Eğirdir’de Ünlü İşadamı Mehmet Cadıl Rüzgarı Esti

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Eğirdir’de Ünlü İşadamı Mehmet Cadıl Rüzgarı Esti
Haberin Tarihi: 13.5.2022 10:18:55 - Okunma Sayısı:1542 defa okundu.

Bucak’lı İşadamı Mehmet CADIL Eğirdir Belediye Başkanı Veli GÖK’ün daveti üzerine dün Eğirdir’e geldi. İlk olarak Başkan Veli GÖK’ü makamında ziyaret eden CADIL daha sonra İlçemizde bulunan yüksek öğretim okullarının öğrencilerine Eğirdir Kervansaray Düğün Salonunda bir konferans verdi.

Eğirdir’de Ünlü İşadamı Mehmet Cadıl Rüzgarı Esti

Bucak’lı İşadamı Mehmet CADIL Eğirdir Belediye Başkanı Veli GÖK’ün daveti üzerine dün Eğirdir’e geldi. İlk olarak Başkan Veli GÖK’ü makamında ziyaret eden CADIL daha sonra İlçemizde bulunan yüksek öğretim okullarının öğrencilerine Eğirdir Kervansaray Düğün Salonunda bir konferans verdi.

Bundan 10 yıl önce Eğirdir Meslek Yüksek Okulunun organizesi ile ilk defa Eğirdir’e gelen Mehmet Cadıl verdiği konferansla hafızalardan silinmemişti.

Dün saat 14.00’de Eğirdir Kervansaray Düğün Salonunda gerçekleşen programa Eğirdir Kaymakamı Adem Çelik, Eğirdir Belediye Başkanı Veli Gök, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.

Salona girerken büyük alkış ve coşkuyla karşılanan İşadamı Mehmet Cadıl’ın konferans öncesi hayat hikayesini anlatan video gösterildi.

Programda konuşan Eğirdir Belediye Başkanı Veli GÖK; ‘Sayın büyüğümüz, işadamımız Mehmet Cadıl’ı 10 yıl sonra yeniden aramızda görmekten mutluyuz. Hayatın tamamını doğuştan ölüme kadar aslında bir okul olarak değerlendiriyoruz. Mutlaka üniversitelerimizde çok güzel bilgiler alıyoruz, değerli büyüğümüz Mehmet Cadıl bizi kırmayarak buraya geldi, kendilerine çok teşekkür ediyorum. Hayat tecrübesinin ayrı bir anlamı olduğunu düşünüyorum. Desteklerinden dolayı Kaymakamımız Adem Çelik’e ve tüm okullarımıza teşekkür ediyorum. Bu programı önemseyip salonu doldurduğunuz için hepinize teşekkür ediyorum.’ dedi.

Daha sonra kürsüye gelen İşadamı Mehmet Cadıl yaptığı konuşmalarla salondan büyük alkış aldı. Program sonrasında Eğirdir Meslek Yüksek Okulu, ANA FRUİT, Akpınar Köyü ziyareti ve akşam ise Eğirdir Belediye Meclisine seslenen CADIL deneyim ve tecrübelerini paylaştı.

Karşılıklı hediye takdiminin ardından İşadamı Mehmet CADIL Eğirdir’den ayrıldı.

MEHMET CADIL

    1947 yılında Antalya’nın Korkuteli ilçesinde fakir bir ailenin 6 çocuğundan biri olarak dünyaya gelen Mehmet Cadıl’ın hayat mücadelesi 6 yaşında annesini kaybetmesiyle başladı.

      Ailesinin tek erkek çocuğu olan Mehmet Cadıl’ın hayat felsefesi ve ticaret anlayışının başlangıcı ilkokul yıllarına dayanır.

      Aile bütçesine katkıda bulunmak amacıyla simit satar ve hedeflediği “1 lira kârı” elde etmeden işi bırakmadığı gibi; “1 lira kâr yoksa; simit yemek te yok” der.

      Bugün topluma ve sosyal faaliyetlere zor kazandığı trilyonlarca lirayı harcamakta gözünü kırpmayan Cadıl’ın iş yaşamındaki agresifliği ve takibi bambaşka bir kişiliğin göstergesidir.

      İlkokul sonrası Akücü çırağı olarak Antalya’ya gelen Cadıl,1963 yılında 16 yaşındayken henüz çocuk denilecek yaşta, oto sanayisinin gelişkin olduğu Bucak’ta akü tamircisi olarak işe başlar.

      İlk işe başladığı gün, babasının sermaye olarak bıraktığı 150 liranın 10 lirasını yol parası olarak babasına geri verir.

      Dört  ay sonra o dönemin en büyük parası olan mor renkli 500 lirayı tasarrufu olarak babasına verdiğinde babası şüpheyle: “Oğlum bu parayı kazandın mı ?” diye hüzünle bakıp sorar. Bu Cadıl’ın hırs ve azminin göstergesidir.

     Gelinen noktada bugün, başta ABD olmak üzere İtalya – İspanya – İngiltere – Çin – Güney Afrika – Suudi Arabistan ve İsrail gibi dünyanın birçok sayılı ülkesine önemli miktarda ihracat yapmaktadır. Yaklaşık ihracatı kadar da iç piyasaya mal veren Portsan Mermer A.Ş. 2003 yılında yaklaşık 10 milyon dolarlık ihracatıyla Ege ve Akdeniz bölgesinin maden dalında ikinci büyük ihracatçı firması konumuna gelmiştir.

     Teknoloji transferini ve yeniliklerini takip alışkanlığını hiç bırakmayan firma, çevre uyumunu sağlamak için doğayı hiç bozmadan tünel sistemiyle mermeri çıkaracak makineyi ilk defa ithal etmiş ve proje çalışmalarını devam etmektedir.

     Katıldığı fuarlarda sürekli ödüller alan firma, son üç yıldır İzmir’de değişik dallarda 6 ödül, yanı sıra ABD’ de Orlando fuarında stant birincisi olmuş ve ülke imajına katkı sağlamıştır.

     Dünya piyasalarında ismen bilinen Portsan ürünleri seçkin bir marka haline gelmiştir.

     Sektörün her alanlarında liderliğe oynayan firma, aynı zamanda liderliğin lokomotifi konumuna da gelmiştir. Sektörel makine imalatına da öncülük etmekte ve bugün Bucak ilçesinde küçük atölyelerde teşvik ettiği mermer makineleri imalatı, anahtar teslimi mermer fabrikası yapar ve bütün dünyaya mermer makinesi satar konumuna gelmişlerdir.

     İlçede birçok daha küçük çaplı mermer fabrikası kurulmuş ve Portsan A.Ş.’ ye yarı mamul ürün bazında fason hizmet vermektedir.

     500’ ü kendi bünyesinde olmak üzere yan sektörleri ile birlikte 1000’e yakın kişi istihdam edilmektedir.

    Yönetimde;

    Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cadıl

     Üretimde Kadir Bakacak

     Finansta Muammer Cadıl

     İhracatta Süleyman Aksoy ve Genel Koordinasyonda çok sayıda profesyonel Personel görev almaktadır.

     Finike’de Lymra

     Çamlık’ta Beyaz traverten

     Kütahya’da kırmızı traverten

     Bursa’da Sarı traverten

     Kikez’de Bej ocakları yanı sıra, madenleri yeraltından çıkaran geniş bir makine parkı ve nakliye filolarıyla geleceğe güvenle bakan ve büyüme sürecine devam eden Portsan Mermer Sanayi A.Ş.’nin ülkemize döviz getirisi ve daha fazla istihdamı devam edecektir.

     Portsan firması sadece kendi menfaatlerini değil, toplum menfaatlerini de göz önünde bulundurarak, tüm ocaklarında doğaya yeniden dönüştürmek amacı ile Orman Bölge Müdürlüğü işbirliğiyle yeniden ağaçlandırma yaparak doğaya olan hassasiyetini her zaman ön planda tutmuştur. 

     Başladığı nokta itibariyle çok başarılı bir çizgiye sahip olan Mehmet Cadıl’ın yaptıkları bunlarla bitmiyor. Sosyal – kültürel – eğitim ve sportif alanlarda da birçok faaliyet yürütmektedir.

     1979 yılında başladığı ata sporumuz güreşe desteğini defalarca güreş ağalıkları yaparak göstermiştir ve hedeflediği Kırkpınar Güreş Ağalığını da 2008 yılında alarak çocukluğundan beri arzuladığı emeline ulaşmış, 647 inci Kırkpınar Ağası olmuştur.

     Yörük – Türkmen kökenli olan Mehmet Cadıl, federasyon üyesi ve Burdur Yörük beyidir. 17 yıldır yapmış olduğu, birçok tanınmış sanatçılar ve onbinlerce vatandaşın katıldığı Aziziye yaylası Yörük şenliğinin de tüm finans ve etkinliklerini Cadıl planlamaktadır.

     İhtiyaç sahibi toplum kesimleri ve yerel yönetimlerin maddi ihtiyaçları yanı sıra, birçok kurumun yetişemediği noktalarda Mehmet Cadıl adeta bağımsız özel idare gibi hareket etmekte ve bölge insanın refahı konusunda hiçbir katkıyı esirgememektedir. Bazen yönetici olarakta görev aldığı yerel yönetimlerin yanı sıra onlarca okullarla birlikte , Mekadonya karaltı beldesi Mehmet Cadıl cami ile birlikte Bucak Çamlık köyü Hacıbağ mahallesine ve bucak organize sanayi çarşısına da Mehmet Cadıl  ismini taşıyan camiler yaptırdı.  içme suyu – yol – öğrencilere burs – aşevleri – kimsesizlerin korunması – garibanların evlenmesi yanı sıra evi yanan – yuvası dağılan – işi kötüye giden herkes Mehmet Cadıl’ı  yanında bulur. Vermekten keyif almanın örneğini onda görürsünüz.

     Sağlık, eğitim, kültür ve daha birçok alanda bölgemize ve ülkemize büyük katkısı olan hayırsever işadamı Mehmet Cadıl, 2006 yılında eğitime sağlamış olduğu %100 katkısı için Başbakan Recep Tayip Erdoğan tarafından verilen onur belgesine ve bunun yanı sıra 2009 yılında TBMM üstün hizmet ödülüne layık görülmüştür.

     2002 yılında medyaya el atan Mehmet Cadıl; ilin tek televizyonu olan Kanal 15 yanı sıra Bucak FM ve Ses15 gazetesini bünyesine alarak yayın alanında da hizmet vermektedir. Önümüzdeki yıllarda da ulusal bazda yayın arayışı ve çalışmalarının devam ettiği Kanal15 televizyonunun vizyonu ve hizmet kalitesi Cadıl’la birlikte biranda değişmiştir. Çalışanlarının büyük özveri gösterdiği Kanal15, yayın alanı ve her alandaki etkinliğini hızla artırmaktadır.

     Ansiad’ın da ilk yönetim kurulu ve kurucu üyelerinden olan Mehmet Cadıl, halen Ege Maden ihracatçıları Birliği üyesidir. Lymracılar derneği onursal genel başkanlığı yanı sıra Burdur Spor yönetim kurulu üyeliği ve Oğuzhan Spor yönetim kurulu üyeliği yapmıştır.

     Mehmet Cadıl’ın topluma olan katkısının finali 2004 yılında olmuştur. Birçok hayırseverin katkısını esirgemediği Bucak’taki eğitim yatırımlarında Cadıl geri duramazdı ve adına yakışanı yapmalıydı. İlçenin siyasi ve idari kadrolarının önerisiyle bölgenin en güzel eğitim komplekslerinden birisi olan Mehmet Cadıl Anadolu Öğretmen Lisesi yapım protokolünü imzaladı ve 5 yıldızlı otel yapar gibi hiçbir şeyden esirgemeden çok kısa bir sürede okulu tamamlayıp 2004 – 2005 eğitim yılına yetiştirdi ve Milli Eğitime teslim etti. “Yaşlılık ikinci çocukluktur” diyen Cadıl “ Ben 2. çocukluğumu bu okulda yaşamak istiyorum ve her şey çok özel olmalı” anlayışıyla okulun yapımı esnasında son derece titiz davrandı.

     Bucak, Mehmet Cadıl’ın doyduğu yerdi. Bucak’ta çok güzel şeylere imza atan Cadıl elbette doğduğu yeri de unutamazdı. Yeterli eğitim imkânını kendi çocukluğunda bulamadığı Korkuteli, onun gönlünde hep özel bir yere sahipti. Üstelik ilkokul sınıf arkadaşları Korkuteli’ne okul yaptırıyordu. Hizmet ederken heyecanını gizleyemeyen Cadıl, “bir okul da ben yaptırmak istiyorum” dedi ve müracaat etti. Baş üstünde kabul gören bu öneri, Antalya Valiliğinde protokolle sonlandı ve sonrasında hızla okul inşaatını bitirerek eğitim öğretime kazandırdı.

     Antalya valiliğinde protokol töreninde dönemin Valisi Alaaddin Yüksel’in “bu topraklarda kazanılan parayı bu topraklara harcayan Mehmet Cadıl gibi insanlar alnı öpülesi insanlardır” deyip; Cadıl’ı alnından öpmesi, yıllardır aldığı birçok ödül ve plaket yanı sıra kimseye kaptırmadığı ve kaptırmaya da niyeti olmadığı vergi rekortmenliği plaketinden bile daha değerli bir ödüldü. Tam bir gönül insanı olan Mehmet Cadıl’ın mütevazı kişiliği, kendisini tanımayıp duyanlar için Allah – Allah Cadıl bu adam mı? diye şaşırmalarına yol açan bu kişilik; çalışmalarına ve hayır hizmetlerine büyük bir hızla devam etti. Korkuteli devlet hastanesi önüne poliklinik binası yaptığı gibi Bucak devlet hastanesinin ihtiyacı olan poliklinik hizmetleri için kullanılmak üzere  4800 m2 büyüklüğünde ki  kendi adını taşıyan ek binanın yapımını üstlenip kısa sürede Bucaklının ve bölgenin hizmetine sundu. 13.06.2006 da temeli atılan bu ek bina Bucak Devlet Hastanesinin bölgede verdiği hizmetlerle ses getirmesini sağlamıştır.

 İş hayatında zamanında ve doğru kararlar vererek kendi bünyesinde ki işletmelerini yeni yatırımlarla taçlandırdı.2008 yılında dünyada ekonomik kriz baş gösterince tüm firmalar kabuğuna çekilip küçülürken Cadıl, çok agresif bir kararla yeni yatırım kararı aldı ve Mercan Mermer adında Bucak organize sanayi Bölgesinde son teknoloji makinalarla dev bir tesisi kurdu. Başlangıçta İtalyanlarla ortak kurulacak olan bu fabrika, kriz nedeni ile İtalyanları caydırmış ama Cadıl yatırım kararında ısrar ederek krizi kazanca döndürmesini bilmiştir. Mehmet Cadıl’ın Önümüzdeki günlerde Bu çalışmaları başarılı bir şekilde sürdürürken ürettiği mamülleri gerek yurt dışına gerekse ülke içine satışında taşıma işleri için lojistik şirketi olarak Portnak nakliyat şirketini,  tanıdığı bir dostu ile gerçekleştirip satış yaptığı müşterilerini  nakliye konusunda mutlu ederek onların takdirini aldı.  

Mehmet  Cadıl  yukarıda  açıklanan  yatırımlar ve sosyal faaliyetlerle çalışmalarını durdurmamıştır. Hem yatırımları hem de sosyal faaliyetlerini çağın gereklerine uygun olarak yapmaya devam etti.2008  yılında yaptığı Mercan Mermerin çatısında örnek olarak  güneş enerjisinden elektrik üretimi  gerçekleştirdi.  Kendi tesisinde tükettiği elektrik kadar üretim yaparak maliyet düşüşünü sağladı. Ülkenin elektrik enerji ihtiyaçlarının yüksek seviyede olması ve de bu konuda dünyada gelişen güneş ışıklarından elektrik üretim teknolojisini Japonlarla yaptığı anlaşma ile 2015 yılında başlayan çalışma ile uygulamaya koydu. İlk üretim tesisi olan güneş ışığı elektrik santralını Antalya’nın  Korkuteli ilçesinde faaliyete geçirdi. İkinci tesisi Antalya’nın diğer ilçesi Elmalı’da yaptırmakta. Üçüncü tesiste Isparta ili Keçiborlu ilçesinde yapılmakta. Bu yatırımların yanında sosyal faaliyetlerini de durdurmayan sayın Mehmet Cadıl Eğitim ve Kültür Vakfı kurmak için çalışmalara 2016 yılı ortasında başladı.Sahibi olduğu Bucak Cumhuriyet Caddesinde 23 müstakil bölümü bulunan gayrimenkul binası ile birlikte Bucak sanayi sitesinde ki dükkanını da vakıfa bağışladı.  Bu gayrimenkullerin mülkiyeti ile kira gelirleri vakıfa gelecek bu paralarla ihtiyaç sahibi olan ve sıralamada verilmesi gereken öğrencilere yardımcı olduğu gibi yaptırdığı okullar için yapılması gereken giderleri de karşılayacak.                                                   

 

 

 

 

Bu Haberi Paylaş


  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi

Yorum Yap