Milletvekili Dr. Aylin Cesur Tam Bir Sene Önce Uyarmıştı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Milletvekili Dr. Aylin Cesur Tam Bir Sene Önce Uyarmıştı
Haberin Tarihi: 28.1.2021 14:18:52 - Okunma Sayısı:2859 defa okundu.

Sütçüler’de Göz Göre Göre Gelen Heyelan

Milletvekili Dr. Aylin Cesur Tam Bir Sene Önce Uyarmıştı

Sütçüler’de Göz Göre Göre Gelen Heyelan

Isparta’nın Sütçüler İlçesine bağlı Yeşilyurt köyünde mermer ocaklarından çıkarılan hafriyatın döküldüğü alanların uygunsuzluğu ve denetimsizlik sebebi ile yıllar içinde biriken hafriyatlar köyde heyelan riski meydana getirdi.

İYİ Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur, tam bir sene önce 31 Ocak 2020’de konu ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na verdiği soru önergesinde Sütçüler’de ve Isparta’nın diğer ilçelerindeki mermer ocaklarının faaliyetlerindeki denetimsizlik sonucu yaşanabilecek çevresel felaketler konusunda hükümeti uyarmıştı.

Isparta Valiliği, zeminde oluşan çatlaklar, hasar gören evler sebebi ve heyelan riskinin oluşması sebebi ile Yeşilyurt Köyü Mandallar Mahallesi için 28 evin boşaltılmasına kararının ardından Milletvekili Cesur, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na konu ile ilgili yeni bir soru önergesi daha verirken, TBMM Başkanlığı’na verdiği araştırma önergesi ile de konuyu yeniden meclis gündemine taşıdı.

Cesur, önergesinde konuyu daha önce bakanlığa iletmesine ve köy halkının uzun zamandır zeminde oluşan kaymaları yetkililere bildirmesine rağmen yetkililerin bu konuda zamanında önlem almadığı için felaketin göz göre göre geldiğini belirtti.

Mandallar Mahallesinin boşaltılması ile ilgili olarak önergede “Bu gibi mecburiyetler yaşanmadan denetimlerin zamanında yapılması ve mermer ocaklarına hafriyatlarını dökebilecekleri uygun alanların gösterilmesi gerekirdi.” ifadeleri yer aldı.

Karardan dolayı evini boşaltmak durumunda olan vatandaşların büyük mağduriyet yaşadığını belirten Cesur, “Mandallar mahallesindeki bu durum, mahalle sakinlerinin evlerinden hayvanlarından, yaşamlarından, çiftçilik ile geçimlerini sağladıkları topraklarından uzaklaşmak zorunda kalması, var olan her şeyini kaybedip geçim sıkıntısı yaşamaları demektir.” dedi.

Cesur, evinden çıkarılan vatandaşlardan sadece konteyner istemeyenlere 15 bin TL verilmesi konusunda ise “Konteyner istesin, istemesin; bütün vatandaşlarımız evinden, yerinden, bahçesinden, varsa hayvanlarından olmuş ve ekonomik zarara uğramıştır. Bir destek verilecekse, ayrım gözetmeksizin, herkese verilmelidir. 15 bin TL ilk anda belki acil ihtiyaçlara yarar ama çok yetersizdir, ne yapacak bu kadar parayla vatandaş, nesini karşılayacak” dedi.

Önergesinde madencilik faaliyetlerinin stratejik önemine değinen Cesur, bu faaliyetlerin gerekliliği ile beraber, madenciliğin belirli standartlara uygun olmadan, ruhsatsız ve denetimsiz şekilde yapıldığında çevre üzerinde ve yerleşim yerlerinde yaşanabilecek olumsuzluklara sebep olabileceğini bu sebeple denetim ve düzenleme konularında devlete önemli bir rol düştüğünü belirtti.

Cesur, Mandallar mahallesindeki hadisenin ardından, Sütçüler’in diğer köylerinde, Isparta’nın diğer ilçelerinde ve bütün Türkiye’de maden alanlarının bulunduğu bölgelerde oluşabilecek benzer hadiselerin önüne geçilmesi için yetkilileri bir kez daha göreve çağırdı.

Cesur konu ile ilgili yaptığı sözlü açıklamada ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na daha önce verilen soru önergesinde cevabın geçiştirildiğini ve Mandallar Mahallesinden alınan tedbirlerin iş işten geçtikten sonra alınan tedbirler olduğunu söyledi. Cesur konuşmasına şöyle devam etti: “Bugün Mandallar Mahallesi’nde devletin ‘sahip çıkıyoruz’ diye bir de reklamını yaptığı, övüne övüne söylediği hadise vatandaşın vücudunun her yerini sarmış olan tümöre küçük bir pansuman yapmaktır. Türkiye yama yapan, tek bacağı kırılmış topal ördek misali yürümeye çalışıyor. Koşan Türkiye’den bu hallere düştük. İstanbul’un merkezindeki bir mahalledeki vatandaşla, Yeşilyurt Köyü Mandallar mahallesindeki bir vatandaşın, eşit şekilde devletin tüm imkanlarına ulaşabildiği bir Türkiye olması lazım. Oluyordu da ama köylerimiz çok ihmal edildi. Aralık ayında Isparta’mızın köylerindeki sorunlar ile ilgili 106 tane önerge verdim, bir tanesine cevap alamadım. Devleti yönetenlere sesleniyorum ve herkesi vatandaşlarımıza sahip çıkmaya davet ediyorum.”

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap