduğu vakıftır. Bu nedenle Vakıflar Genel Müdürlüğümüzün logosunda 1048 tarihi bulunmaktadır.

Vakıflar hakkında farkındalığı arttırmak, kurumsal faaliyetlerimizi kamuoyunda duyurmak için her yıl olduğu gibi bu yıl da Mayıs ayının 2. Haftasında yani 11-17 Mayıs tarihleri arasında çeşitli etkinlikler ile Antalya Isparta ve Burdur illerinde kutlanması planlanmış idi.

Ancak bu yıl Covid – 19 salgını nedeniyle sosyal medya kanalları ve kitle iletişim araçları kanalıyla kutlanacaktır. Haftanın bu seneki teması “Vakıf Medeniyetinde Şefkat ve Merhamet”tir.

Bugün dünya gündeminin en önemli başlıklarını oluşturan, yardımlaşma, paylaşma ve dayanışma gibi kavramların vakıf olgusunun tam merkezinde yer aldığı düşünüldüğünde, medeniyetimizin yapı taşı niteliğindeki vakıf şuuruna dikkat çekilmesi, vakıf kurulmasına teşvik edilmesi, vakıf olgusunun ve içerdiği yüce idealler ile zarif duyguların anımsatılması, yaşatılması ve canlı tutulması bakımından sizlerden alacağımız güç ve destek bizler için son derece anlamlıdır.

11-17 Mayıs tarihleri arasında, vakıf konusuna hususi bir yer ayırmak isteyen tüm medya kuruluşlarına ve çalışanlarına gereken özel bilgi ve görsel desteğin sağlanacağını belirtir, Vakıf Haftamızın hayırlara vesile olmasını dilerim..

Bilindiği üzere Bölge Müdürlüğümüz faaliyetini Antalya, Isparta ve Burdur illerinde sürdürmektedir. Vakıf Haftası münasebetiyle Bölge Müdürlüğümüzün faaliyetleri hakkında ana başlıklar halinde bilgi vermek isterim.

HAYIR HİZMETLERİ

Vakfedenlerin vakfiyelerindeki hayır şartlarını gerçekleştirmek için Antalya Burdur Isparta illerinde;

Muhtaç yetim, öksüz ve engellilere maaş bağlanmakta,

Her ay 755 aileye düzenli kuru gıda paketleri dağıtılmakta,

İlkokul, ortaokul, lise ve yüksek öğrenime devam eden 789 öğrenciye eğitim bursu vermektedir.

VAKIF KÜLTÜR VARLIKLARI

Bugün her birisi şehirlerimizin incisi olan ve vakıf yoluyla vücuda gelen cami, mescit, medrese, kervansaray, han, hamam, bedesten, kümbet, köprü ve benzeri kültür varlıklarının yaşatılması, korunması ve gelecek nesillere aktarılması Bölge Müdürlüğümüzün en önemli görevlerindendir.

Vakfedilmesine rağmen kaderlerine terkedilen çok önemli tarihi eserlerin özgününe uygun şekilde restorasyonları yapılmaktadır. Son 4 yıllık süreçte esaslı onarım, basit onarım ve proje işlerinden oluşan 90 adet işlerden bir kısmı bitirilmiş bir kısmı halen devam etmektedir.

Restorasyonu tamamlanan eserlere örnek verecek olursak;

Antalya Elmalı Abdal Musa Türbesi,

77 yıl kullanılmadığından harabe haline gelmiş Antalya Demre Üçağız Kale Camii,

Antalya Korkuteli Alaaddin Camii,

Antalya Kaş Kasaba Nasreddin Camii

Harabe haldeyken, enkazı kaldırılıp otopark yapılması düşünülen Beylikler Dönemi Isparta Uluborlu Abdurrahim (Bahçe) Camii,

8 asırlık Isparta Eğirdir Dündarbey Medresesi,

Isparta Eğirdir Barla Çeşnigir Sinan Paşa Camii,

 

Restorasyonu devam eden eserlere örnek verecek olursak

  • Şehzade Korkut Cami:

Yangın sonrası minaresinin külah kısmı yandığı için halk arasında Kesik Minare olarak da adlandırılan Şehzade Korkut Camii 1896 yılındaki yangın felaketine kadar ibadethane işlevini kesintisiz sürdürmesine karşın, geçirdiği ağır tahribat nedeniyle artık kullanılamaz hale gelmiş ve yakın zamana kadar kaderine terk edilmişti. Özellikle statik sorunlar ve malzeme yorgunluğu nedeniyle geri getirilemeyecek kayıplar yaşanmıştı.

Bu nadide eserin kurtarılması için her birisi farklı alanlarda yetkin ve ehil bilim insanları ve uzmanlarıyla başarılı bir ekip çalışması yürütülmekte olup Restorasyon sonrasında çok önemli bir ibadet ve ziyaret mekanı olacağından şüphemiz yoktur.

  • Tekeli Mehmet Paşa Camii

Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde çok süslü ve sanatlı camii diye nitelenmesine karşın zamanla kaybolan özgün süslemeler restorasyon aşamasında ortaya çıkarılmıştır. Bu kapsamda sıva altında kalan 2 çini alınlık, kubbelerdeki özgün motifler, müezzin mahfilinde boya altında kalan kalem işleri, harimdeki beton hatıl altında ortaya çıkarılan tuğla zemin, kazı sonrası açığa çıkarılan avludaki mozaikler restorasyon sonrasında caminin önemli bir ziyaret mekanı olacağını göstermektedir.

Bunların haricinde

Antalya’da Akseki Sarıhacılar Camii ve Ulu Camii, İbradı Sururi Paşa Camii, Elmalı Toklular Camii ve Kütük Camii, Burdur Merkez Hocabali Hamamı, Isparta Yalvaç Abacılar Camii restorasyonları gibi 14 şantiyemizde ve protokolle yapılan işler kapsamında da 5 şantiyemizde restorasyon, onarım ve yapım işlerimiz devam etmektedir.

GELİR GETİRİCİ FAALİYETLERİMİZ

Bölge Müdürlüğümüzde yukarıda belirtilen hayri hizmetlerimizin yürütülmesi ve vakıf hukuku gereği vakfın dünya durdukça yaşayabilmesi için gelir getirici malvarlığını günün şartlarına uygun olarak değerlendirmek zorundadır. Bu kapsamda özellikle vakfa ait arsa ve araziler kiraya verilerek, Yapım Karşılığı Kiralama, Kat Karşılığı İnşaat yöntemleriyle değerlendirilerek gelir elde edilmektedir. Bu bağlamda son 4 yılda elde edilen gelire ilişkin tahakkuklar  %125 artış göstermiştir. Yine 2003 yılında 6624 olan işgalci sayısı takas trampa işlemleri ve tahliyelerle 1210’a düşürülmüştür.”

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap