Gazeteci Abdullah Sinan Sordu, Milletvekili Osman Zabun Cevapladı…

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Gazeteci Abdullah Sinan Sordu,  Milletvekili Osman Zabun Cevapladı…
Haberin Tarihi: 22.3.2024 13:27:53 - Okunma Sayısı:566 defa okundu.

Milletvekili Osman Zabun, Eğirdir Akın Gazetesi İmtiyaz Sahibi Abdullah Sinan'ı ziyaret etti.

GAZETECİ ABDULLAH SİNAN SORDU,

MİLLETVEKİLİ OSMAN ZABUN CEVAPLADI…

Ak Parti Isparta Milletvekili Osman Zabun, belediye başkan adayı Mustafa Özer ile birlikte Eğirdir Akın Gazetesini ziyaret etti. Ziyarette gazete sahibi Abdullah Sinan ile bir süre sohbet eden Zabun, Eğirdir’i ilgilendiren önemli konularında görüş alışverişinde bulundular.

Abdullah Sinan “…Eğirdir’in beklentileri yüksek. En başta Eğirdir Gölümüz. Karaköy suyu proje ihalesi yapıldı ama bunların çok hızlı gitmesini arzu ederiz” diyerek Milletvekili Zabun’un bu konu ile ilgili düşüncelerini ve yapılan çalışmaları sordu.

Zabun: “EĞİRDİR GÖLÜ BİZİM İÇİN ÇOK KIYMETLİ…”

 “Eğirdir Gölü bizim için gerçekten çok kıymetli.” İfadeleriyle sözlerine başlayan Milletvekili Osman Zabun, şöyle devam etti: “İki anlamda çok kıymetli. Bunlardan biri Gölü korumak, diğeri ise gelecek kuşaklara aktarmak açısından kıymetli.

Gölün beslediği bir eko sistem var. Çevresinde çok ciddi bir yatırım alanı var. 1 milyon 200 bin ton elma üretiliyor Isparta olarak. Bu nereden besleniyor, Gölden besleniyor.

Yaklaşık 500 bin ton kapasitesi bulunan 120 tane soğuk hava deposu var. Bu eko sistemi besleyen ana unsur Eğirdir Gölü. Eğirdir Gölünü koruma, kullanma dengesi içerisinde ayakta tutmamız gerekiyor. Burada herkes Barajlarla ilgili dedikodu yapıyor ama barajların göle verdiği bir zarar söz konusu değil. Tam tersine göle katkısı vardır. Gölden alınacak suyu barajdan temin ediyorsunuz ihtiyaca göre.

Atabey önemli bir ova. Çalışmaları devam ediyor. Dünya bankası kaynaklarıyla yaptırıyoruz Atabey sulaması projesini. Eğirdir Gölünün yanı sıra o ovada su ihtiyacını önemli bir ölçüde karşılayacak Akçay barajı var. Akçay barajını da bu sene bitirip, tamamlıyoruz.

Isparta Belediyesi, Darı deresinden bir miktar su alıyor. Eğirdir Gölünden almak yerine Darı Deresi 2’den temin etmeye çalışıyoruz. Senirkent ovası da devam eden bir iş. Bütün bu projeler Eğirdir Gölü’nün yükünü hafifletecek projeler.

Türkiye’de 2024 yatırım programına alınan 4 tane yeni bir proje var. Bunlardan bir tanesi Gelendost sulaması, bir tanesi Yalvaç Hoyran sulaması, birisi Aksu Yılanlı sulaması diğeri de Yalvaç sulaması. 4’dü de Isparta’da. Eğirdir Gölünü doğrudan doğruya ilgilendiren alanlarda. İnşallah bunların hayata geçirilmesiyle birlikte yaklaşık olarak bizim Eğirdir Gölünden kullandığımız suyu 3’te 1’e düşürecek bir katkı sağlayacak.

Eğirdir Gölünden kullandığımız, içme ve tarımsal sulama dahil, yıllık yaklaşık 150 m3.

“EN BÜYÜK SIKINTI BUHARLAŞMA…”

Eğirdir Gölünde en büyük sıkıntı buharlaşma. Buharlaşmayla biz yılda 650 milyon m3 su kaybediyoruz. Biz kul olarak ne yapılması gerekiyorsa biz onları yapıyoruz. Aksu Yılanlı’daki suyun Eğirdir Gölüne terfi hattıyla indirilmesi ile ilgili çalışmayı sürdürüyoruz. Bunun proje çalışmaları devam ediyor. En kısa süre içerisinde projesini tamamlayıp inşallah oranın da yapım ihalesini gerçekleştirmek suretiyle Eğirdir Gölü’ne indireceğiz. Orada hesaplanan maksimum su miktarı 42-50 milyon metreküp. Orası da kuraklıktan etkileniyor. Yani bu kuraklık orada da 20 milyon metreküpe kadar düşüyor.”

Abdullah Kemal Sinan’ın “Gölün su seviyesinin düşmesi hepimizi rahatsız ediyor, Gölün alttan dolduğunun da bilinmesi lazım. Bu buharlaşma konusunda Recep Özel vekilimiz DSİ ile görüştü ve bir takım çalışmalar yapılacağını söylemişti” şeklinde hatırlatma yapması  üzerine Milletvekili Osman Zabun, şunları söyledi: “Değişik formüller üzerinde çalışıyorlar, bütün bu formüller neyi engelleyebilecek onlara bakıyorlar. Burada GES ile ilgili bazı şeyler söylediler. Ben teknik adam değilim. Genel müdürlükte oturduğumuz zaman ‘GES’in buharlaşmayı engellemeye bir katkısı olmuyor’ denildi.”

Gölün tabanının temizlenmesi konusuna dikkat çeken Sinan “Kemer Köprü- Köprübaşı sahil şeridindeki rüsubatlar alındığı takdirde göl zaten kendini temizliyor. Gelendost -Yenice Çayı ve havzası. Senirkent-pupa çayı. Oradaki rüsubatlar da alındığı zaman, hatta ve hatta bunları ekonomiye kazandırılmasını da gündeme getirilmesi lazım.” Dedi.

Sinan “FEN LİSESİ İÇİN ARSA BULUNAMADI…”

2022 yılında Eğirdir’li Hüseyin Erdoğmuş’un İlçemize Fen Lisesi yaptırmak için girişimde bulunduğunu fakat Eğirdir olarak bir türlü yer tahsisi yapılamadığını üzülerek ifade eden Abdullah Sinan’ın “2022 Nisan ayında Hüseyin Erdoğmuş ağabeyimiz Eğirdir’e geldiğinde Eğirdir’e Fen Lisesi sözünü almıştık. Tam 2 yıl oldu. Bu olayı bütün milletvekillerimiz biliyor. Biz Eğirdir’de 15-18 dönüm bir yer, arsa bulamadık. Hatta valilik ile protokol yapıldı. Maalesef, iki yıldır bir yer bulamadık.

Fen lisesi Eğirdir’in kültür seviyesini, kariyerini yükseltecek bir okul. Biz bugün MAREM ve SAREM ile onur duyuyoruz, gurur duyuyoruz. Türkiye’nin hiçbir ilçesinde 2 tane araştırma enstitüsü yok. MAREM bir üniversitedir. Bir de Fen Lisesi gelse ilçemize her yönden katkısı olacaktır” sözlerine üzerine konu ile ilgilendiklerini belirten Milletvekili Zabun: “Biz Fen Lisesi için gerçekten çok uğraştık. Eğirdir’de Fen Lisesi için bir arsa maalesef bulamadık. Eğirdir’de bu sıkıntı çok fazla arsa bulamıyoruz. Bir arsa üretmeye gayret ediyoruz. Bu okulu Eğirdir’imize kazandırmak temel prensiplerimizden. Fen Lisesi takibimizde. Bir şeyler oluşturmaya çalışıyoruz.

Eğirdir dünyada en güzel yerlerden bir tanesi. Böyle bir güzelliği, böylesine potansiyeli muhafaza etmek, korumak, kullanmak çok önemli. ” dedi.

Zabun: “BELEDİYE İŞÇİLERİNİN MAĞDURİYETLERİ GİDERİLECEK…”

Eğirdir Belediyesi işçilerinin 5 aydır maaş alamadığını, işçilerin çok mağdur olduklarını da hatırlatan Abdullah Sinan’a, Milletvekili Zabun “İnşallah önümüzdeki hafta işçilerin de mağduriyetlerini gidereceğiz” diyerek cevap verdi ve sözlerine şöyle devam etti: “Bütün Türkiye’de, belediyelerde çalışan işçileri üzmeyecek, Belediye üzerindeki yükü hafifletecek bir çalışma yürütülüyor. Eğirdir Belediyesi gibi personel yükü fazla olan Belediyelerin yükünü çözecek bir formülü devreye sokacağız.

Bu tür sıkıntı oluşturan konuları en güzel şekilde çözüme kavuşturmak için bir süreç yürütüyoruz. İnşallah seçimden sonra bunları da paylaşırız.” Dedi.

Zabun, önümüzdeki hafta Eğirdir Belediyesi personelinin maaşları konusunda bir sıkıntı kalmayacağının da sözünü verdi.

Zabun: “EĞİRDİR’DE PROJELER YAPIP YATIRIMLAR YAPACAĞIZ…”

Ak Parti Isparta Milletvekili Osman Zabun, önümüzdeki dönemde, Eğirdir’e ilave kaynak aktarılması gibi çalışmalara hız verileceğini belirterek “İnşallah Mustafa Özer Başkan Adayımızla beraber gerek turizm bakanlığımıza, gerek spor bakanlığımıza, gerek çevre ve şehircilik bakanlığımıza götüreceğimiz projeler ile Eğirdir’e ilave kaynak aktarılması gibi gerekli çalışmaları inşallah daha güçlü çalışmalar yapacağız.” Diye konuştu.

Zabun: “2024 YILINDA EĞİRDİR’İN TAMAMINA DOĞALGAZ VERECEĞİZ…”

Eğirdir’in çok özel ve güzel bir yer olduğunu fakat hak ettiği hizmetleri alamadığını ifade eden Abdullah Kemal Sinan’ın “Eğirdir dünyanın en güzel yeri… Eğirdir özel bir yer. Eğirdir’in kıymetinin bilinmesi lazım. Eğirdir özel bir yer ama, Eğirdir hak ettiği hizmeti alamayan bir yer. Şimdiye kadar 50 defa Doğalgazın döşenmiş olması lazımdı.” Sözleri üzerine Milletvekili Osman Zabun da doğalgaz konusunda şu açıklamaları yaptı: “Geçen yıl iki mahallemize doğalgaz verdik. BOTAŞ Genel Müdürlüğü ile görüşmelerimiz sonucunda iki hattımızı önümüzdeki bir yıl içerisinde tamamlayacağız. Bunlardan bir tanesi boru hattı. Çünkü dökme gazla Eğirdir’in tamamına doğalgaz verme şansımız yok. Boru hattımızın bir tanesi Gönen-Atabey hattı üzerinden Eğirdir’e gelecek. Diğeri de Doğanhisar ve Şarkikaraağaç boru hattı. Bu boru hattı inşallah 1 yıl içerisinde bağlanacak. Burada Eğirdir’in tamamına verilebilecek Doğalgaz potansiyelini devreye sokacağız. Bunları çok ciddi bir şekilde takip ediyoruz. Ankara’ya gittiğimiz zaman bir taraftan Meclis çalışmalarını takip ediyoruz, bir taraftan da bakanlıklarımızı, genel müdürlüklerimizi ziyaret ederek temaslarda bulunuyoruz. 2024 yılında Eğirdir’in tamamına doğalgaz vereceğiz” dedi.

Zabun: “ÖDENEK HAZIR…”

Türkiye’de 2024 yılında yapılması planlanan yatırımlardan dan bahseden Milletvekili Zabun: “Türkiye’de 2024 yılında yatırım planına alınan 3 il var. Bunlardan bir tanesi Eğirdir-Madenli karayolu. Sadece yatırım programına değil, ayrıca bunun ihalesine de çıkıyoruz 29 Mart’ta.

Biz, 8-10 aydır milletvekiliyiz. Yatırım programları Ocak ayından Ocak ayına yapılıyor. Bu süreç içerisinde hem sulama hem de karayolunu yatırım planına aldırdık. Ödenekleri de hazır. Zaten ödenek olmadan ihaleye çıkamaz. Ocak ayının 24’ünde yatırım programları ilan edildi, biz hemen ihale çalışmalarını başlattık. 29 Mart’ta ihaleye çıkacak.” Dedi.

 

BAŞKAN ADAYI ÖZER: “MAAŞLARI DÜZENLİ ÖDEYECEĞİZ… ÖĞLE YEMEĞİ VERECEĞİZ…”

Ziyaret sırasında konuşan Ak Parti Belediye Başkan Adayı Mustafa Özer de “Allah nasip ederde Belediye Başkanı olursam, hiçbir belediye personeliyle, hiçbir işçimizin rızkıyla ekmeğiyle oynamayacağız. Herkes işinde gücünde olacak. Bu süreçten sonra herkesin maaşı düzenli bir şekilde ödenecek. Maaşlarımızı da ödeyeceğiz, sosyal haklarını da sağlayacağız. Bütün personelimizin özlük haklarını sağlıyor olacağız ve ikramiyelerini vereceğiz. Şöyle bir projemiz daha var; Öğle yemeklerini Belediye bünyesinde arkadaşlarımızdan her hangi bir kesinti yapmadan Belediye olarak sadece öğle yemeklerini veriyor olacağız. Biz burada hizmet yapmak istiyoruz. Hizmeti de belediye çalışanlarımıza vereceğiz. Belediye personelimizin mutluluğu bizler için çok önemli. Onların motivasyonlarını en üst düzeyde tutmak istiyoruz” dedi.

Ziyaret iyi dilek ve temenniler ile sona erdi.

- EMEL TURAN KARTAL

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap