BOĞAZOVA SULAMA SORUNLARI MASAYA YATIRILDI

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,BOĞAZOVA SULAMA SORUNLARI MASAYA YATIRILDI
Haberin Tarihi: 1.8.2023 16:31:09 - Okunma Sayısı:1158 defa okundu.

Eğirdir ve Kovada Kanalından sulama yapan kooperatiflerin sulama sorunlarının çözümüne yönelik toplantı düzenlendi.

BOĞAZOVA SULAMA SORUNLARI MASAYA YATIRILDI

Eğirdir ve Kovada Kanalından sulama yapan kooperatiflerin sulama sorunlarının çözümüne yönelik toplantı düzenlendi.

Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde (SAREM) Kaymakam Adem Çelik başkanlığında düzenlenen toplantıya; Belediye Başkanı Veli Gök, DSİ 18.Bölge Müdürü Rahmi Şahin, Bölge Müdür Yardımcısı Osman Erkan,  Sulama Birlik Başkanları ve muhtarlar katıldı.

SAREM toplantı salonunda Boğazova meyve bahçelerinde süre gelen sulama sorunları, Eğirdir Kaymakamı Adem Çelik başkanlığında ki yapılan ve konu paydaşlarının da yer aldığı bir toplantı ile görüşüldü.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Kaymakam Çelik, uzun yıllardan beri özellikle bilim adamlarının küresel ısınma sonucu büyük su sıkıntılarının ve hatta savaşların su kıtlığından çıkacağını belirterek, bu yüzden suyu mümkün olduğu kadar tasarruflu kullanmamız gerektiğini, suyu kullanırken başkalarının hakkını saygı göstermemiz gerektiğini söyledi.

 

Başkan Veli gök, konuşmasının bir bölümünde çiftçilerimizin ve özellikle sulama Kooperatiflerinin Eğirdir halkına yakışır davranmalarını ve meydana gelen illegal su kullanımında kooperatiflerin sorumluluk sahalarında gereken önlemi almaları gerektiğini belirtti.

 

Devlet Su İşleri (DSİ) 18. Bölge Müdürü Rahmi Şahin, sezon başında imza altına alınan protokolü uyulduğu takdirde bu yılı sorunsuz çıkaracaklarını, her türlü ekipmana sahip olduklarını, kurumca gerekli önlemleri aldıklarını, çiftçilerden de gereken özveriyi gösterip paniğe kapılmamaları gerektiğini belirtti.

Eğirdir Gölü’nün yıllık 750 milyon metreküp su döngüsünün olduğunu ve bunu yaklaşık 500 milyon metreküpünün buharlaşmayla kaybolduğunu söyleyen Şahin, küresel ısınmadan dolayı yağışların azaldığını ve gelir gider dengesinin bozulmasından her yıl Eğirdir Gölü su kotunun düştüğünü belirtti. Daha önceki yıllarda dünyada 2-3 yıl kurak bir dönem olursa, 2-3 yılda sulak bir dönem geçtiğini ve dünya üzerinde ki su döngüsünün bir dengede geçtiğini söyleyen Bölge Müdürü Şahin, bu dengenin bozulduğunu ve son 4-5 yıldır dünyanın kurak bir periyot geçirdiğini bundan dolayı da su kıtlığının meydana geldiğini söyledi.

Toplantıda son olarak söz alan Boğazova Sulama Birliği Başkanı Celal Ceylan, sezon başında 6 sulama kooperatifi ve ilgili sulama birliğinin ortaklaşa bir sulama programı hazırladıklarını, ancak vatandaşların bir bölümünün paniğe kapılarak bu programa uymadıklarını söyledi.

Ceylan, yine başka bir sorun olarak özel şahıslara ait başıboş moto-pompların keyfi ve, programsız hareket ettiklerini belirtti. Ceylan, eğer sezon başında hazırladıkları sulama programı uyulmuş olsaydı şu an için sulamanın sorunsuz devam etmiş olacağını, ama henüz geç kalınmadığını, vatandaşların paniğe kapılmadan, programa ve alınan karalara uydukları takdirde bu yılı sorunsuz atlatacaklarını söyledi. Yine Kovada Kanalı üzerinde vatandaşların programsızca sekte oluşturmamaları gerektiğini söyleyen Ceylan, toplantı sonunda sulama kooperatifleriyle tekrar bir sulama periyodu hazırlamak için program yapılması gerektiğini ifade etti.

 

Bu Haberi Paylaş



  • Rumuz
    (Rumuz)
    2.8.2023 22:57:52
    Geç kalmış bir önlem. Kiraz, vişne, elma, vb ağaçlar kurudu. Sulamaya da gerek kalmadı. Köylünün köyü kendisinin zannetmesi, toprak satarken satıp sularken suyu aralarında paylaşmaları, sulamada çalışanların zaten kendileri olması, yabancıları-ki o köyden olmayanları-haraca kesmeye kalkmaları yenilir yutulur lokmalar değil zaten. Parasını alıp su vermeyen sulama yönetimi salma sulama yerine başka bir sistem getirdi de biz mi uymadık. Konuşuyorlar sadece.
Yorum Yap