CHP’li Halıcı Korkunç Uyuşturucu Tablosunu Bakan Koca’ya Sordu

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,CHP’li Halıcı Korkunç Uyuşturucu Tablosunu Bakan Koca’ya Sordu
Haberin Tarihi: 22.6.2023 15:47:35 - Okunma Sayısı:1001 defa okundu.

“Uyuşturucu Kullanma Yaşı 8’e Düştü!”

CHP’Lİ HALICI KORKUNÇ UYUŞTURUCU TABLOSUNU BAKAN KOCA’YA SORDU

“UYUŞTURUCU KULLANMA YAŞI 8’E DÜŞTÜ!”

CHP Isparta Milletvekili Hikmet Yalım Halıcı ürkütücü uyuşturucu tablosunu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya sordu. Halıcı “Türkiye’de uyuşturucu kullanım yaşının 8’e kadar düştüğü ortaya çıkmıştır. Türkiye, uyuşturucu ve türevi maddelerin kullanımı nedeniyle 18 yaş altı ölümlerde Avrupa’da ilk sıradadır.” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi veren CHP’li Halıcı Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Kurulu (INCB) raporuna göre Türkiye’deki uyuşturucu ticareti ve kullanımının katlanarak artmakta ve metamfetaminin yanı sıra eroin kullanımının da arttığına dikkat çekerek “2021 yılında Türkiye’de ele geçirilen eroin miktarı 22,5 tonken; 2020 yılında bu miktar 13,2 tondur. Bu da bir yılda yüzde 70 daha fazla eroin bulunduğunu ortaya çıkarmaktadır. Yakalanma oranlarının kullanma oranlarını belirlediği düşünüldüğünde eroin kullanımının da en az iki katı artmış olduğu gerçeği uzmanlarca da dile getirilmektedir” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE UYUŞTURUCU ROTASI MERKEZİNE DÖNÜŞTÜ

2020’li dönemlere kadar Türkiye’de bir yılda toplamda 1.5 ton kokain ele geçirilirken; bu miktarın son yıllarda tek bir sevkiyatta bulundurulduğu ve Türkiye’nin adeta bir uyuşturucu rotası merkezi haline getirildiğini söyleyen CHP’li Vekil önergesinde EGM Narkotik Suçlarla Mücadele Dairesi'nin Ağustos 2022’de yayımladığı “Metamfetamin Türkiye’de ve Dünyada Kullanımı” başlıklı raporundan da oranlar paylaştı.  2016-2021 yılları arasında Türkiye’de her geçen yıl metamfetamin yakalama miktarlarında artış yaşandığı; yine aynı rapora göre 15-24 yaş arasında uyuşturucuya başlama oranının arttığını ifade eden Yalım Halıcı “Uzmanlardan, ilgili raporlardan ve araştırma sonuçlarından derlenen bilgilere göre Türkiye’de uyuşturucu kullanım yaşının 8’e kadar düştüğü ortaya çıkmıştır. Türkiye, uyuşturucu ve türevi maddelerin kullanımı nedeniyle 18 yaş altı ölümlerde Avrupa’da ilk sıradadır” ifadelerini kullandı. 

CHP’li Yalım Halıcı’nın önergesinde yer alan sorular şu şekilde;

– 2003 ila 2023 yılları arasında uyuşturucu ve türevi maddelerin kullanılması sonucunda yaşanan ölüm sayısı kaçtır?  Bahsi geçen yıllar arasında uyuşturucu ve türevleri maddeler nedeniyle hayatın kaybedenlerin yaşları kaçtır? Ölümlere neden olan bu uyuşturucu türleri hangileridir? Ölenlerin kişilerin cinsiyet dağılımı nedir?

– 2003 ila 2023 yılları arasında AMATEM, ilgili birim ve bölümler ile kamu ve özel hastanelere tedavi için başvuran hasta sayısı kaçtır? Bu hastaların yaş dağılımı ne şekildedir? Başvuran hastaların cinsiyet dağılımı nasıldır?  AMATEM’lerin toplam kapasitesi ve yatak sayısı nedir? 

– Uyuşturucu kullandığı tespit edilen kişi sayısı ve uyuşturucu kullanımında en küçük yaş kaçtır?

– Okulların çevresinde ve içlerinde uyuşturucu kullanım oranı nedir?

 – Son beş yılda bonzai ve metamfetamin kullanım oranı nedir? Yine son beş yılda bonzai ve metamfetamin nedeniyle tedavi gören ve ölen kişi sayısı kaçtır?

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap