EĞİRDİR/HOYRAN GÖLÜNDEKİ FLAMİNGOLAR

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR/HOYRAN GÖLÜNDEKİ FLAMİNGOLAR
Haberin Tarihi: 13.10.2023 17:41:17 - Okunma Sayısı:1131 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

EĞİRDİR/HOYRAN GÖLÜNDEKİ FLAMİNGOLAR

           PROF.KİZİROĞLU TARHAN’A KONUŞTU                          

                        Zeki TARHAN – ANKARA

           Fıstık biçimindeki Eğirdir Gölümüzün Hoyran  bölümünde, Anadolu’ da “Allı Turna” olarak adlandırılan Flamingolar görüldü ve yerel sosyal medya  mecrasında yer aldı… Geçmiş birkaç yıl içerisinde de Gölümüzde görülmüştü bu allı Turnalar. Kimimiz üzüldü, kimimiz sevindi. Ben, üzülenlerdendim elbette. Çünkü; Flamingoların yaşam alanları sığ sulardı. Eğirdir Gölü ise; ötrofikasyon sürecini tamamlamış, ortalama derinliği 4 metreye inmiş, göl ekosisteminde yer yer kara ekosistemine dönüşmüş bir “SULAK ALAN” dı artık. Gelin, sözü uzatmadan Ornitolog (=kuş bilimci)/ Ekoloji biliminin duayen hocalarından Prof. Dr. İlhami KİZİROĞLU’ nun TARHAN’ a verdiği Röportaja bir kulak verelim:

                                                           ***

          “…Flamingolar, Eğirdir Gölü’ ne Tuz Gölü’nden, Sultan Sazlığından gelmiş olabilir. Yavrularını uçurdular… Bunlar; bizim yerli / öz / Türkiye’ nin yerli su kuşları…Türkiye’ nin sulak alanlarında, doğudan batıya kadar yerli bir kuş türümüz. İzmir Kuş Cennetinde, bunların üremeleri için “YAPAY ADALAR”  var.  On binlerce birey ortaya çıktı bu sene.Ve on binlerce yavruyu büyüttü, şimdi uçuyorlar… Türkiye’nin değişik “SULAK ALANLARI” n da beslenmek üzere gidiyorlar… Bunlardan biri de; Eğirdir Hoyran Gölü. Bataklığa evrilme potansiyelinde bir sulak alan.  Flamingolar; Sodalı / tuzlu / sığ göller ve sulak alanlarda yumuşakçalarla beslenirler… O nedenle; rengini yedikleri yumuşakçalardan alıyor…”

         …Evet, sevgili Prof. KİZİROĞLU hocamıza teşekkür ediyoruz. Isparta’ lılar da, hocamızı düzenlediğimiz Çalıştay larda ve ISVAK’ daki kültürel etkinliklerimizde  yaptığı sunum ve konuşmalarla tanıyor. 

 

          

Bu Haberi Paylaş



  • Rumuz
    (Rumuz)
    14.10.2023 05:39:34
    “Eğirdir Hoyran Gölü” betimlemesi yanlış oluyor; Eğirdir gölünün Hoyran kesimi denebilir.
Yorum Yap