Eğirdir Gölü’nde Dip Çamuru Temizlik Çalışmaları Başladı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Eğirdir Gölü’nde Dip Çamuru Temizlik Çalışmaları Başladı
Haberin Tarihi: 30.11.2020 17:45:02 - Okunma Sayısı:6726 defa okundu.

Son yıllarda Eğirdir Gölü su seviyesinin düşmesi ve kirlendiği iddiaları gazetemiz yanı sıra ulusal ve sosyal medyada sıklıkla gündeme gelirken, dip temizliği ile ilgili ilk çalışma, Kemerköprü-Köprübaşı arası sahil şeridinde başladı.

Eğirdir Gölü’nde Dip Çamuru Temizlik Çalışmaları Başladı

  • İlk Olarak Kemerköprü İle Köprübaşı Kıyı Şeridi Temizlenecek.
  • Milletvekili Mehmet Uğur Gökgöz Ve Dsi Bölge Müdürü Rahmi Şahin Çalışmaları Yerinde İnceledi

Son yıllarda Eğirdir Gölü su seviyesinin düşmesi ve kirlendiği iddiaları gazetemiz yanı sıra ulusal ve sosyal medyada sıklıkla gündeme gelirken, dip temizliği ile ilgili ilk çalışma, Kemerköprü-Köprübaşı arası sahil şeridinde başladı.

Bugün saat 14.30’da Eğirdir’e gelen Ak Parti Isparta Milletvekili Mehmet Uğur Gökgöz ve Devlet Su İşleri (DSİ) 18. Bölge Müdürü Rahmi Şahin, Eğirdir Belediye Başkanı Veli Gök, İl Genel Meclisi Üyeleri Sezgin Özdoğancı, Eyyüp Doğan ve Süleyman Sarpdağ yanı sıra Ak Parti İlçe Başkanı Mevlüt Doğanay ve belediye personeli temizleme çalışmalarını yerinde inceledi.

DSİ BÖLGE MÜDÜRÜ ŞAHİN:

 "EĞİRDİR GÖLÜNÜ TASARRUFLU KULLANMAYA GEÇECEĞİZ..."

Kemerköprü civarında, çalışmalar hakkında bilgi veren DSİ 18. Bölge Müdürü Rahmi Şahin, Eğirdir Gölü dip temizliği ile ilgili şu açıklamalarda bulundu:

"Eğirdir Gölü, bizim göz bebeğimiz. Eğirdir Gölü gerek miktar, gerekse kalite yönüyle korumak yönünde birçok faaliyetimiz var. DSİ olarak bizim olduğu gibi kurum ve kuruluşların da faaliyetleri var. Eğirdir Gölü’nü hem korumak hem de gelecek nesillere daha güzel aktarmak adına adımlar atıyoruz. Bugünkü faaliyetimiz; Eğirdir Gölü’ne deşarj olan derelerdeki çökelti durumundaki tarımsal atıkların göle inmesini engelleyerek bir an evvel temizlenmesi üzerine bir çalışma başlattık. Eğirdir Belediye başkanımızla birlikte bir sinerji oluşturarak onların da makine desteğiyle çalışmayı başlattık. Bu çalışmayı sadece Eğirdir'de değil, aynı zamanda Senirkent Pupa çayında ve Gelendost Yenice Çayında da başlattık. Senirkent'teki çalışma devam ediyor. Eğirdir programı bitince de Gelendost Yenice’de deşarj olan dereler üzerinde çalışma yapacağız. Buradaki amacımız; sezonluk tarımsal kirliliğin göle ulaşımını engellemektir.

Bunlar belki dönemsel faaliyetler ama bunun dışında yapısal bir takım projelerimiz de var. Eğirdir Gölü, bu bölgenin gözbebeği olması hasebiyle, aynı zamanda can damarı. Eğirdir'de müthiş bir tarımsal potansiyel var. Türkiye'nin belki de en kaliteli meyvesi Eğirdir'de, Isparta'da üretiliyor. Bu yüzden biz Eğirdir Gölü’nü hem koruyacağız, hem geliştireceğiz hem de modern tekniklerle insanlarımızın hizmetine sunacağız. Bütün bunları birlikte yapacağız.

Bizim amacımız kalıcı, yapısal projelerimizle Eğirdir Gölü’nü tasarruflu kullanmak adına, meyvecilikte, tarımda tasarruflu kullanmak adına, vahşi sulamanın (açık sistem sulamanın) bir an önce kapalı sulama sistemine geçilmesi adına projelerimizi tamamladık. Ekonomik bütçe çerçevesinde çalışmalara başlayacağız. Bu da Eğirdir Gölü’nü korumak adına atmış olduğumuz adımlar" diye konuştu.

DSİ 18. Bölge Müdürü Rahmi Şahin’in açıklamalarından sonra gazetemize bilgi veren Ak Parti Isparta Milletvekili Mehmet Uğur Gökgöz’de özetle şunları söyledi:

“Eğirdir Gölü bizim göz bebeğimiz.  Gölümüzü korumak adına milletvekili arkadaşlarımızla birlikte sürekli çalışmalar yapıyoruz.

Eğirdir Gölü’ne gelen rüsubatı önleme, hem dip çamurunun temizlenmesi hem de gelen kirli atığın önlenmesi adına, Devlet Su İşleri (DSİ)’nin başlatmış olduğu bu projeyi bizler , Belediye başkanlarımızla beraber iş birliği içerisinde gerçekleştiriyoruz.

Dip çamurunun ve atıkların temizlenmesi ile beraber, yetkililerimiz yine çözelti havuzlarını da yaparak, Eğirdir Gölü’ne gelecek etken maddelerin de göle gelmesini engelleyecek. Doğal arıtma sistemi adını verdiğimiz bu sistemin de Eğirdir Gölü’nü kurtarma noktasında büyük bir adım olduğunu düşünüyoruz.

Öte yandan vahşi sulamanın önüne geçmek, damlama sulamanın daha yaygınlaştırılması adına Dünya Bankasınca onaylanan projeyle inşallah Atabey Ovasında damla sulamaya geçeceğiz. Emeği geçen tüm çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. Eğirdir Gölü’nün hem içme suyu hem de sulama suyu olarak kullanılması noktasındaki hassasiyetimizi yineliyoruz. Vatandaşlarımızın da suyu israf etmeden, itinalı davranmaları gerektiğini düşünüyorum".

Çalışmaları değerlendiren Gazeteci Abdullah Sinan ise “Havzayı çok iyi biliyorum. 30 cm derinlikte bir sıyırma olacak. Buradan zamanında toprak, kum alınırdı. Eğirdir'in inşaat kumları buradan giderdi. Kum alınan yer bir kaç gün sonra şiddetli poyrazla dolardı. Ben bir bilim adamı değilim ama; inanıyorum ki buradaki boşluk bir kaç ay sonra aynı düzeye gelecek ve göl, tabanındaki çamuru göl kenarına atacak." diye konuştu.

Sinan; “Yaklaşık bir ay önce kendileriyle görüştüğümüz ve görüşmemizde dip çamuru çalışmalarının başlayacağını müjdeleyen Isparta Milletvekili Mehmet Uğur Gökgöz’e, DSİ 18. Bölge Müdürü Rahmi Şahin’e, iş makinesi desteğinde bulunacak olan Eğirdir Belediye Başkanı Veli Gök’e, ayrıca bilgi ve tecrübeleriyle bizleri yönlendiren Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Emekli Müdürü, Biyolog Sedat Karakoyun’a içtenlikle teşekkür ediyoruz.” dedi.

  • Emel TURAN KARTAL (AKIN)

Bu Haberi Paylaş


  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi

  • Rumuz
    (Rumuz)
    30.11.2020 18:13:24
    N garip ulkeyiz dsi golun etrafina kople baraj yapiyor sona ayni dsi gol kururuyor temkinli kulanalim diyor bi kiside cikip gole su nerden geliyor demiyor
Yorum Yap