BİLİM SÖYLEŞİSİ VE DR. CAFER BULUT

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,BİLİM SÖYLEŞİSİ VE DR. CAFER BULUT
Haberin Tarihi: 16.11.2023 10:39:32 - Okunma Sayısı:807 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

BİLİM SÖYLEŞİSİ VE DR. CAFER BULUT

                       Zeki TARHAN – ANKARA

        Takvimler, 25 Ekim 2023’ü gösteriyor. Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi öğrencilerine, Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (=SAREM)’nün Proje Koordinatörü / Proje Yürütücüsü / Proje Lideri Dr. Cafer BULUT, “BİLİM SÖYLEŞİSİ” etkinliğinde EĞİRDİR GÖLÜ’nü anlatıyor, bilimsel bir sunum yapıyor ve öğrencilerin Gölle ilgili bütün sorularına bilimsel yanıtlar veriyordu.

        Eğirdir ve Kovada Göllerini içine alan ve gölün bütün yönleriyle incelendiği, çok sayıda paydaşın görev ve sorumluluk aldığı 5 yıllık projenin birinci yılının sonlarına gelinmişti. Ve bu projenin lideri de Dr. Cafer’di.

                                                            ***

      Sözünü ettiğimiz bu etkinlikle ilgili, Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül KUBİLAY ve Dr. Cafer bey kardeşimizle konuştum. Her ikisi de; bu etkinliğin çok yararlı görüldüğü ve öğrencilerin bütün sorularına tatmin edici yanıtların verildiğini ve de verimli geçtiğini söylediler… Biz de memnun olduk elbette. Dr. Cafer beyden 51 sayfalık bilimsel sunumunu istedim ve gönderdiler. Bu yazımızda; haber yorum formatında, önemli bulduğumuz bilgileri siz değerli okuyucularımızla paylaşacağız…

                                                             ***

        Türkiye’nin kullanılabilir su miktarı 112 milyar m3’ tü ve bunun 95 milyar m3’ü nehir ve göller, 14 milyar m3’ ü yer altı suları, 3 milyar m3’ ü ise uluslararası nehirlerden oluşuyordu. Ve; 2015 yılında nüfus 74 milyon, kişi başına düşen su miktarı ise 1.514 m3, 2050 yılında nüfus 100 milyon, kişi başına düşen su miktarı da 1.120 m3 olacaktı.

                                                              ***

        Dünyada ve ülkemizde su kullanımının sektörlere göre dağılımında ise şöyle bir görünüm vardı: Dünyada %71 Tarım Sektörü, %18 Sanayi, %11 ise Evsel kullanım iken, Türkiye’ de ise; %73 Tarım Sektörü, %11 Sanayi, %16 Evsel kullanım şeklinde bir dağılımı görüyorduk.

                                                               ***

             Tarım Sektöründe Kullanılan Başlıca Sulama Yöntemleri de; %82 Salma Sulama, %17 Yağmurlama Sulama, %1 Damla Sulama’dan oluşuyor.

                                                              ***

             Türkiye’ nin 4. Tatlı Su olarak 2. Büyük gölüydü Eğirdir gölü. Göl alanına düşen yıllık ortalama yağıştan 277.58 hm3 ve yüzeysel akıştan 838.82 hm3 olmak üzere toplam yıllık beslenimi 1116.4 hm3 dür.

                                                               ***

             EĞİRDİR GÖLÜ, HANGİ KORUMA STATÜLERİNE SAHİPTİ

                               VE NASIL KORUNACAKTI?

           1 – Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunun 17.05.1966 tarih ve 2996 sayılı kararı ile 1. ve 3. Derece DOĞAL SİT ALANI ilan edilmiştir.

            2 – Doğal Sit Alanları, 31. 11.2020 tarih ve 31311 sayılı Resmi Gazete’ de “DOĞAL SİT – NİTELİKLİ DOĞAL KORUMA ALANI” ve “DOĞAL SİT – SÜRDÜRÜLEBİLİR KORUMA VE KONTROLLÜ KULLANIM ALANI” olarak tescil edilmiştir.

             3 – Cumhurbaşkanlığı Makamının 06.01.2021 tarih ve 31356 sayılı Resmi Gazetede “KESİN KORUNACAK HASSAS ALAN” ilan ve tescili yapılarak yayımlanmıştır.

                                                               ***

            …Ve Eğirdir Gölü’nün tarihi coğrafya bağlamında değişim ve dönüşümü, farklı rakımlarla DSİ’ nin Batımetrik Haritaya göre Eğirdir ve Hoyran Göllerindeki değişim gözler önüne seriliyor… (Ramazan TOPRAKLI – Kamil Ufuk BİLGİN ) Buna göre; Hoyran ve Eğirdir Gölleri iki ayrı göl olarak, değişim ve dönüşümün göstergesi idi…

DEVAM EDECEK…    

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap