Bebeğimin Doyduğunu Nasıl Anlarım?

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Bebeğimin Doyduğunu Nasıl Anlarım?
Haberin Tarihi: 5.8.2020 12:35:54 - Okunma Sayısı:7787 defa okundu.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. H. Elif Altınmakas, yeni doğan bebeklerde beslenme planı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

BEBEĞİMİN DOYDUĞUNU NASIL ANLARIM?

Bebeğinize verebileceğiniz en doğru besinlerin başında anne sütü geliyor.  Bebek beslenmesi hakkında önemli bilgiler veren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. H. Elif Altınmakas, yeni doğan bebeklerde beslenme planı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

 

Anne sütünün, bebeğin beslenmesi için en ideal besin olduğunu vurgulayan  Uzm. Dr. H. Elif Altınmakas, "Mümkünse bebeğinizi anne sütü ile beslemelisiniz." diye konuştu. Annelerin en çok "Bebeğimin doyduğunu nasıl anlarım?" diye sorduğunu belirten Dr. Altınmakas, konu ile ilgili şu bilgileri verdi:

 

"Öncelikle yenidoğan bebeklerde beslenme planını, bebek her istediğinde emzirmek üzerine kurmalısınız.

İsteğe bağlı emzirme, beslenme sıklığı ve süresini bebeğin gereksinimleri ve açlık belirtileri tarafından belirlenmesi olarak tanımlanır. Ancak doğum sonrası bazı bebekler emmeye isteksiz ve uykulu olabildiğinden, ilk günlerde günde 10-12 kez emzirmenin sağlanması, süt yapımının başlaması ve idamesi için gereklidir.

İsteğe bağlı emzirme ilkesini uygulayabilmek için anne ve bebeğin 24 saat aynı odada kalması (rooming-in) ve annenin bebeğindeki “erken açlık belirtilerini” tanımayı bilmesi gerekir.

Açlık belirtileri:

  • Göz kapakları kapalıyken göz hareketleri artar veya gözlerini açar.
  • Ağzını açar, dilini çıkarır, başını sağa-sola çevirerek memeyi arar.
  • Huzursuzlanmaya ve mırıldanmaya başlar.
  • Yumruğunu, parmaklarını ya da ağzına dokunan örtü, battaniye gibi cisimleri emer.
  • Ağlama GEÇ BİR BELİRTİDİR!
  • Bazı bebekler ise çok sakindir ve erken açlık belirtileri fark edilmezse tekrar uyumaya başlar; bu da beslenmede yetersizliğe yol açabilir.

Doğum sonrası ilk 1 hafta için genel kural: UYANIK BEBEK, AÇ BEBEKTİR!

Tokluk belirtileri:

  • Emzirmenin başında çoğu bebeğin vücudu gergindir; doydukça gevşer.
  • Bebeklerin çoğu doyduklarında memeden ayrılır; bazıları ise uyuyana kadar, kısa kısa emmeye devam eder.

Bebeğin son sütü alabilmesi ve süt yapımının artması için, bir meme tamamen boşaldıktan sonra diğer meme sunulmalıdır. (Bu süre 5-30 dakika arasında değişebilir.)

Sanılanın aksine anne sütünün yetersiz gelme ihtimali oldukça düşüktür. Bebek emdikçe süt miktarı artacaktır. Unutmayalım..."

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap