Atatürk'ün Eğirdir'e gelişinin 85. yıldönümü Eğirdir'de muhteşem bir törenle kutlandı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Atatürk'ün Eğirdir'e gelişinin 85. yıldönümü Eğirdir'de muhteşem bir törenle kutlandı
Haberin Tarihi: 7.3.2015 09:35:00 - Okunma Sayısı:4725 defa okundu.

Devletimizin kurucusu, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Eğirdir'e teşriflerinin 85. Yıl dönümü kutlama programı Eğirdir Kaymakamlığı, Garnizon Komutanlığı ve Eğirdir Belediye Başkanlığı'nın çelenk sunumu ile başladı.

Atatürk’ün Eğirdir’e gelişinin 85. yıldönümü Eğirdir’de muhteşem bir törenle kutlandı

 

            Devletimizin kurucusu, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Eğirdir’e teşriflerinin 85. Yıl dönümü kutlama programı Eğirdir Kaymakamlığı, Garnizon Komutanlığı ve Eğirdir Belediye Başkanlığı’nın çelenk sunumu ile başladı.

            Kale Meydanı’ndaki Atatürk anıtına çelenklerin sunulmasından sonrasında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve ebediyete intikal eden aziz şehitlerimiz ve önceki gün Konya ilinde elim bir kaza sonucunda şehit olan pilotlarımız için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu akabinde İstiklal Marşımız söylenildi. Daha sonra Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığının hazırlamış olduğu programın icrası için Tarihi Tren Köprüsü’ne geçildi.  
        

            Törene; Kaymakam Yalçın Yılmaz, Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığından P. Kurmay Alb. Ersan Kazaz, Eğirdir Belediye Başkanı Ömer Şengöl, Sarıidris Belediye Başkanı Ramazan Pala, Eğirdir Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Yakup Altan, Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir MYO Müdür Yrd. Çetin Meydan, Gaziler, Yüksek Rütbeli Subaylar, Daire Amirleri, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

            Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Eğirdir Belediye Başkanı Ömer Şengöl yaptı.

            Başkan Şengöl, ilk gün ki gibi heyecanlı olduklarını belirterek, “6 Mart 1930 ilçemiz için çok önemli tarihtir. Çünkü o gün ülkemizin kurtarıcısı, Büyük Asker, Önder, Yeni Türkiye’nin kurucusu Atatürk şehrimizi şereflendirmiştir. İstiklal Savaşı’nın mutlak galibi Atatürk ülke gezilerine çıkarak şehirlerde incelemelerde bulunurmuş. Hakim ulaşım aracı trenle Ege-Akdeniz gezisi esnasında Afyon ili Dinar İlçesi Sütlaç İstasyonunda rahatsızlanır. Doktorlar nefes darlığı teşhisiyle göl havası iyi gelir düşüncesiyle şehrimizi önerirler.

            Beyaz trenle 6 Mart 1930 gecesi Atatürk ve yanındaki zevat Eğirdir’imize gelirler. Gece demir yolu Garı’nda geçirilir. Sabah Ispartalı ileri gelenlerle Eğirdir’imiz yöneticileri ve halk gara koşarlar. Bir süre sohbet edildikten sonra beyaz tren yavaş yavaş Isparta-Burdur-Antalya istikametine hareket eder; aynı gün Isparta-Burdur ziyaretlerini yapar akşama Antalya’ya ulaşır.

            Atamız yavaş yavaş yol alan tren penceresinden eliyle gölümüzü işaret ederek “Ne MUHTEŞEM MANZARA” dediği söylenir.

            Ziyaretçiler içinde o günün Belediye Başkanımızdan rahmetli Süleyman Sukuti Yiğitbaşı da vardır. Onun hatıralarını okurken ne kadar heyecanlı olduğu anlıyorum. Bugün ben de en az rahmetli büyüğümüz kadar heyecanlıyım ve onun hatıralarını okurken dikkatimi çeken iki konu vardır.

            1. Kendilerine ait Pazarköy kereste Fabrikası’nda çalışan ustabaşı Alman’dan bahsetmektedir. Sebep hizar makinalarının dış kaynaklı olması ve çalıştıracak ehil personel olmamasıdır.

            2. Isparta’dan gelenler içinde ortaokul müdürlerinden bahsedilmektedir. Çünkü o gün Isparta’da bile Lise yoktur. ‘Bugün nereden-Nereye diyebilen pek çok yurttaşımız var olduğu halde bazıları ülkenin patinaj ettiğini söylemektedirler ki doğru değildir. Ülkemiz insanı sağlam temeller üzerine Atatürk’ümüze inşa edilen yargıları getirmesini bilmiştir.

            Eğirdir ve Eğirdirliler Atatürk ile gurur duymaktadır. Bu gururun ilelebet devam edeceğini can-ı gönülden talep ediyor; katılımların için teşekkür ediyor; saygılar sunuyorum” dedi.

            Başkan Şengöl’ün konuşmasının ardından, Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı’nın kahraman komandoları, tarihi demir köprüden muhteşem inişler yaparak katılımcıları adeta mest etti.
            Eğirdir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi İzzet Güleryüz “BEKLİYORUM” isimli şiiri duygulu bir şekilde okudu.

 

 

Bembeyaz tren kıvrılırken düşlerimin ardından

Mavi gözleri ile maviliğe doğarken

Ardında koca bir millet

Omuzlarında geçmişin onuru

 

Lakin sessizlik var sesinde

Yalnızlık ve hüzün çökmüş dudaklarına

Yüreğine sığmıyor bu koca ruh

Yetmiyordu afakımız onu gülümsetmeye

İki kelam “ne muhteşem bir manzara” dökülürken

Veda telaşı başlıyordu tüm yüreklerde

 

Kara tren değildi bu kez

Bembeyazdı… İnsanlık için umuttu

Gelmiş ve gidiyordu

Geride hasret,

Geride bırakılmışlık kalıyordu

 

Git ey mavi gözlü dev

Git maviliklerin ardından

Bir gün döneceğini bildiğim için git

Hasret kalsak da

En karanlık gecede

Umut adına martı olacağını bildiğim için git

Millet ve memleket seninle…

 

Ali İhsan KABASAKAL

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap