CHP’li Halıcı’dan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Mesajı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,CHP’li Halıcı’dan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Mesajı
Haberin Tarihi: 10.1.2023 13:02:54 - Okunma Sayısı:1711 defa okundu.

CHP Isparta Milletvekili Aday Adayı Yalım Halıcı, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

CHP’Lİ HALICI’DAN 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ MESAJI

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Isparta Milletvekili Aday Adayı Yalım Halıcı, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

 

CHP'li Halıcı, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü ile ilgili bir mesaj yayınlayarak “ Ülkemizde maalesef basın özgürlüğü kalmamıştır. Basın dezenformasyon yasası ile korkutuluyor,  korkmayan gazetecilerimiz ise cezaevlerine atılıyor." dedi.

 

Yalım Halıcı, “Gazetecilik, halkın doğruyu öğrenmesini ve anlamasını sağlayan en önemli meslektir. Maalesef, mevcut iktidar gazetecileri hapis korkusu ile bastırmaya çalışmaktadır. İktidarın dezenformasyon yasası ile özgür basını ortadan kaldırdığı bir gerçektir. Ne yazık ki, üzülerek söylüyorum, ülkemizde basın özgürlüğü kalmamıştır. AKP iktidarı ‘tek sesli ve yandaş’ bir medya oluşturabilmek için özgür basına dezenformasyon yasası ile müdahale etmektedir. Kendinden olmayan tüm basın ve medya kuruluşlarını kapatmış ya da kapatmakla tehdit etmiştir. Gazetecilerin bir çoğu ifadeye çağrıldı, yargılandı yada tutuklandı. Doğruyu söyleyen, korkmayan tüm gazeteciler, bizler için ayna olmuş ve topluma ışık tutmuşlardır. Siyasal iktidarların ve "güçlülerin medyası" olmaktan vazgeçmesi gereken basın; demokrasilerde çok önemli bir güç olduğunu bilmektedir ve bunu hatırlamak gazetecilerin kendi görevidir. Bu anlamda korkmadan yazan, halkın haber alma özgürlüğünü düşünen tüm gazeteciler, bizler için kamu görevlisidir. Korkmayan, kalemini satmayan tüm gazetecilerimize selam olsun!" dedi.

 

“DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ SIRASINDA SONDAN 31. SIRADAYIZ!”

 

2022 yılında yayınlanan Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi verilerine dikkat çeken Halıcı açıklamasında, “Dünya Basın Özgürlüğü Endeksine göre maalesef ülkemiz 180 ülke arasında 149. sırada, sondan 31. sıradayız. Tutuklu gazeteciler sıralamasında ise ilk sıralarda yer alıyoruz. İşte sizin özgür basın tanımınız! İktidardaki 20. yılını devirdiniz. Bu 20 yılda kurumları tahrip ettiniz, laikliğe dönük saldırılarınız arttı, ekonominin geldiği nokta içler acısı ve medyayı baskı ablukası altına aldınız. Keyfi uygulamalarınız ve Sansür Yasanız ile gazetecilerin baskının en ağırını yaşamasını, gerçeği yazmaktan vazgeçmesini isterdiniz. Ama onurlu gazeteciler vazgeçmedi ve vazgeçmeyecek. CPJ'e göre 1 Aralık 2022 itibariyle 363 gazeteci hapse atıldı. Bu rakam geçen yılın rekorunun yüzde 20 üzerinde. Bizlerin görmek istediği tablolar bunlar değil. Korkutma politikasına devam eden iktidar ve yandaşları, muhalif ve yandaş olmayan birçok televizyon kanalına çok yüksek miktarlarda cezalar kesti. Ancak ne hikmetse iktidara yakın hiçbir televizyon kanalına RTÜK tarafından ceza kesilmedi. Basın mensuplarının özgür olmadığı bir ülkede demokrasiden ve insan haklarından söz etmek mümkün değildir. Sizin yaptığınız baskılar nedeniyle kapatılan basın ve yayın organlarında çalışanlar işsiz kalmış ve evine ekmek götürememiştir." ifadelerine yer verdi.

 

CHP'li Halıcı, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yayınladığı mesajın devamında Basın İlan Kurumu'nun yerel medyaya yönelik ilan taslağının, internet sitesi yöneticileri ve basın meslek örgütleriyle görüşülerek yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

 

Halıcı, sosyal medya hesabında yayınladığı mesaj da, Basın İlan Kurumunun yerel basına yönelik ilan düzenlemesi taslağının 13 Ocak'ta son halini alacağını ve "Anadolu basınını yok olmaya mahkum edeceğini" savundu.

 

Halıcı, "Taslakta yayınlanan şartların çoğunu Yerel Basın mensupları sağlayamaz. Belirtilen çalışan sayısını sağlasa bile haber sayısını; görüntülenme sayısını tuttursa bile ziyaretçi sayısını tutturamaz. Taslak böyle çıkarsa bir çok gazeteci arkadaşımız maalesef işsiz kalacak. Böyle olunca da halkın haber alma hakkı elinden alınmış olacak. Taslak çok acı bir şekilde gazetecilik meslek etiğini değil, sermayeyi teşvik ediyor. Buradan ifade etmek istiyoruz. Bu taslak internet sitesi yöneticileri ve basın meslek örgütleri ile yeniden görüşülerek düzenlenmelidir." önerisinde bulundu.

 

Halıcı açıklamasında "Her zaman söylüyoruz. İtibardan tasarruf olmaz diyenler, tasarrufu yerel basın mensuplarından bekliyor. Yerel basın her zaman desteklenmelidir ve vatandaşın haber alma özgürlüğü yerine getirilmelidir. Bu duygular ile 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününde başta Ispartamızın yerel basını olmak üzere Uğur Mumcu’dan Abdi İpekçi’ye, kalemini satmayan, doğru ve tarafsız tüm basın ve yayın çalışanlarımızın gazeteciler gününü kutluyor, herkese saygı ve sevgilerimi iletiyorum” ifadelerine yer verdi.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap