19 Eylül Gaziler Günü Kutlandı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,19 Eylül Gaziler Günü Kutlandı
Haberin Tarihi: 19.9.2021 19:50:07 - Okunma Sayısı:1132 defa okundu.

Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu toprakları bize yurt kılan, vatanın her bir karışına canını katan tüm kahramanlarımızı saygı ve minnetle anıyoruz.

19 EYLÜL GAZİLER GÜNÜ KUTLANDI

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından 1921 yılında Mustafa Kemal Atatürk'e 'Mareşal' rütbesiyle 'Gazilik' unvanının verilişinin yıldönümü olan '19 Eylül Gaziler Günü' İlçemizde de törenle kutlandı.

Kutlama programı bugün sabah Atatürk Anıtına Çelenklerin sunulması ile başladı. Çelenk Sunma programına; Eğirdir Kaymakamı Adem Çelik, Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Kurmay Başkanı Piyade Albay Hüseyin Gökhan Özbek, Eğirdir Belediye Başkanı Veli Gök, İlçe Emniyet Müdürü Ayhan Zarif, Jandarma Komutanı Yüzbaşi Fatih Türkmen, Daire Müdürleri, Siyasi Parti Temsilcileri, Yüksek Rütbeli Subaylar, Eğirdir Muharip Gaziler Derneği Başkanı Hüseyin Koçaslan, Gazilerimiz ve vatandaşlar katıldı.

Çelenklerin Atatürk Anıtına sunulmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Eğirdir Muharip Gaziler Derneği Başkanı Hüseyin Koçaslan yaptı.

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Eğirdir Temsilcisi Hüseyin Koçaslan, konuşmasında şunları söyledi:

“19 Eylül Gaziler Günü, Gazi M. Kemal Atatürk’ü, TBMM tarafından Gazi Unvanı ile taçlandırdığı gündür.

19 Eylül Gaziler Günü, bedeli canla ve kanla ödenmiş bu toprakların vatan olmasında ve devletimizin bekası uğrunda canlarını adayanların gurur ve şerefle hatırlandığı ve anıldığı bir gündür.

19 Eylül; Kurtuluş Savaşı’nda, Kore’de, Kıbrıs’ta savaşan Muharip Gaziler İle Türkiye Cumhuriyetinin rejimi, üniter yapısı ve toprak bütünlüğü uğrunda vatan hainlerine terör örgütlerine karşı kahramanca mücadele eden asker, polis, güvenlik korucuları ve 15 Temmuz’da meydana gelen hain darbe girişiminde vücutlarını siper eden tüm malul gazilerin şeref günüdür.

Türk’ün Anadolu’daki 1000 yıllık varlığını sona erdirmek isteyen emperyalist güçler, ı.dünya savaşı sonunda ülkemizi dört bir yandan işgal ettiler. bu işgal ile yetinmeyip, vatanımızı parçalamayı amaçlayan Sevr anlaşmasını milletimize zorla kabul ettirmek üzere yunan ordusunu 15 mayıs 1919 tarihinde İzmir’den Anadolu’ya sürdüler.

Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Türk Ordusu, Yunan Ordusunu Polatlı yakınlarında Sakarya’da,  22 gün 22 gece süren, dünyanın en uzun ve en kanlı meydan muharebesinde yenerek, bozguna uğrattı. Çareyi kaçmakta bulan yunan ordusu, bir sene sonra Dumlupınar’da aynı akıbete uğratılarak 9 Eylül 1922’de topraklarımızdan tamamen atıldı.

Sakarya Meydan Muharebesi, Türkün ateşle imtihanı ve Anadolu Halkının ölüm-kalım mücadelesi olmuştur. Sakarya Meydan Muharebesi, yaklaşık 238 yıldır Avrupa’dan geri çekilen Türk Ordusunun son savunma savaşı olmuştur. Sakarya Meydan Muharebesi, Kurtuluş Savaşının seyrini ve kaderini değiştirmiş, kısacası Anadolu’nun düşmandan kurtuluşu için bir kırılmadır.

Türk milleti adına TBMM’si 19 Eylül 1921 tarihinde bu emsalsiz zaferin anısına, zaferin mimarı, Başkomutan M. Kemal Atatürk’e “Gazilik” unvanı İle “Mareşallik” rütbesini tevcih etmiştir.

Üzerinde yaşadığımız toprakların bizler için vatana dönüşmesi, bayrağımızın özgürce dalgalanması, şehitlerimizin ve gazilerimizin emsalsiz fedakarlıklarının eseridir.  Tarihin her döneminde hür yaşamayı, bağımsızlık ve istiklalini canı pahasına korumayı ilke edinen aziz milletimiz, bu uğurda şehit ve gazi olmayı büyük bir onur ve gurur kaynağı saymıştır. Ülkemizde şehidi ve gazisi olmayan aile yok gibidir. Aziz milletimizin asırlardır Anadolu toprakları üzerinde verdiği varoluş mücadelesinin şifresi; “Ölürsem Şehit, Kalırsam Gazi” deyişinde saklıdır.

Ülkemiz dün olduğu gibi bugün de dış destekli terör örgütlerinin, Doğu Akdeniz’de, Suriye ve Irak’ta sömürücü emperyalist devletlerin tehdidi altındadır. Emperyalist Devletlerin ve onların maşası terör örgütlerinin hedefleri; Ülkemizde karışıklık çıkartmak, Türk ordusunu yıpratarak Türkiye cumhuriyetini bölünmüş ve zayıf bir ülke haline getirmek, dolayısıyla emperyalist güçlerin menfaatleri doğrultusunda sömürü planı olan Sevr’in gerçekleşmesini sağlamaktır. Bugüne kadar sergilenen her türlü hainlik, Türk Silahlı Kuvvetlerinin vatansever ve kahraman askerleri ile kahraman polis, güvenlik korucusu ve vatandaşlarımız tarafından önlenmiş ve hüsrana uğratılmıştır.

Asıl Türk Milletinin bağrından çıkmış, şanlı ve şerefli Türk ordusu dün olduğu gibi bugün ve yarın da vatanımızın bölünmez bütünlüğünün sigortası, hürriyet ve bağımsızlığımızın en büyük güvencesi ve dayanağıdır. İnanıyoruz ki, kan dökülerek vatan olan bu topraklar bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk milleti tarafından en kutsal emanet olarak korunacaktır.

19 Eylül, savaş meydanlarında canlarını ortaya koyarak savaşan,  fedakar ve kahraman gazilerimizin şeref ve kahramanlık günüdür.

Kahraman Gaziler,

“Gaziler Gününüz” Kutlu Olsun.

Hiç düşünmeden ve geriye bakmadan vatan, millet, bayrak için yediden yetmişe emperyalist devletlerin topyekun saldırılarına karşı mücadele ederek bize bu cennet vatanı emanet eden şehitlerimiz ile ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşlarını ve ebediyete intikal eden tüm gazilerimizi, gaziler günü münasebetiyle rahmetle anıyor, hayatta olanlara sağlık ve mutluluklar diliyorum.”

Daha sonra Muharip Gaziler Derneği Eğirdir Şubesine giden heyet burada Gazilerle uzun süre sohbet ettiler.

Eğirdir Kaymakamı Adem Çelik, Gaziler Derneğinde ziyaret anısına şeref defterini imzalarken Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Kurmay Başkanı Piyade Albay Hüseyin Gökhan Özbek de Muharip Gaziler Derneği Başkanı Hüseyin Koçaslan'a günün önemine binaen Şükran Anısı takdim etti.

Buradaki program fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Daha sonra Kaymakam Çelik ve beraberindeki heyet ilçemize bağlı Mahmatlar Köyünde ikamet eden Gazi Muhammet Aydın ve ailesini evinde ziyaret ederek onların sorun ve sıkıntılarını dinledi ve isteklerinin olup olmadığını sordu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu toprakları bize yurt kılan, vatanın her bir karışına canını katan tüm kahramanlarımızı saygı ve minnetle anıyoruz.

Bu Haberi Paylaş


  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi

Yorum Yap