Aslantürk: "Eğirdir esnafının sorunları Kaf Dağı'nın arkasında değildir"

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Aslantürk: "Eğirdir esnafının sorunları Kaf Dağı'nın arkasında değildir"
Haberin Tarihi: 28.2.2015 14:54:00 - Okunma Sayısı:1597 defa okundu.

Eğirdir S.S. Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Osman Aslantürk, toplantıda Göl turizmi, Balıkçılık, Elmacılık, İnanç Turizmi ve diğer başlıkları içeren bir konuşma yaptı.

Aslantürk: “Eğirdir esnafının sorunları Kaf Dağı’nın arkasında değildir.”

 

            Eğirdir S.S. Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nin olağan genel kurul toplantısı 28 Şubat 2015 Cumartesi günü Eğirdir Spor Kulübü Lokalinde yapıldı. Eğirdir S.S. Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Osman Aslantürk, toplantıda Göl turizmi, Balıkçılık, Elmacılık, İnanç Turizmi ve diğer başlıkları içeren bir konuşma yaptı. Aslantürk şunları söyledi:

            “GÖL TURİZMİ: Sayın misafirler, turizmin her türlüsüne uygun ilçemizde gölün ayrı bir yeri vardır. Ancak gölümüzden göl turizmi açısından yeteri kadar yararlanamıyoruz. Bildiğiniz gibi yazın nüfusumuz 40.000 bine yaklaşmaktadır. Bu insanlarımızı memnun etmemiz gerekli. Hem yerli halkımıza hem gelen iç ve dış turistlere dönük göl turları düzenlenmesinin ilçemize yararlı olacağı inancını taşıyorum. Bu anlamda konu, turizm büromuzu ve özellikle Belediyemizi yakından ilgilendirmektedir. Sayın Ömer Şengöl’ün bizim gibi Eğirdir aşığı olduğunu biliyorum. Onun göl turizmine ilişkin kapıları açacağına da ayrıca inanıyorum. Çanakkale Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan belediyemize armağan edilen geminin göl turizmine canlılık getireceğini düşünüyorum.

            Sayın misafirler yeri gelmişken şunu da söylemek istiyorum. Biliyorsunuz turizm cennetimiz Antalya burnumuzun dibinde. Her yıl milyonlarca turist Antalya’ya gelirken biz bu milyonlardan hiç yararlanamıyoruz. Mademki biz de turizm turizm diyoruz, Antalya’ya gelen turistleri Eğirdir’e çekmenin yollarını aramalıyız. Eğirdir’de otel ve pansiyon işletmecileri, Turizm Müdürlüğü ve Belediye Başkanlığı bir araya gelip Antalya’ya turist sağlayan turlarla bağlantıya geçmelidir. Günü birlik de olsa taşımalı turizm ile Eğirdir ekonomisinin canlandırılmasının mümkün olacağı görüşüne sahibim. Bu anlamda Eğirdir Belediyesi bünyesinde oluşturulacak bir çalışmanın olaya öncülük edeceğini yürekten savunuyorum. Hatta zabıtalarımızdan dil bilen ve Eğirdir’i yakından tanıyan bir ikisinin yaz mevsimlerinde turizm elçisi olarak görevlendirilmesi yerinde bir çalışma olacaktır.

            Böylece Eğirdir ekonomisi ve kültürü yeni bir ivme kazanarak ilçemiz esnafı derin bir soluk alacaktır.

            BALIKÇILIK: Sayın misafirler, konu gölden açılmışken balıkçı esnafımızın durumundan söz etmeden geçemeyeceğim.

            İlçemiz ekonomisine çok büyük katkıları olan göl ürünlerinden yeteri kadar kazanç sağlayamıyoruz. Biliyorsunuz Eğirdir balıkçısı tatlı su levreğinden ve göl kerevitinden hatırı sayılır para kazanmıştı. Fakat 1986 yılında kerevit mantarı etkisi ve zamanla levreğin gölümüzde eksilmesi balıkçı esnafını zora sokmuştur. Düne kadar 1300’e yakın olan balıkçı teknesi bugün 300 civarındadır.

            Sayın misafirler balıkçı bizim insanımız, bizim sahip çıkmaya çalıştığımız esnafımızdır. Bizim için bir berber, bir bakkal ne ise balıkçı da odur. Onların en küçük bir sorunu bizim için büyük bir sorundur.

Sayın misafirler, gölümüz de tıpkı bir fidan gibidir. Diktiğimiz fidandan ürün almak için ona kadar özenle baktığımız ortadadır. Hangi meyveyi almak istiyorsanız önce o meyvenin fidanını dikmek zorundasınız. Maalesef gölün meyvesi olan balıklar çeşitli nedenlerden dolayı azalmıştır. Kendisi çekirdekten esnaf olan Belediye Başkanı Ömer Şengöl olayın farkında olduğu için meselenin üzerine eğilmiştir. Eğirdir Su Araştırma Enstitüsü ile işbirliğine gidilmiş ve “Sazan Üretimi” sağlanmıştır. Bu sayede esnaf dostu Ömer Şengöl aracılığıyla gölümüze binlerce sazan yavrusu bırakılmıştır. Burada amaç, balıkçılıkla geçinen balıkçı esnafımızın yanında olmaktır. Dolayısıyla Başkan Ömer Bey’e buradan esnafımız adına teşekkürü bir borç bilirim. Bu tür çalışmaların artması en büyük dileğimizdir.

ELMACILIK: Sayın misafirler elma konusu da üzerinde durulması gereken ve Eğirdir’in can damarı ile ilgili bir konudur. Bildiğiniz gibi Eğirdir halkının ve esnafının en büyük gelir kaynağı elmadır. Soframızdaki ekmeğin dörtte üçü elmacılıktan kazandığımızdır.

            Bu anlamda Eğirdir elmasının tanıtımı son derece önem arz etmektedir. “Elmanın başkenti Eğirdir veya Elmaların elması Eğirdir elması” diyorsak bu sloganlar Eğirdir dışına da taşmalıdır. Yani elmamızın tanıtımı son derece önemlidir.

Maalesef görüyoruz ki Eğirdir üreticisi elmayı sadece üretmekle kalıyor; elmanın tanıtımı ve pazarlanması için gerekli örgütlenmeyi yapamıyor. Bildiğiniz gibi elma pazarlanması kolay bir iş değildir. Dolayısıyla tanıtıma ihtiyacımız var; hem de her yıl bıkmadan usanmadan!...

            Bu noktada Başkan Şengöl’ün gayretlerinden söz etmemiz üreticiye yol göstereceği inancını taşıyorum. Sayın Başkanın kendisi de elma üreticisi olduğu için tanıtım olayının bilincindedir. Başkan geçtiğimiz aylarda  Isparta, Ankara ve İzmir’de gerçekleştirilen yöre ürünlerini tanıtım fuarlarına katıldı ve oralarda ziyaretçilerin damak zevkine sunarak elmayı öne çıkarmıştır. Bu çalışmalarından dolayı Başkan Ömer Bey’e huzurlarınızda teşekkür ederim.

            Sayın misafirler, son zamanlarda olumlu bir atılım olarak gördüğümüz “Elma Evleri” konusu özlediğimiz konulardan biridir. Çünkü Eğirdir’e gelen yabancılar bu elma evleri sayesinde satın aldıkları elmaları istedikleri yere paketler halinde gönderebiliyor. Ayağa gelen böyle bir hizmeti takdirle karşılıyor ve Eğirdir’in giriş ve çıkışlarına elma evleri yapılıp bu hizmet sayısının artırılması en büyük arzularımdan biridir.

            İNANÇ TURİZMİ: Sayın misafirler, ilçemizde ihmal ettiğimiz bir konu da inanç turizmidir.

            Bir beldenin tanıtımına katkı yapan sadece o yörenin tarımsal veya tarihsel ürünleriveya coğrafi özellikleri değildir. Dünyanın üzerinde durduğu en önemli turizm konularından biri olan inanç turizmine Eğirdir’de de yer vermeliyiz. Bizim köyümüz olan Barla’nın inanç turizmi yönünden bizi ne kadar geride bıraktığı hepimizin malumudur.

            Biliyorsunuz Bediüzzaman Saidi Nursi, Barla’da mecburi ikamete tutulduğunda en büyük eseri Risaleyi Nur’u 1954 yılında burada yazmıştır. Kendisini seven cemaat mensupları yaz kış kafileler halinde evini ziyaret ediyorlar. Bu sayede Barla’ya büyük ekonomik girdi sağlanıyor.

            Fakat Eğirdir, Barla’yı ziyaret eden cemaat mensuplarından hiç yararlanamıyor. Gönül ister ki Eğirdir ileri gelenleri veya Eğirdir’de yaşayan bu cemaatin mensupları sözünü ettiğimiz katkı konusunda bir araya gelemezler mi? Konaklama ve seyir turizminden onlara sunumlar yapamaz mıyız? Bu sayede ilçemiz ekonomisine ve tanıtımına büyük girdilerin olacağına inancım sonsuzdur.

            DİĞER DEĞERLER: Sayın misafirler, bir zamanlar Türkiye’nin kalbi olan hastahanemizin geleceği biz esnafları karar kara düşündürmektedir. Bir vakitler en büyük geçim kaynağımız hastane bu sıralarda ne olacak? Geçtiğimiz günlerde çeşitli sipekülasyona konu olan hastanemizin yerleşik bir statüye kavuşturularak zihinlerimizdeki bulanıklığa bir son vermek gerekir.  İlçemiz için düşünülen Eğirdir Üniversitesi bir an önce hayata geçirilerek oluşacak dairenin merkezine yakın bir yere hastaneyi yerleştirmeliyiz. Esnaf kuruluşu olarak en büyük hayallerimizden birinin Eğirdir menfaatine gerçekleşmesi bizi son derece memnun edecektir.

            Buradan, bu serbest kürsüden bir noktaya daha değinmek istiyor ve doğrudan Başkan Ömer Bey’e sesleniyorum ve buradan cevap istiyorum.

            Sayın Başkanım, birkaç sene öncesine kadar sanayi alanındaki örnek elma bahçesinin nasıl talan edildiğini yakından biliyoruz. Buradan arsa alan esnafımız şu anda alt yapı eksikliğinden dolayı sıkıntı içindedir. Esnafların sesi olarak buraya en kısa zamanda bir çözüm üretmenizi sizden istemek kooperatif olarak hakkımızdır sanıyorum. Çünkü aydınlanmaya ihtiyacımız var.

            Eğirdir esnafının sorunları Kaf Dağı’nın arkasında değildir.

            Yukarıda sıralamaya çalıştığımız öneriler, ilgili birimler tarafından masaya yatırılıp tek tek ele alınmalıdır.

            Eğirdir, genç nüfus açısından dışa göç vermektedir; en kısa zamanda çözüm yolları üretilmelidir.

İlçemiz esnafları ile bir araya gelip onların dertleri dinlenerek sorunlar yerinde tespit edilip çözüm örgütlenmesi gerçekleştirilmelidir.

            Eğirdir çarşısı, limanı, balıkçı barınağı, göl kıyı evleri; Oduncu Pazarı, Dündar Bey Hamam çevresi, peynir pazarı, adalar yolu gibi değerler gözden geçirilip üretilecek projelerle  Eğirdir bir şehir görünümüne kavuşturulmalıdır.”

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap