TARHAN SORDU, MEYDAN YANITLADI

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,TARHAN SORDU, MEYDAN YANITLADI
Haberin Tarihi: 24.8.2022 16:51:59 - Okunma Sayısı:2620 defa okundu.

Zeki TARHAN – ANKARA

TARHAN SORDU, MEYDAN YANITLADI 

Zeki TARHAN – ANKARA 

            Geçtiğimiz hafta sonu Cumartesi / Pazar Eğirdir Triatlon yarışmalarının 19'ncusuna sahne oldu. Yüzme / Bisiklet ve Atletizmin eş zamanlı gerçekleştirildiği zorlu bir spor etkinliğinin önce yüzerek, sonra pedal çevirerek, hemen ardından da koşarak yapılan bu sportif etkinlikle, artık Eğirdir Triatlonu markalaştı diyebilir miydik? Bunun dışında, Eğirdir Triatlonu ile kamusal ve de toplumsal “ORTAK HAFIZA” oluşmuş olabilir mi? Eğirdir’de küçük çapta  bisiklet kiralama işletmeleri vardı hatta, yakın zamanda yüzme havuzuna da kavuşmuştu Eğirdir. Bütün bunlar, Eğirdir’in Triatlon altyapısı için yeterli miydi? Halkımızın etkinliğe katılımı mutlaka sorgulanmalıydı. 20 yıllık bir deneyimin;  sosyo ekonomik ve sosyo kültürel boyutuyla olduğu kadar, turizm potansiyeline nasıl yansıdığı da irdelenmeliydi elbette. 

            Eğirdir halkı, eğlenceyi mi yoksa sportif aktiviteyi mi seviyordu?!!! Yarışmacılar arasında genç erkek ve kızlardan bir kişi olsaydı, halkımızın ilgisi acaba nasıl olurdu?!!! 

                                                        *** 

             …Evet, işte kafalarda oluşan bu istifhamları (=soru işaretleri) aydınlatmak için, bu etkinlikte büyük emeği geçen Türkiye Triatlon Federasyonu Isparta İl Temsilcisi ve ISUBÜ / Eğirdir Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Çetin MEYDAN hocamızla bir söyleşi gerçekleştirdik. Beğeneceğinizi umuyoruz. Haydi başlayalım: 

            TARHAN – Bu yıl 19'ncusu yapılan “Eğirdir Triatlonu”ndan sonra, gelecek yıl 20'ncisi düzenlenecek… 20 yıllık bir zaman dilimi düşünüldüğünde; spor dalının en zor uygulaması diyebileceğimiz triatlon yarışmalarının Eğirdir özelinde / ulusal ve uluslar arası arenadaki yansımalarını nasıl değerlendirirsiniz, ya da nasıl okuyorsunuz?

            MEYDAN - Eğirdir Triatlonu 20 yıllık süreçte marka olmuştur, yerel ve ulusal düzeyde bunu söylemek mümkündür. Uluslararası düzeyde 5 defa yapılan yarışlardan öteye gidilememiştir. Ulusal düzeyde spor camiasında Eğirdir'in bilinilirliği artmıştır. Saklı bir coğrafyadan ülkemiz haberdar olmaya başlamıştır.

            TARHAN – Eğirdir Triatlonu’nun sizce kamusal / toplumsal bir hafızası oluştu mu? Bildiğiniz gibi, Eğirdir’de triatlon yarışmalarının Eğirdir Yerel Yönetimince benimsenmediği ve aksatıldığı zamanlar da olmuştu. Isparta Valiliğinin devreye girmesiyle de bu aksama giderilmişti. Yaşadığımız o günler için ne diyeceksiniz?

            MEYDAN - Şunu kesinlikle söylemek gerekir, yerelde ve yarışlarımıza destek veren tüm  kamu kurumlarımızda triatlon ile ortak hafıza oluşmuştur. Eğirdir triatlonunun ilk yıllarında triatlonun nasıl bir spor olduğunu artık anlatmamıza gerek kalmıyor teknik toplantılarda. Hangi kurum hangi görevleri yerine getirebileceğini artık net bir şekilde bildiği için teknik koordinasyon toplantıları daha kısa ama daha verimli gerçekleşiyor.  Bu durum uluslararası yarışlara da her zaman hazır olduğumuzun bir göstergesi aynı zamanda.

            TARHAN – Eğirdir Yüzme Havuzu ile Eğirdir’de neredeyse bir sektör haline gelen “Bisiklet Kiralama” iş kolu, Eğirdir’in Triatlon altyapısı için yeterli mi? Sizce altyapıda, teori ve pratiği eş zamanlı mı devreye sokmak gerekiyor eğitim ve hoca ayağını da dikkate alarak?

            MEYDANEğirdir'de bisiklet kiralama işletmelerinin varlığı sadece turistik ve bireysel rekreasyon amaçlı hizmet vermektedir. Bu işletmelerin varlığı triatlon altyapısının varlık nedeni olamaz. Triatlon için yüzme ve koşuda olduğu gibi bisiklet branşında da antrenör eşliğinde bu sporu yapmak gereklidir. Sporcunun beslenmesinden uyku düzenine ve günde kaç saat antrenman yapacağına kadar antrenör ile çalışmak önem arz etmektedir.  2021 yılı itibari ile konunun bilincinde olarak Eğirdir Belediyesi ve Gençlik İlçe Spor Müdürlüğümüz ve Federasyonumuzun işbirliği ile yerelde yüzme, bisiklet ve atletizm antrenörlerimizin   eğiteceği sporcularımız, son aşamada triatlon antrenörümüzün desteği ile bu üç branşı birleştirerek triatlon branşını Eğirdir'de geliştirmek için bir takım oluşturma çabasına girmiş bulunmaktayız. 2020 yılındaki tüm triatlon yarışmalarına, oluşturacağımız bu takımla katılmayı hedeflemekteyiz. Bu oluşumu 12-13 yaş  çocuklarımızdan başlayarak daha üst yaş gençlerimizle gerçekleştirmek için, hemşehrilerimizin desteklerini bekliyoruz. Gençlerimizi ve çocukları bu takıma yönlendirmeleri hemşehrilerimizden en büyük dileğimiz.

            TARHAN - Etkinliğe halkımızın katılımı ve ilgisi nasıldı?

            MEYDANHalkımızın etkinliğe katılımı çok azdı maalesef. Avrupa'da yapılan bazı yarışları izlemek için yarış etaplarında 200 bin kişinin izleyici olarak bulunduğunu bilince, bu üzücü tabi ki.  Eğirdir triatlon takımını kurunca Eğirdir'den izleyici kitlemizin olacağını düşünmemek olmaz tabi ki.

            TARHAN - İki gün süren etkinlikle; Eğirdir’in turizm potansiyelinde bir ivme yakalandığını düşünüyor musunuz?

            MEYDAN - Yarışların Eğirdir turizm potansiyeline katkısına gelince... En azından, Eğirdir'deki turistik doğal ve tarihi yerlerinden sporcularımız  ve aileleri, antrenörler , hakemler haberdar olmuş oluyorlar, yarış öncesi, esnası ve sonrasında bu çekicilikleri satın alıyor, izliyor, fotoğraflıyor ve sosyal medyada paylaşıyorlar. Bilinilirliğimiz bu noktada daha da artıyor,  yeni misafirler için tatil programlarına Eğirdir'i eklemelerine yol açıyor. Ayrıca basın haberlerinin de etkisiyle  insanlarımız Eğirdir'i tercih ediyorlar ancak bunun sayısal ölçümünü yapamıyoruz maalesef.

            TARHAN – Etkinliğin turizm ekonomisine bir katkısının olduğunu düşünüyor musunuz ve Eğirdir orta sınıfının etkinliğe bakışı nasıl?

            MEYDAN - Etkinliğin turizm ekonomisine katkısı kesinlikle var.  Tesisler yarıştan 5 gün önce yavaş yavaş dolmaya başladı. 19-21 Ağustos 2022 tarihlerinde ise konaklama tesislerimiz tamamen doluydu. Lokantalarımız ise gözlemlerime göre 3 öğün yoğun olarak çalıştılar. Marketler, büfeler, bakkallar, hediyelik eşya dükkanları ise güzel satış yaptılar.

            TARHAN – Halkımızın gündüz etkinliği ile akşamki etkinliğe ilgi ve katılımını nasıl değerlendiriyorsunuz?

            MEYDAN - Yıllardır gözlemlediğim, halkımız akşam konserlerine daha fazla ilgi gösteriyor, bu sene de bunu yaşadık.

            TARHAN – Söyleşimiz için teşekkürler sayın MEYDAN.

            MEYDAN - Bu fırsatı bana verdiğiniz için size ve AKIN Gazetemize Federasyonumuz adına teşekkür ediyoruz, sağolun.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap